Klik Yer!! Mekasih...

Tuesday, August 27, 2013

Kenangan Paling Terindah Semasa Zaman Kanak2

Dah kat 5 tahun berblogging baru ni aku nak update zaman kanak2..hahaha Boleh.. Biaserla dah terlebih rajin macam ni la.. Lagi pon xde buat apa godek2 dalam almari terjumpa gambar masa baby.. Eh jap kat 5 tahun dah aku berblooging kan.. Lama gak tu.. =)

Kalo ingat balik masa zaman baru bercinta ngan Affan siap pilih gambar ni mane yang rase2 paling comel nak tunjuk kat die.. Yerla zaman baru nak berkenalan mesti la nak tunjuk gambar masa kite baby yang ala2 kononnye cute tu dengan harapan die akan teringat gambar kite masa baby tu..Puiiii..hahaha.. ;P

Masa ni aku dah pandai berjalan 10 bulan lebih dah kot.. Mak kata kami adik beradik memang cepat berjalan masuk 10 bulan dah pandai berjalan..

Tu yang kat kepala tu bukan lebam yer tu tanda lahir ku.. Tapi mak cakap masa mula lahir takde pon tanda kat dahi, tu tak tau masa bile dia muncul.. Mak kata pernah tinggalkan aku ngan kakak aku kejap.. Masa tu aku baby dalam pantang lagi.. Tau2 aku dah menangis.. Upernye kakak aku ketuk ngan botol susu.. Melalak ler aku kat situ.. Tau2 ada lebam kat dahi tapi tak tahulah kan kot kebetulan lebam tu memang dah ade ker, ker mak aku yang tak perasan masa lahir dah ada lebam tu.. Tah mak aku pon tak ingat bile tanya pasal tanda lahir aku tu..hahaha Boley..

Nasib dah besar boley tutup ngan makeup kalo tak 10 juta kali orang tanya 10 juta kali aku nak menjawab "Dik kenape tu dahi tu jatuh ker???,  Dik kenape dahi tu lebam ek???' Haiyoo tak larat aku nak menjawabnye... Ok tu tanda lahir saya abang kakak pakcik makcik.. ;P Dah besor ni pandai  tutup ngan rambut kalo tak tutup, 100 orang dok tanya apa kat dahi aku tu jatuh ker apa ker bla bla bla.. hahaha

Macam mane la rambut Raicha tak kembang kalo dah rambut omaknye macam baby singa ni..hahaha Tapi masa baby aku tak cukur rambut sebab bapak aku kata takut nak cukur semua sebab kakak aku masa baby cukur semua langsung tak tumbuh2, nak masuk 3 4 tahun rambut tak tumbuh banyak.. Bila terhantuk sikit menangis, yerla kepala botak takde rambut..kakaka So time aku bapak aku kata bior lebat macam tu..hehe

Tengah nak mandi masa ni kat kampung.. Mak baru lepas abis pantang..

Cukur jambul naik buaian.. =) 

Masa ni kakak aku baru nak masuk 2 tahun.. Kakak aku memang masa kecik die halus dah besor debab..hahaha Aku pulak terbalik kecik2 debab dah besor halus.. Eh halus ker ko..kakaka Boley la kategori halus la jugak.. Hurmm nak jugekkk!

Kami dua orng jer adik beradik masa tu.. Ke mane pegi mesti orang akan tanya "Dua orang jer Jem anak ko ni" Tula die sampai la kite orang dah besar panjang aku dah masuk form 1 kakak aku form 3 baru kami dapat adik lelaki..

Eh tengok gambar ni macam Raicha baru lepas mandi pulak..haha Terpaksa blur di situ yer.. Nanti ghairah orang tengok.. kakaka Tibe2..

Tengok ni rambut kembang setaman.. Ni kalo kembang lagi kompem macam baby lion..kakakaka

Kecik2 aku dah di gayakan ala model gitew.. Walaupon sentiasa di pakaikan pakaian gegirl aku tetapi nak pakai seluar t-shirt..

Memang jaranglah waktu kecik nak tengok aku pakai skirt.. Memang aku tak suke pakai skirt nak pakai seluar jer dah rase diri tu boy.. haha Ada sekali tu mak kata aku suke sangat pakai seluar hitam pendek.. Masa tu umur aku dalam 4 tahun..

Dah nak dekat 2 3 ari seluar pendek hitam tu tak basuh.. Pagi tu aku mandi letak seluar tu kat luar depan pintu bilik air.. Datang mak aku ambik seluar tu basuh dalam washing machine.. Punye la aku marah kat mak menangis2 ni marah kat mak .. Pastu aku ambik seluar dalam mesin basuh perah 3 4 kali terus pakai.. Mak punyer bising yerla basah2 ko nak pakai jugakkan.. Hambik belah dua seluar tu mak koyakkan..kakaka

Kalo ingat balik Ya Allah aku tak senonoh betul, seluar 3 4 hari tu jugak ko suke pakai.. Yerla budak2 kan kalo die suke itu yang di pakai hari2..

Amboi badan senget sambil kain belah tepi tu.. Korang mampu pose macam ni...kakakaka.. Siti Nurhaliza pon boley kalah okey.. ;P

Macam boy kan.. Mak kata masa lahir memang ingat boy.. Masa mula mengandungkaan aku mak kata ciri2 memang macam boy dah keluar tengok pepek upernya ko.. hahaha

Yerla dulu zaman tak canggih macam sekarang ni setiap bulan ko boley scan nak tau gender apa.. Zaman mak kite alat tak berape nak canggih so check macam biaser jerlah tau2 dah baby keluar.. Baby keluar baru tau boy ker girl..

Eh nampak mak terselit kat situ..

Gambar ni sebiji macam Raicha kan... Masa ni aku memang lasak tak reti dok diam ada jer akal nak buat..hehe

Mesti korang nak tergelakkan tengok gambar aku masa ni.. Macam anak orang iban kannnn.. kakakaka

Sedih masa ni aku kena deman chickenpox yang ada gelembung2 tu.. Penuh satu kepala badan sampai berkudis kat kepala sebab tu mak aku gunting rambut pendek.. Paling tak tahan rambut fridge sampai atas dahi tu, ko hado rambut macam tu masa kecik.. kakaka Ceh sakit2 pon sempat pose naik motorbike.. Ni semua kerja Abah la ni.. =D

Kakak aku macam tulah gaya yer asal bergambar muke masam memajang.. Kakak aku masa kecik memang tak suke senyum, aku jer kalo bergambar ada jer nak buat aksi comel.. ;P

Orang pose tangan kat pinggang yang aku dah macam anak kangaroo.. Bapak aku siap sound lagi.. 'Adik tangan tu letak kat tepi" Abah ni jer mampu adik pose abah..hehe

Verangan masa ni.. Tah apa aku membebel tah masa ni.. Aku kecik2 memang kuat membebel.. Ada jer nak pok pek pok pek... Tapi nasib dah besar tak banyak pokpek.. eh yeker..


Bangun terus potong kek tu pasal muke masham.. Sambut hari jadi yang ke 2 tahun masa ni.. Aku dari umur 1 tahun sampai dah sekolah tiap tahun wajib sambut hari jadi.. Paling beria Abahlah.. Abah memang setiap kali besday anak die wajib buat makan2.. :)

Masa ni umur 3 tahun.. Badan memang bambam masa ni.. Kuat makan..

Masa ni aku 4 tahun..

First time pergi Zoo Negara punye excited.. Nak tengok binatang mestila suke kannn.. Yerlah kecik2 dulu mane ada KLCC, One Utama kat sini ler bawak anak jalan2 tak pon Chow Kit Road.. Besok Raicha besar mummy bawak pegi Zoo Negara ek..

Ye gambar aku masa kanak2 memang banyak.. Apa jer aktiviti aku ngan kakak aku buat mesti bapak aku tangkap.. Yerla anak dua orang perempuan jer masa tu.. Hahaha Lagi pon bapak aku memang kaki bergambar macam aku gak... Tu pasal sampai sekarang aku suke bergambar ate dah kecik dah kena train jadi model..kakaka

Pertandingan Pakaian Kanak2 katanye.. Masa ni kat tempat kerja Abah ada buat pertandingan pakaian untuk kanak2.. Apa lagi Abah pon suruhlah kami orang join mane tau boley menang..hehehe

Abah suruh aku pakai pakaian hawaii, akak aku pulak pakai pakaian orang tua.. Lain daripada lain katanye..

Aku menang masa ni ok dapat nombor first tuuu kakak aku dapoat nombor 3.. Ingat lagi suasana masa tu.. Abah siap pesan lagi "Adik nanti adik jalan atas pentas tu adik gelek2 macam orang hawaii gelek tu tau " hahaha Aku pon apa lagi dah ada darah seni memang tak malulah kan walupon dalam hati debor gak.. Masa tu host tu announce di persilakan Nurkhadtijah Jamaludin.. Ceee muke selamba jer aku masa tu sambil tangan kat atas pusing, buntut pinggang gelek2.. kakaka Kelakor kalo ingat balik.. Cube kalo dah besor macam tu lari orang menengoknye..kakaka

Zaman sekolah pon aku memang aktif menari berlakon.. Aku dari darjah 1 sampai darjah 5 Sekolah Menengah Convent Sentul, darjah 6 SK Desa Tun Hussein On..

Kuat verangan macam ni lerr.. Tak abis2 perasan jadi penyanyi..

Tula kisah aku masa baby sampai la dah bersekolah.. Banyak kan gambar aku masa kanak2.. Tu belum tengok album lagi sampai 10 hari 10 malam pon tak abis tengok sampai boley sakit kepala tengkuk leher kalo tengok gambar kami masa kecik.. Bapak aku memang simpan dan buat album setiap apa yang kami lakukan.. Kenangan bile dah besar..

piece : kathyjem

15 comments:

Ayu Denira said...

Comelnye manjerr!!! macam raiisah la muka u....

Chekgu Azrine said...

kathy..sebijik muka raicha masa u baby la..baru tau raicha comel cam mama dia..

Pn Qema said...

muka sebiji Raicha... comel

Pn Qema said...

muka sebiji Raicha... comel

kathy jem said...

Ayu Denira : kan manjer..hahaha tkde langsung muke affan kan..kakaka sentap affan baca.. ;P

kathy jem said...

Chekgu Azrine : hahahaha kan mcm muke i..tp tak tau la kot2 dh besar mcm muke daddy die pulak..haha

kathy jem said...

Pn Qema : hehe mekaseh.. ;)

Atiqah Adnan said...

mmg raisha ikut muka mommy!! comel amat.. adoiiii

Maszwin Mujahid said...

knapa ada raiicha dekat situ..???sama giler...

Maszwin Mujahid said...

knapa ada raiicha dekat situ..???sama giler...

Mimy Hamid said...

raicha ikut muka u kathy...sama ..dah besar cantik mcam mummy

aziekz said...

Aaa...btul la cm raicha masa kecik...raicha ikut maminya....

Tang potong rambut atas dahi...sebijik.....
Patutla maminya watbagai kat rambut anknya...hee

Rina Ellisa said...

serius macam raicha :)

n@D3iR@H said...

mmg sebijik rupe raichaaa....

Mooniqueen said...

Bile dh tgk muke mummy die time kecik terus raiisah xde rupa daddy lagi...