Monday, April 6, 2015

Cara Nak Masak Ketam Telur Masin

Halo semua..hari ni aku nak kongsikan resepi Ketam masak telur masin..Dari last week dok teringat nak makan ketam telur masin ni..die punyer teringin sampai mengigau..hahaha over nau..nak makan kedai susah nak cari yang sedap sebab jarang oder ketam telur masin..baik masak sendiri lagi pueh hati..makan bersepah takde orang kisah, makan kat kedai kena control2 ayu pulak..hahaha

Actually ni first time aku mencuba masak ketam telur masin ni, sebelum ni tak pernah pon..selalu masak ketam pon gulai lemok or sambal hijau macam tu..boleh kira jari setahun brape kali aku masak ketam sebab Affan lebih gemar aku masak ayam or ikan..Bila aku kata nak masak ketam dia macam, ermmmm 'ketam' tu nak masak apa?? jangan masak pelik2 kang nanti tak makan..yola. Ketam telur masin takkan pelik pulak..

Mamat tu kurang minat sikit haiwan bercekerang..sebab tu kat rumah tak pernah masak sotong, lala, kerang, siput sedut semua tu memang dia takkan sentuh..boring kan asyik2 ayam ikan ayam ikan..aku kalo nak makan benda bercekerang ni semua dengan kawan2 jer la..eh membel panjang pulak aku..hahaha

Ok la bawah ni aku kongsi resepi mudah dan cara2 nak masak ketam telur masin paling senang, tak susah pon..ni pun mintak resepi kawan ofis, Nora..hewhewhew..Nora ni memang champion masak ketam telur masin..terbaik! Tq bagi resepi Nora.. =)

Ok bahan2 dia :

4 ekor ketam..
3 biji bawang kecik dicincang (kalau tak nak pon takper)
7 biji bawang putih dicincang (ni kalau lebih lagi sedap)
7 biji cili padi (dipotong kecil) kalau nak pedas boleh tambah lagi
1 tin susu cair
Tepung jagung
Daun kari lebih kurang setangkai
5 biji telur masin
Lada sulah/garam/gula

Ok first sekali rebus telur masin.. Sementara telur tu rebus boleh goreng ketam dulu..

Bersihkan ketam potong kepada dua bahagian..Kemudian lumurkan ketam dengan tepung jagung, lada sulah dan garam..

 Dah lumur tu goreng hingga kekuningan, angkat dan toskan..

Telur masin yang dah masak tu asingkan kuning telur dan lenyek2 kan dia sampai hancur..

Putih telur ambik dalam sebiji dan lenyekkan sampai hancur..

Ok ketam pon dah masak, telur kuning/putih pon dah hancur..

Panaskan kuali masukkan butter dalam 3 sudu besar..

Kemudian masukkan bawang putih, bawang kecil..kacau sampai naik wangi..

Kemudian masukkan daun kari dan cili padi..

Lepastu masukkan telur kuning yang dihancurkan tadi..

Dan sedikit telur putih..kacau sekita..

Then masukkan susu cair..letak dalam 5 6 sudu besar..

Lepas tu masukkan lada sulah, garam dan gula.. (garam jangan banyak sangat sebab dah ada telur putih masin) kacau sekata sampai berbuih..

Last sekali masukkan ketam yang telah digoreng tadi..kacau bagi semua rata dan siap untuk dihidang!

Nak ratah macam tu pon boleh nak makan dengan nasi pon boleh.. ^_^

Selamat mencuba!

piece : kathyjem

57 comments:

  1. perghhh nmpk sedap... meleleh air liur tgk.. nk try.. nk try...
    dugaan berpuasa ganti betul bkak blog kathy nih.. errr

    ReplyDelete
  2. sedap kak.. terliurrr.. hehehe :p

    ReplyDelete
  3. dapnyeeee...tergoda..dah lah ngah puasa nie..uwaa kak kathy jahat..hahaha

    ReplyDelete
  4. yg putih telur tu amik sebiji punye je kan.yg lebih 4 biji tu tak pakai ke.uhuuu

    ReplyDelete
  5. tq,nti boleh cuba.nampak sedap sangat

    ReplyDelete
  6. hudaadnan : tak..hehehe tapi boleh makan dgn nasi panas letak kicap manis..

    ReplyDelete
  7. zeera lily : alaaa awk pose ker?? sori2 tak tau..hehehe nanti balik boleh cuba resepi ni.. =D

    ReplyDelete
  8. Azreen Zunairah :hahaha sori2..ampun tak sengaja.. =P

    ReplyDelete
  9. Nak try la..dah mencair air liur ni..huhuhu (" ,)

    ReplyDelete
  10. ketam !? uhh pengsan.tahan nafsu godaan orang berpuasa nih tau -_-

    ReplyDelete
  11. wah...easykan....tp kalau order kt kedai kemain mahal. kalau letak sotong pun sedap...teringt salted egg squid hokaido....Allah....terliur...:P

    ReplyDelete
  12. omg sis..dah lama fiya asyik la tertanya org tahu x buat ketam telur masin ni..n finally..thanks sis..xsaba nk try weekend dpn..

    ReplyDelete
  13. sis..me again hehe..susu cair tu habiskan 1 tin ke cmna? mohon pencerahan :-)

    ReplyDelete
  14. sis,,sedapp nampaknye..jap nak tanya..susu cair tu letak 1 tin ke???

    ReplyDelete
  15. Assalam kathy,
    waaaaaaaaaaaa
    samala kitaaaaaa
    mengKETAM telur masin time weeken he3
    tapi iols punya KETAM BERCILI TELOR MASIN gitew
    nanti nak try resipi uols pulop he3

    ReplyDelete
  16. fya & Mummy Faeeq : jgn satu tin..hehe..susu cair tu letak dalam 5 6 sudu besar..

    ReplyDelete
  17. wahhhhh...sedapnye nengok... tapi tak leh makan ketam..allergic ler kathy..sob..sob..sedey...

    ReplyDelete
  18. owhhh gituuu rupanya resepi ni...biasa dgr jer..sedappp kene cuba ni

    ReplyDelete
  19. Senang giler nak buat..
    boleh cuba ni kalau rajin hehe.
    The best ketam masak telur masin pernah I makan haritu kat Topspot Sarawak.. ohh sedapnya.. ;P

    ReplyDelete
  20. tengah demam ni tapi bila tengok ketam..hmphh delicious!

    ReplyDelete
  21. sedapnya nampak ketam tu..nyumssss...tapi masih dalam keadaan demam. =(

    ReplyDelete
  22. erny firdaus : alaa allergic ker..sedihnya...boleh kalo teringin sangat makan.. pastu kena makan ubat banyak2..hehehe

    ReplyDelete
  23. Harusla Cik Ecah kena cuba..hehe

    ReplyDelete
  24. Zaza : Ooo situ terbaik..pernah makan kat situ 5 tahun lepas..hehehe

    ReplyDelete
  25. Syafik Kamaluddin : lepas demam kang boleh makan..sekarang ni tngk jer dulu..hehehe cepat sihat ok.. ;)

    ReplyDelete
  26. Yeah, nak cuba nak cuba! apa2 yang salted egg mmg sedap!

    ReplyDelete
  27. hi khaty,

    i silent reader je, sebb same2 craving nk makn ketam i pun komen juge hehehe, memg dok teringat je nk mkn ketam, nmpk recipe ni terus nk try.. alahai sedapnyeee

    ReplyDelete
  28. sedapnya pagi2 dah baca entry nie.. T__T

    ReplyDelete
  29. sedapnya..terliur tengok..nak try la.hehe..

    ReplyDelete
  30. sedapnya.dah masak minggu lepas. suami cakap sedap.boleh buat lain kali. resepi yang sama dg kathy punya.

    ReplyDelete
  31. bole try ni. gimi pun kurang gak bab cengkerang ni sebab malas nak ngopek, nak plak ketam bila nak makan tang kaki tu..

    ReplyDelete
  32. Wahhh ! thanks kak share reseipi boleh try guna Udang ni.. uuu teluq Masin!!! nyam nyam..

    ReplyDelete
  33. Wah.. thanks kak for the resp..
    mmg nak try gak this week. Terus mengidam.. huhuhu

    ReplyDelete
  34. Memang nak masak ni, tapi perut x tahan pedas skrg, saya ganti cili padi dgn rempah kari 😂
    Terima kasih atas resepi ni

    ReplyDelete
  35. Mengidam pulak rasa ni haishhh . . Hahaa

    ReplyDelete
  36. Mengidam pulak rasa ni haishhh . . Hahaa

    ReplyDelete
  37. Sedappppnya ketam. Favourite nihhh. Tapi ketam masak telur masin belum pernah try lagi. Thanks kathy share resepi :-)

    ReplyDelete
  38. Satu kelainan. Selalu makan kat kedai klu teringin. Skrg dah tau buat. Tq kathy!

    ReplyDelete
  39. Dah cuba :) dan menjadi. Dan enak

    ReplyDelete
  40. Kita dah Cuba :) enak dan menjadi. Ayah baru beli ketam lagi. Dia nak lagi

    ReplyDelete
  41. assalamualaikum kathy...sedapnya tengok menu ketam ni...:)

    ReplyDelete
  42. Bila masanya letak tepung jagungnyaa??

    ReplyDelete
  43. Bila masanya letak tepung jagungnyaa??

    ReplyDelete
  44. Serius sedap,Tq share resepi ni,mkn bertambah,,,tengok sayang nk makan.

    ReplyDelete
  45. Serius sdap...bru jk ckp masak...1st tmie msak ni...tp sye gna sdkit gula...sbb xda ssu...tp perhhh mmg sdap lah...

    ReplyDelete
  46. Serius sdap...bru jk ckp masak...1st tmie msak ni...tp sye gna sdkit gula...sbb xda ssu...tp perhhh mmg sdap lah...

    ReplyDelete
  47. agak- agak ase muak x sebab susu tu td

    ReplyDelete
  48. Alohai sedapnya menu ni. Memang nk masak ketam telur masin ni. Resepi pon mudah. Xsabar nak masak.

    ReplyDelete
  49. tq.. br je buat td.. mabeles....

    ReplyDelete