Sebab hari tu teringin sangat nak makan butter chicken hasil dari air tangan sendiri jadi mari la kita berjoget mak inang di dapur..masakkan senang kan, jadi boleh la joget mak inang.. kalau susah bersilat gayung fatani la kat dapur tu..hahaha
Ok bahan-bahan dia adalah :
1. Bawang putih (dicincang halus)
2. Tepung Gandum
3. Susu Pekat (Susu cair pon boleh)
4. Daun Kari
5. Ayam (dipotong kecil-kecil)
6. Butter
7. Telur (lupa nak ambik gambar) =P
Ok first sekali celupkan ayam di potong kecil tu dalam telur..
Pastu gaulkan ayam ke dalam tepung gandum..
Kemudian goreng ayam hingga masak dan ketepikan..
Dah ketepikan ayam nak masak kuah pulak..Kuah chicken butter ni paling senang nak buat..
Ok panaskan kuali dan cairkan butter sehingga cair..
Kemudian tumiskan bawang putih hingga naik bau..
Lepas tu masukkan satu sudu susu pekat.. jangan letak banyak2 nanti manis tapi mana yang suka manis tu boleh jer nak letak 2 sudu..
Masukkan sedikit air dan gaul hingga kuah tu menjadi pekat dan letak sedikit garam..
Dah mendidih masukkan ayam, masak sehingga memekat..
Last sekali daun kari..nak pedas boleh jer letak cili padi..aku tak letak cili padi sebab Raiisah nak makan sekali kan so takde letak la..kalau letak mau menjerit sebatu dia kat situ nanti..hehehe
Dah siap..senangkan..Affan sampai 4 kali makan nasi dengan butter chicken..penangan air tangan isteri katanya..hakhakha.. Besok tu masak kari pulak..demmm gemuk la laki bini..
piece : kathyjem
suka makan chicken butter ni. takpun chicken lemon. sedapnya...senang je rupanya buat butter chicken ni. esok2 leh buat
ReplyDeleterupenya ada yang senang, sebelum ni wat butter chicken samapi hangus
ReplyDeletepasni leh try masak sendiri...resipi mudah nak ikut...suka suka... :)
ReplyDeleteHi kathy.. Lame xjenguk blog awak. Hehehe..
ReplyDeleteSdp ni,sy pon dh try wat. Guna tepung goreng pisang adabi tu wat salut ayam.. Hehe sbb xde tepung gandum ritu.. Sdp sgt..
senang dan sedap sangat, anak2 kaknoor suka sngt kalau buat macam ni
ReplyDeleteMona Lea : haa nanti nk try la buat chicken lemon pulak.. =)
ReplyDeletemr boroboro : hehehe senangkan..nnti try la buat mcm ni..
ReplyDeleteAlyza Fisol : hehehe mudah sngt..pejam sebelah mata boleh buat tau..kiki..
ReplyDeleteuntung nya ada bini yang pandai masak... laki yg kurus pun boleh mok mok.. hahaha
ReplyDeleteHai Mrs.Ika....guna pisang adabi pon ok janji tepung kan..hehehe
ReplyDeleteNooriah Abdullah : Raiisah pon suka makan..ayam memang feveret dia..hehe
ReplyDeletesimple :)
ReplyDeletesedap nih..esok cari daun kari le..hihi
wah..memg senang sungguh ni.. ok ok boleh try tp mstilah kna ltak cili padi kan..barula kick..hehe
ReplyDeletezinziemeewah
ooo senang jugak buat ek...nak try la..slalu isi ayam masak nasi goreng jek..coz kat umah semua nak mkn yang tulang2...klu nak buat udang masak butter pon same ke ek?
ReplyDeleteooo senang jugak buat ek...nak try la..slalu isi ayam masak nasi goreng jek..coz kat umah semua nak mkn yang tulang2...klu nak buat udang masak butter pon same ke ek?
ReplyDeleteButter masuk seketul smua ke?
ReplyDeleteaisy haiqal : boleh sama jer..
ReplyDeletemarina mohamad : jangan masuk semua..masuk dalam 3 4 sudu besar..
ReplyDeletefuh...senang giler cara masak.. ingatkan susah selama ni tgk org buat. tq kathy.. nt boleh try.
ReplyDeletesenang gilos.. nanti boleh try :)
ReplyDeleteNice!!!
ReplyDeleteAssalamualaikum kak, wahh senang gila rupanya ekekkeke. boleh cuba ~~~
ReplyDeleteAssalam kathy,
ReplyDeleteresipy sama mcm butter prawn yer
coma takdak nestum
iols takpernah terpikior nak tukor udang tu dengan enatang2 laen
haaaaaa
lepaih ni boleh la tukor dengan ayam, daging, sutun, ikan...bla...bla..bla he3
Yummeh!
ReplyDeleteassalam kak , selain buttercup boleh pakai majerin biasa x ? :)
ReplyDeleteassalam kak , selain buttercup boleh pakai majerin biasa x ?
ReplyDeleteCik Tinie : nak pakai majerin biasa pon boleh ajer.. =)
ReplyDeletesalam... butter tu mmg guna sebuku ekk..
ReplyDeletetq kathy...mudah sngtt....nk wt ptg ni utk berbuka puasa...smg perkongsian anda mnjadi satu jariah...slmt berpuasa semua..
ReplyDeleteXltk daun kri blh ker..sush xdk ktrmh ni
DeleteBoleh cuba ni.
ReplyDeleteHari tu tengok chef Anis Nabila masak. Senang rupanya. Tapi terlupa resipi. Tu yang cari balik. Terjumpa blog ni. Terima kasih di atas perkongsian
Akhirnya berguna juga resipi ni.. hehe. smp skrg tgh pening nk masak apa so jalan2 cr resipi dr resipi mudah simple n best ni. thank u kathy :-)
ReplyDeleteNampak sedap!! Ayam nya garing.. Tq kongsi resepi
ReplyDeleteSuka resipi blog awak...simple dn sedap.suami brpa kali puji...tq awak
ReplyDeleteklau xnk pakai butter cam dlm resepi ni tp tukar gune planta yg bese dguna boleh gak ke?
ReplyDeleteEmi Minisuka : nak pakai planta pon boleh ajer.. =)
ReplyDeletememang terliur saya tgk ni hakak. aumm
ReplyDeletewahhh..dapnyee..sy penah buat tp resepi lain sket..nnt nk try resepi sis pulak..
ReplyDeletejemput singgah tgk resepi dr sy ;))))
http://mammadanish.blogspot.my/2015/05/butter-chicken-yang-creamycrunchy.html
Tq share resepi best ni.. tadi sy baru buat pastu ingatkan kena masuk sebuku buttercup tuh habis banjir ayam hahahaha.. lepas tos baru hidang, sedap juga walaupn dh silap :P
ReplyDeleteassalammualaikum. terima kasih untuk perkongsian resepi ni. saya yang bijak ni terus masak pakai seketul butter dah x jadi pekat kuah. siap berminyak2. hahaha...xpela. next time saya buat boleh baiki.
ReplyDeleteTQ ye resepi!
snang je rupanya.boleh la try nnti
ReplyDeletesaya dah buat. dah cuba resepi ni. sedap ! semua suka ! thanks kak
ReplyDeleteas salam..tq so much kak..mmg simple sgt resipi ni..suami sy ade try masak and it was delicious..klu org xpndai masak pun jd pandai :) :) sy x minat sgt butter chicken tp lps try resipi akak sy suka lak mkn tp butter chicken resipi akak je la sy mkn.hehe
ReplyDeletesedap! tq so much kak..suami sy try masak guna resipi akak n sy lak x minat butter chicken tp skali cuba..wow..mmg sdp kak..resipi pun simple..
ReplyDeleteThanks sharing...boleh cuba ni..bahan pun senang je..boleh ingat..
ReplyDeleteTerimakasih share. Sedapppp!! Baru try tadi 😉
ReplyDeleteKalau x letak daun kari boleh x? X jadi ke?
ReplyDeleteKalau x letak daun kari boleh ke? Jadi x?
ReplyDeleteSiti Nurusaadah Hamzah : kena letak kalau tak, rasa kureng..hehe
ReplyDeletejadi la saya bwt Butter Chicken
Deleteberapa keping nak letak daun kari tu?
ReplyDeletebrp keping nak letak daun kari tu?
ReplyDeleteNak kne cbe wt ni,senng je ingt kalut sgt nk wt nya..hihiii 😉😄
ReplyDeleteBoleh try neh,senng je haa ingt kalut sgt..hihiii 😜😅 terimakasih mrs Kathy jem 😘
ReplyDeleteButter tu bnyk mne?
ReplyDeleteTakde sukatan ke kak 😂😂😂😂
ReplyDeleteTq sebab dah ajar cara cara nak masak, ringkas mudah difahami
ReplyDeleteTq kak..saya dah cuba utk menu buka pose 6 jap lagi huhu
ReplyDeleteAkak saya takda pulak susu pekat ke cair. Saya ganti dgn gula. Tapi tulah tak jadi �� Kuah dia tak pekat hahaha. Takpalah cubaan pertama
ReplyDeleteXde sukatan ke??? Susah nk ikut resepi kalau xde sukatan
ReplyDeleteHai akak. Kalau takde butter, boleh ke guna planta?
ReplyDeleteklaw xde cooking cream blh pki santan x??
ReplyDeleteSy da try masak butter chicken, jadi tu jadi cuma rasa dia mcm ade y kurang,, xsedap rasa nye,, xpe kn first time ..
ReplyDeleteKalau butter tak ada.. Boleh tak gantikan dengan majerin?? 😁😁tnye je
ReplyDeleteThank you very much for seeing 밤알바 information.
ReplyDeleteThank you very much for seeing 밤알바 information.