Actually ni first time aku mencuba masak ketam telur masin ni, sebelum ni tak pernah pon..selalu masak ketam pon gulai lemok or sambal hijau macam tu..boleh kira jari setahun brape kali aku masak ketam sebab Affan lebih gemar aku masak ayam or ikan..Bila aku kata nak masak ketam dia macam, ermmmm 'ketam' tu nak masak apa?? jangan masak pelik2 kang nanti tak makan..yola. Ketam telur masin takkan pelik pulak..
Mamat tu kurang minat sikit haiwan bercekerang..sebab tu kat rumah tak pernah masak sotong, lala, kerang, siput sedut semua tu memang dia takkan sentuh..boring kan asyik2 ayam ikan ayam ikan..aku kalo nak makan benda bercekerang ni semua dengan kawan2 jer la..eh membel panjang pulak aku..hahaha
Ok la bawah ni aku kongsi resepi mudah dan cara2 nak masak ketam telur masin paling senang, tak susah pon..ni pun mintak resepi kawan ofis, Nora..hewhewhew..Nora ni memang champion masak ketam telur masin..terbaik! Tq bagi resepi Nora.. =)
Ok bahan2 dia :
4 ekor ketam..
3 biji bawang kecik dicincang (kalau tak nak pon takper)
7 biji bawang putih dicincang (ni kalau lebih lagi sedap)
7 biji cili padi (dipotong kecil) kalau nak pedas boleh tambah lagi
1 tin susu cair
Tepung jagung
Daun kari lebih kurang setangkai
5 biji telur masin
Lada sulah/garam/gula
Ok first sekali rebus telur masin.. Sementara telur tu rebus boleh goreng ketam dulu..
Bersihkan ketam potong kepada dua bahagian..Kemudian lumurkan ketam dengan tepung jagung, lada sulah dan garam..
Dah lumur tu goreng hingga kekuningan, angkat dan toskan..
Putih telur ambik dalam sebiji dan lenyekkan sampai hancur..
Ok ketam pon dah masak, telur kuning/putih pon dah hancur..
Panaskan kuali masukkan butter dalam 3 sudu besar..
Kemudian masukkan bawang putih, bawang kecil..kacau sampai naik wangi..
Kemudian masukkan daun kari dan cili padi..
Lepastu masukkan telur kuning yang dihancurkan tadi..
Dan sedikit telur putih..kacau sekita..
Then masukkan susu cair..letak dalam 5 6 sudu besar..
Lepas tu masukkan lada sulah, garam dan gula.. (garam jangan banyak sangat sebab dah ada telur putih masin) kacau sekata sampai berbuih..
Last sekali masukkan ketam yang telah digoreng tadi..kacau bagi semua rata dan siap untuk dihidang!
Nak ratah macam tu pon boleh nak makan dengan nasi pon boleh.. ^_^
Selamat mencuba!
piece : kathyjem
nampk menarik..simple ja resepinya
ReplyDeleteperghhh nmpk sedap... meleleh air liur tgk.. nk try.. nk try...
ReplyDeletedugaan berpuasa ganti betul bkak blog kathy nih.. errr
sedap kak.. terliurrr.. hehehe :p
ReplyDeletedapnyeeee...tergoda..dah lah ngah puasa nie..uwaa kak kathy jahat..hahaha
ReplyDeleteyg putih telur tu amik sebiji punye je kan.yg lebih 4 biji tu tak pakai ke.uhuuu
ReplyDeleteBoleh bg org asli makan
DeleteHahaha kang ltk sume x ley mkn plak sbb machinnn
Deletetq,nti boleh cuba.nampak sedap sangat
ReplyDeletehudaadnan : tak..hehehe tapi boleh makan dgn nasi panas letak kicap manis..
ReplyDeletezeera lily : alaaa awk pose ker?? sori2 tak tau..hehehe nanti balik boleh cuba resepi ni.. =D
ReplyDeleteAzreen Zunairah :hahaha sori2..ampun tak sengaja.. =P
ReplyDeleteNak try la..dah mencair air liur ni..huhuhu (" ,)
ReplyDeleteketam !? uhh pengsan.tahan nafsu godaan orang berpuasa nih tau -_-
ReplyDeletewah...easykan....tp kalau order kt kedai kemain mahal. kalau letak sotong pun sedap...teringt salted egg squid hokaido....Allah....terliur...:P
ReplyDeleteomg sis..dah lama fiya asyik la tertanya org tahu x buat ketam telur masin ni..n finally..thanks sis..xsaba nk try weekend dpn..
ReplyDeletesis..me again hehe..susu cair tu habiskan 1 tin ke cmna? mohon pencerahan :-)
ReplyDeletesis,,sedapp nampaknye..jap nak tanya..susu cair tu letak 1 tin ke???
ReplyDeleteAssalam kathy,
ReplyDeletewaaaaaaaaaaaa
samala kitaaaaaa
mengKETAM telur masin time weeken he3
tapi iols punya KETAM BERCILI TELOR MASIN gitew
nanti nak try resipi uols pulop he3
fya & Mummy Faeeq : jgn satu tin..hehe..susu cair tu letak dalam 5 6 sudu besar..
ReplyDeletewahhhhh...sedapnye nengok... tapi tak leh makan ketam..allergic ler kathy..sob..sob..sedey...
ReplyDeleteowhhh gituuu rupanya resepi ni...biasa dgr jer..sedappp kene cuba ni
ReplyDeleteSenang giler nak buat..
ReplyDeleteboleh cuba ni kalau rajin hehe.
The best ketam masak telur masin pernah I makan haritu kat Topspot Sarawak.. ohh sedapnya.. ;P
tengah demam ni tapi bila tengok ketam..hmphh delicious!
ReplyDeletesedapnya nampak ketam tu..nyumssss...tapi masih dalam keadaan demam. =(
ReplyDeleteerny firdaus : alaa allergic ker..sedihnya...boleh kalo teringin sangat makan.. pastu kena makan ubat banyak2..hehehe
ReplyDeleteHarusla Cik Ecah kena cuba..hehe
ReplyDeleteZaza : Ooo situ terbaik..pernah makan kat situ 5 tahun lepas..hehehe
ReplyDeleteSyafik Kamaluddin : lepas demam kang boleh makan..sekarang ni tngk jer dulu..hehehe cepat sihat ok.. ;)
ReplyDeleteYeah, nak cuba nak cuba! apa2 yang salted egg mmg sedap!
ReplyDeletehi khaty,
ReplyDeletei silent reader je, sebb same2 craving nk makn ketam i pun komen juge hehehe, memg dok teringat je nk mkn ketam, nmpk recipe ni terus nk try.. alahai sedapnyeee
sedapnya pagi2 dah baca entry nie.. T__T
ReplyDeletesedapnya..terliur tengok..nak try la.hehe..
ReplyDeletesedapnya.dah masak minggu lepas. suami cakap sedap.boleh buat lain kali. resepi yang sama dg kathy punya.
ReplyDeletebole try ni. gimi pun kurang gak bab cengkerang ni sebab malas nak ngopek, nak plak ketam bila nak makan tang kaki tu..
ReplyDeletewaahhh..mesti sedapkan
ReplyDeleteWahhh ! thanks kak share reseipi boleh try guna Udang ni.. uuu teluq Masin!!! nyam nyam..
ReplyDeleteNak buat hrni utk buka posa
ReplyDeleteWah.. thanks kak for the resp..
ReplyDeletemmg nak try gak this week. Terus mengidam.. huhuhu
Memang nak masak ni, tapi perut x tahan pedas skrg, saya ganti cili padi dgn rempah kari 😂
ReplyDeleteTerima kasih atas resepi ni
Mengidam pulak rasa ni haishhh . . Hahaa
ReplyDeleteMengidam pulak rasa ni haishhh . . Hahaa
ReplyDeleteSedappppnya ketam. Favourite nihhh. Tapi ketam masak telur masin belum pernah try lagi. Thanks kathy share resepi :-)
ReplyDeleteSatu kelainan. Selalu makan kat kedai klu teringin. Skrg dah tau buat. Tq kathy!
ReplyDeleteDah cuba :) dan menjadi. Dan enak
ReplyDeleteKita dah Cuba :) enak dan menjadi. Ayah baru beli ketam lagi. Dia nak lagi
ReplyDeleteHahahah...jadi2..tq2
ReplyDeleteassalamualaikum kathy...sedapnya tengok menu ketam ni...:)
ReplyDeleteBila masanya letak tepung jagungnyaa??
ReplyDeleteBila masanya letak tepung jagungnyaa??
ReplyDeleteNak try buat berbuka harini
ReplyDeletemohon share ya sis.
ReplyDeleteSerius sedap,Tq share resepi ni,mkn bertambah,,,tengok sayang nk makan.
ReplyDeleteSerius sdap...bru jk ckp masak...1st tmie msak ni...tp sye gna sdkit gula...sbb xda ssu...tp perhhh mmg sdap lah...
ReplyDeleteSerius sdap...bru jk ckp masak...1st tmie msak ni...tp sye gna sdkit gula...sbb xda ssu...tp perhhh mmg sdap lah...
ReplyDeleteagak- agak ase muak x sebab susu tu td
ReplyDeleteAlohai sedapnya menu ni. Memang nk masak ketam telur masin ni. Resepi pon mudah. Xsabar nak masak.
ReplyDeletetq.. br je buat td.. mabeles....
ReplyDelete