Meh la tengok resepi mudah ni.. macam biasa kita masak sambal ikan, sambal ayam merah tu cuma tambah telur jer..
Ok mula2 sekali goreng udang dengan minyak masak..Lepas dah goreng asingkan udang yang dah digoreng tu..
Minyak goreng udang tu jangan dibuang boleh pakai balik untuk goreng bawang dengan cili kisar..
Masukkan bawang besar yang telah diblendkan..i biji pon dah okey..
Pastu masukkan cili kering yang telah diblend..nak pakai cili merah pon boleh tapi nak sedap pakai cili kering la, lagi umpph..
Masukkan asam jawa..kacau sampai sebati then masukkan garam dan gula..nak bagi rasa manis2 dan masin..
Agak2 cili dah cukup masak, masukkan telur 3 @ 4 biji..then kacau sampai telur tu hancur..
Pastu masukkan udang yang digoreng tadi tu..
Last sekali bawang yang telah dihiris halus..
Tadaaa siap sudah Udang Sambal Telur Hancur! simple kan.. ohh lupa nak lagi sedap letak serai lepas masuk sambal tu..tapi hari tu lupa nak suruh Affan beli serai..hehehe Jadi masakkan macam ni pon sedap jugak..selamat mencuba!
piece : kathyjem
sedapnyerr.. ganti dgn sotong pon bole kan? sbb dlm fridge arini ade sotong je, hahaha~
ReplyDeletesedap!! bawang besar jea kak?bawang merah,putih takyah yee
ReplyDeleteMenyelerakan..terima kasih share..
ReplyDeletesedapnya..boleh try ni...
ReplyDeleteMudah je resepinya! boleh cuba :)
ReplyDeletewah, first time masakan gini.selalu tu kalau udang teloq masin ada la pernah makan.boleh la try ni.ujung2 ni dah takdak idea apa nak masak dah :)
ReplyDeleteFAD
Princes Yuyue : nak letak bawan putih pon boleh ajer.. =)
ReplyDeleteYieN: sotong tak tau sedap ker tak masak style mcm ni..tak pernah masak..hehehe
ReplyDeletePeRdU cINta : mekasih awak..senang jer..selamat memasak.. =)
ReplyDeleteSiti Shuhadah : apa lagi shu dah masak kasi post la dlm fb..kekekeke
ReplyDeleteFadMN: mesti peningkan hari2 dok fikir nak masak apa kan..hehehe kathy kalau pening sangat masak mee goreng or behun goreng jer..
ReplyDeletewow menarik
ReplyDeleteKalu tak letak udang bole kot..pasai dlm fridge ada teloq ja ri ni..kih2
ReplyDeleteMacam sedap je..ok...nak buat mase buka nanti.
ReplyDeleteoik sedapnya...
ReplyDeleteDaun serai?
ReplyDeleteEh menarik gak ni
ReplyDeletehaaa...share resipi dengan ilustrasi macam ni memang bagus.. saya sokong 300%
ReplyDeleteTerima kasih atas perkongsian..
ReplyDeleteSaya ambil resepinya aja.lain2 tiada