Thursday, October 15, 2015

Resepi Daging Masak Black Pepper Paling Malas

Daging qurban ada banyak lagi dalam freezer so abiskan la..tapi nak masak apa ek?? godek2 almari kat dapur perasan perencah daging black pepper..punya lama beli baru nak masak..hehehe gitew la seminggu sekali pegang kuali senduk..setiap kali nak masak barang mesti kena check expired ker tak..jenis aku weekend jer masak sebab hari2 nak masak tak sempat laaa..sampai rumah dah malam celah mana pulak nak masak hari2..salute kat kawan2 yang hari2 masak untuk family..weekend jer mampu aku masak untuk Affan ngan Raiisah..huhuhu

 So semalam masak daging black pepper..

Bahan2 dia cuma kena ada kentang, bawang besar dan cili masak..

Dan daging! itu ajer..

Ni la perencah beli dah lama tak masak2 tu..hahaha sedap jugak Seri Aji ni..

Ok mula2 sekali panaskan minyak masak..pastu masukkan daging yang telah dipotong..masak daging tu dalam 3-5 minit sampai lembut..

 Pastu masukkan kentang..

Then bawang besar..

Pastu masukkan perencah black pepper..takyah taruk garam semua tu, semua dah ada dalam perencah black pepper ni..senangkan..ni namanya masakan orang malas..hahaha

Gaul sampai sebati then last sekali masukkan cili masak..

Dah siap untuk ngap..hehehe Senangkan giler kan..resepi pemalas dari Kathyjem..kekeke =P
Sedap juga pakai perencah black pepper Sri-Aji ni..terbaik!

piece : kathyjem

16 comments:

  1. Nani pun kalau masak black paper ni guna perencah tu :)

    ReplyDelete
  2. yum yum...Nampak sungguh menyelerakan....ti nak try gak laaa...sy ni budak baru belajo...berjinak-jinak ngan blog...kat blog sy mcm2 citer ado...campur2 cam rojak ..pasal deco...masakan...jenjalan...perasaan...sudi sudilaa singgah blog sy yg tak seberapa....d jadi follower sy...follower sy adalaa sekereat jerr...sob sob ...nie blog add sy http://heaven2104.blogspot.my/

    ReplyDelete
  3. Makan dengan nasi panas..bubur ke..wah..ngences..

    ReplyDelete
  4. Salam kenal,

    Boleh akak cari perencah blackpepper tu khaty..
    Tengok macam sedap jer..
    Daging korban elok lagi tido dalam freeze akak tu..
    Elok lah dibangunkan untuk masak blackpepper ni kan hehehe..

    Akak follow #1573.. jemputlah ke blog kecik akak ye :)

    ReplyDelete
  5. Fiad tak pakai minyak kak..daging tu rebus sat..pastu buang air dia...baru masukkan bahan2..hehehe..sebab tak berapa berkenan guna minyak sekarang...

    ReplyDelete
  6. SA selalu guna perencah macam ni..sonang kojo den...lebih bawak untuk bekal pi opis...sodap...

    ReplyDelete
  7. bila semua benda pun instant mmg brtambah malas lah mak2 dunia ni.. hihi.. tp ok gak.. jimat masa ;)

    ReplyDelete
  8. nampak sedap je kathy. masak pun simple je.

    ReplyDelete
  9. senangnya,semudah A,B,C hahah boleh try nti

    ReplyDelete
  10. hahahahaha....selalu guna maagi punya...nak try ni gaklah

    ReplyDelete
  11. macam nih pun sedap hokey kathy.....makan nasik panas panas...mmg terkenang kenang lauk masa pantang.

    ReplyDelete
  12. thanks for the review, Insyallah nak mencuba jugaklah

    ReplyDelete
  13. saya lagi malas guna kicap + lada hitam kisar jer kak kathy...

    ReplyDelete