Eh sebelum tu kasi tenung sikit popia yang dah siap goreng..behehe
Kena ada 2 batang lobak merah..
2 biji bawang besar..
7 biji bawang putih..
Soon direndam dengan air..
Sengkuang setengah biji..
Cendawan 5 biji..nak pakai cendawan hitam pon boleh ajer..mak cakap pakai cendawan hitam tu lagi sedap tapi kat area rumah mak takde cendawan hitam tu yang ada cendawan ni, pon boleh..
Ikan bilis dalam segenggam..nak pakai udang kering pon boleh ajer..ikan bilis ni bagi penaik rasa..
Ok mula2 sekali kita potong halus2 bahan2 yang ada..
Cendawan dihiris halus-halus dan sengkuang disagat halus2 jugak..
2 batang carrot disagat halus2..
2 biji bawang besar dihiris halus2..
Cara nak masak inti dia senang sangat just campak-campak jer..
Panaskan minyak..lepas tu masukkan bawang besar dan bawang putih yang dicincang halus..
Dah goreng jadi kekuningan sikit bawang besar dan bawang putih tu boleh la masuk ikan bilis yang diblend..
Dah gaul ikan bilis sebati boleh masukkan lobak merah..
Pastu masukkan sengkuang dan cendawan..
Dah gaul rata masukkan soon yang direndam dengan air tadi..
Masukkan garam secukup rasa dan siap!!! tapi kena tunggu sejuk dulu baru boleh gulung atas kulit popia..
Ikut suka hati hampa nak letak inti popia tu banyak mana..jenis suka inti banyak taruk banyak2 sikit..
Pastu gulung..hujung dia letak kuning telur supaya kulit popia yang hunjung tu melekat..takde la goreng nanti terbuka kulit popia tu..
Siap untuk digoreng..nak simpan jadikan dia frozen pon boleh takde hal tapi kena simpan petis ais kat bahagian atas..baru boleh simpan lama sikit..
piece : kathyjem
Hqih..terus terliur dh Ni..Sedapnya..kalau letak udang sekor2 pun sedap kan...
ReplyDeletealamak, waktu berbuka lambat lagi..dah terliur ni...huhu
ReplyDeleteSalam Kathy,
ReplyDeleteSelamat berpuasa, just nak habaq ada org kata suun dan pucuk suun tu x ada org melayu kita yang buat.. semua cina yang buat... just nak bagitau je... zaman skrg ni kita kena hati-hati memilih dan membeli makanan... jangan marah ye... saya pun baru tahu.. jadi x salah kan saya sampai kan. TQ
wah sedap lah boleh kaknoor try resepi ur mom ni khaty
ReplyDeletenampak kesedapan popia sayur ni
uihh dapnyaaa kak
ReplyDelete