Jom tengok cara2 nak buat Roti John paling mudah.
Bahan :
- 4 biji telur
- Tomoato dipotong dadu
-Daging cincang (Brand Ramly)
-Kobis
-1 biji bawang besar dipotong dadu
-2 biji bawang putih dipotong dadu
- 4 biji telur
- Tomoato dipotong dadu
-Daging cincang (Brand Ramly)
-Kobis
-1 biji bawang besar dipotong dadu
-2 biji bawang putih dipotong dadu
-Kepingan keju
-Sos cili
-1 sudu serbuk kari daging
-1 sudu kecil serbuk lada putih
-Mayonis
-Planta
-Gula & Garam secukup rasa
-Sos cili
-1 sudu serbuk kari daging
-1 sudu kecil serbuk lada putih
-Mayonis
-Planta
-Gula & Garam secukup rasa
-Roti panjang. Nak sedap kena pakai roti panjang sosej tu. Roti jenis tu lembut. Yang hat aku punye ni keras sikit. hehehe Boleh la tu je yang hado.
Ok mula2 sekali. Cairkan planta dalam satu sudu besar.
Tumis bawang besar dan bawang putih yang telah dipotong dadu. Biar seketika jap sampai kekuningan.
Pastu masukkan daging cincang.
1 sudu serbuk kari daging.
Serbuk lada putih, garam dan gula tapi gula aku tak masukkan.
Gaul sampai masak dan angkat letak inti ke tepi dulu.
Pecahkan telur 4 biji dan isi daging.
Kacau sampai sebati.
Belah roti kepada dua bahagian tapi jangan belah sampai putus roti tu. Sapukan permukaan roti dengan planta.
Tuang telur bersama isi daging atas kuali leper.
Pastu taburkan kepingan keju.
Ambik roti yang dibelah tadi tu dan telangkapkan atas inti. Bila dah masak inti telur daging tu, terbalikan roti seketika dan angkat untuk dihidang.
Last sekali taburkan kobis, tomato dan sos cili dan mayonis.
Siap! senang dan cepatkan. Serius makan panas2 memang layang abis. Perghhh rasa kalah roti john pasar malam tau. hahaha
Selamat mencuba korang!
piece : kathyjem
Selamat mencuba korang!
piece : kathyjem
2 comments:
meghecik..meleleh tngok..senang sungguh nk buat..tp lg senang klu pi beli..hehe
Terima kASiH. Atok nak Cuba masak. Al maklom lah. Chef bidan terjun . Terjung dengang labo labonyerr.. 😊😊
Post a Comment