Klik Yer!! Mekasih...

Wednesday, March 25, 2015

First Day di Jakarta

Haluuu..sori lambat sikit story pasal holiday di Jakarta hari tu..Maklum la penyakit M mengatasi segalanya.. dari hari ke sehari nak update memanjang malas..hahaha Ok tak mo dah malas jom kita abiskan cerita pasal Jakarta ni..lagi di tunggu lagi bertambah malas..

Plan ke Jakarta ni actually lama dah plan, tiket pon dah beli sebelum pergi Tokyo lagi..Bayangkan lepas balik dari Tokyo tu, 2 hari berehat pastu terbang pergi Jakarta pulak..menangis dalam flight tau penat tak abis lagi..

Awal pagi dah kena bangun..Ayu janji pukul 2.30 pagi dia datang rumah ambik aku..Minah tu bukannya boleh lambat nanti dia bebel semangkuk kat telinga..So sebelum aku lambat baik la siap lebih awal..sebelum kol 2.30 pagi dah siap tau..sekali sampai kol 3 tak sampai2..Ayu mane ni kata 2.30 nak mai..mane???!! ambik kena bebel pulak dengan aku..hahaha Pelik selalu aku yang lambat ni dia pulak yang lembs.. =P

Ok dah settle ambik aku pergi pulak rumah Kak Ti kat Subang ambik Kak Ti pulak..Kiteroang naik satu kereta, parking kereta dekat Putrajaya Sentral pastu naik ERL terus ke KLIA 2..Awal sangat sampai ERL pon tak bukak lagi..Murah tambah ERL Putrajaya Sentral ni dalam RM6.20..

Sampai KLIA 2 terus pegi breakfast dulu sebab flight kol 7 pagi.. tengok jam ok ada lagi setengah jam..mata dah nak lelap masa ni.. First time datang KLIA 2 jakun jap..haha

Muka masing2 mintak bantal..

Aseng awat muka lagu tu..sedih kah nak tinggalkan Malaysia..hahaha =P

Ok nak berlepas dah..setiap kali naik flight mesti debor..eh mulut tu macam minum susu pulak..hahaa

Sepanjang jalan berselfie sesajer minah bertiga ni..Masa nak berlepas tu dan2 tu pulak la sakit perut..nasib baik tak kena tinggal..Ayu ngan Kak Ti dah cuak gile tengok aku tak muncul2.. Siap menyanyi dekat dorang 'Rilek brader brade rilex'..hahaha

Pantang ada peluang laju masing2..

Ok tak sabar nak tidur..nak rehatkan kepala yang sudah ting tong..

2 jam perjalanan, sampai jugak akhinya..Dah kepala tengah weng2 dapat pulak Pak Supir sepanjang jalan memanjang tekan hon..Ayu sikit lagi nak muntah..hahaha Sikit lagi aku nak cakap ngan Pak Supir tu "Pak kenapa dari tadi sampai sekarang Pak asyik tekan hon saja, telinga saya sudah pusing"...hahaha tak jadi la sound tengok muka Pak Supir macam pemain wrestler.. =P

Kami stay di Balista Hotel..dekat dengan Pasar Baru senang nak shopping..Nak ke Pasar Baru dari hotel kami dalam 1 minit jer..

Letak beg rehat jap pastu misi menghabiskan duit..hahaha

Cari kain untuk raya..muka dah sememeh masa ni..

Lepas cari kain singgah jap makan tengahari di Bakul Daun..kedai ni betul2 dekat Pasar Baru..tak susah pon nak cari..lalu depan Pasar Baru mesti akan jumpa restoran Bakul Daun ni..

Makan kerepek sebelum nasi sampai..

Simple decoration..

Suami dan Isteri.. =P

Bersama Kak Ti..Kak Ti ni kakak Ayu..

Acah2 candid..hahaha Lapar mana makan ni??

Yeaaa dah sampai..Ayu pernah datang Jakarta sebelum ni dia la yang recommend Restoran Bakul Daun ni dekat kiteorang..

 Bebek Bakar Bakul Daun..

 Bebek Sambal Hijau..

 Bebek Goreng Kremes..

 Keseluruhan makan tengahari di sini sangat sedap cuma  bebek dia kecik sikit..badan macam aku ni ok la makan dapat badan macam giant Doraemon sure 2 ekor bebek baru kenyang..hehe..highly recommended! Harga pon tak mahal..

Dah kenyang sambung shopping..

Kat sini harem pants dia cantik2 dan murah..ambik ko berhelai2 beli murahkan..

Nak cari kain raya untuk abah, mak dan adik bongsu..Nak pilih colour apa ek untuk dorang..pening tak tahu nak ambik colour apa yang mak abah suka..adik aku ok jer die tu tak kisah beli kain apa semua dia pakai..abah ngan mak ni cerewet sikit kan beli tak suka pulak..taste orang tau ni pening sikit nak pilih..Ok la raya tahun ni beli kain colur purple untuk family..harap2 dorang suka..

Malam kiteorang dinner di Pondok Sedap Malam..Restoran ni kawan Kak Ti yang recommend kan..Orang Malaysia ramai makan kat sini sebab sedap dan murah..yerla kat Malaysia makan restoran seafood kalau tak kena 200 ke atas tak sah..sini baru seratus lebih..

Dah namanya pon restoran pondok memang penuh la dengan pokok2..orang pon ramai..kebetulan kiteorang datang ada table kosong kalau tak jenuh la nak tunggu..

Hi ketam hesem betul awak malam tu..tak sabar nak gigit, patah2kan badan awak yang hensem tu..hahaha

Sayur apa tah lupa tapi memang sedap..goreng dengan bawang jer kot aku rasa..masak macam ni pon dah sedap..

Cumi Bakar..hoii sedap sotong ni..sotong ni boleh oder goreng tepung, goreng mentega, masak tauco pedas pon boleh..macam2 pon boleh masak..

Udang bawang putih..besar udang dia..besar tapak tangan..memang puas la makan..

Kupang masak pedas..ni pon layan..

 Sambal..hoi pedas giler sambal dia..menjejeh air liur makan..air satu cawan tak cukup..

Ketam hensem yang telah dimasak menjadi ketam lada hitam..dorang panggil ni masakkan Kepiting Lada Hitam..Antara semua makanan yang ada malam tu Kepiting ni paling champion sekali..terbaik woo..korang datang Pondok Sedap Malam wajib makan Kepiting ni tau..dah la sedap, murah, besar penumbuk Aseng pulak tu..tak sampai 50ringgit..kat Malaysia kirim salam la ketam besar penumbuk macam ni dalam 50 ringgit..

Keras sangat kulit ketam sikit terseksa jiwa batin nak patahkan dia..

Makan sambil mata layu2 nak tidur..hahaha

Nampak ketam tu besar mana..puas hati sekor kongsi empat..

Ni balik ni confirm tidur tak ingat apa ni..hahaha

 Celahan kayu..hehehe

Muka ada kenyang..Desset tak dessert..hahaha Giler kenyang la..

Address Pondok Sedap Malam : 
Jl. Batu Tulis Raya No. 9, Pecenongan, Jakarta

piece : kathyjem

21 comments:

Chekgu Azrine said...

Bestnya sopink kat jakarta.sy pnh singgah je jakarta tp xpnh sopink beria lat sana..smpt kat pasar baru je..sana macet gilos

kathy jem said...

Chekgu Azrine : best tu mmng best yang tak best duit banyak keluar..hahaha

nurerna hazwani said...

Ketam itu memikat jiwa erna.

Nuriesya Nadia said...

Fulamak ketam tu !

Nooriah Abdullah said...

tang makanan tu tak boleh tahan semua nya sedap belaka di pandang, khaty dan yg lain pun cantik menarik semua nya hehe

kathy jem said...

nurerna hazwani : malam karang mesti Erna termimpi2 ketam tu..hehehe

kathy jem said...

Nuriesya Nadia : geram kann..mesti rasa nak gigit2 ketam tu..hahaha

kathy jem said...

Nooriah Abdullah :mekasih kak Nooriah..best tngk blog akak..masakan semua menarik.. =)

kisah_hearty said...

wow..bestnye..mcm menarik je makanan makanan kt sane..tertarik dgn bebek tu.. :)

norsalihah shaleh said...

dulu dah pegi jakarta n rasa tak nak pegi dh seb berserabut sgt tp bila tgok makanan ni....huhu... mcm nk kena pegi ja lg.. bolh tak gitu, smata2 nak mkn..haha

zinziemeewah

Nana Sharia a said...

sayur tu tak silap my mum panggil keladi longkang.. rupa dia mcm keladi tapi tak serupa.. mmg sedap crunchy.. exotic vege tuh..

Nana Sharia a said...

paku rawan nama dia hehe

Wan Azmilia said...

kasut awk cantikkk sgt..mana beli?

Wan Azmilia said...

cantikknya kasut awk...beli kat mana dear?

Wan Azmilia said...

cantikknya kasut awk..beli kat mana dear?

Wizana Arbain said...

Khaty kat d loaf tu mkn pe ea? Bread pudding ke? Nmpk sedap giler

Wizana Arbain said...

Khaty kat d loaf tu mkn pe ea? Bread pudding ke? Nmpk sedap giler

kathy jem said...

Wan Azmilia : kasut tu Kathy beli kat Nile.com..murah jer..hehe nnti tngk kt website dia ada lagi ker tak..

farwizah darwisha said...

Wah..seronoknya shoping n jalan-jalan

ArY+ShA=AmZaRFaYyAdH said...

Assalam kathy,
uawawawawwa
menangis iols nengok semua foods itu tau3

Hani said...

Assalam Khaty
Kat Jakarta ada Pasar Baru juga ye? Saya ingat kat Bandung je ada.

Pernah pegi Tanah Abang je dulu. Pasar Baru kat area mana?