Klik Yer!! Mekasih...

Thursday, March 26, 2015

Hari ke 2 di Jakarta

Alhamdulillah hari ke 2 cuaca sangat baik..Pagi tu bangun mandi siap terus dan breakfast dalam bilik..Kat Balista hotel ni memang dorang sediakan breakfast terus ke bilik..cuma yang tak best takde pilihan breakfast mana yang kita nak..dorang bagi tu la kita makan..tak kisah la kan janji makan jangan banyak complaint boleh..haha

Hari ni misi mencari kain lagi..Dah datang Jakarta tu pon tujuan dia mencari kain..

Kegilaan apakah shopping kain kat sini..murah sangat sangat..rambang mata nk pilih..Ayu tu kalau boleh semua colour dia nak..hahaha

Beli kain tudung untuk stock setahun.. yeker setahun?? hahaha Kongsi dengan Ayu la..Ambik bidang 60 bahagi dua..baru la senang nak lilit2..masa mula2 pakai tudung tak tahu beli bidang 40..sekarang dah tahu so kena nak cari kain untuk buat tudung bidang 60..

Pastu cari lagi kain raya yang tak sudah2..kata raya sebulan.. =P

Kedai ni kiteorang dapat paling murah..Nama kedai Rajatex Textiles Tailor & Modiste.. Tu dia nama kedai panjang menjeler..

Kepala sudah pusing, kain mana yang mau di ambil??

Sementara nak tunggu kain yang kami pilih tu dipotong layan dulu makan satay madura..Sedapnya satay dia..sambil taip sambil telan air liur..kuah satay dorang memang superb la..bahan apa la dorang guna ni..makan tak muak..pedas pon pedas, terbaik la..

Kuah satay yang tinggal tu rasa nak hirup jer bagi abis..sedap sangat..yer tau sedap berapa kali mau ulang sedap itu..

Pekerja kat sini bagitau ada satu lagi makanan sedap..nama dia apa tah..haha memanjang lupa..dalam dia ada cucur, tahu goreng, kuah kacang, sos cili dan kicap..masa makan tu terdiam jap tak tahu nak cakap apa sedap gile gile giler...hahaha ke sebab lapar ni semua pon ko rasa sedap..

Ok kain yang banyak2 tu kita letak kat kedai ni dulu..misi mencari kain tak abis lagi ni..hehe..nasib baik dorang baik hati bagi tumpang..kalau tak jenuh la nak mengusung..

Kat Pasar Mayestik ni depan dia ada satu shopping mall..kiteorang lunch kat situ sebab macam tak puas makan satay ngan tahu goreng jer..nak makan yang berat2 sikit..

Tersilap oder..nak Baso ni yang dapat..makan jer la pon sedap jugak..

Kueh Tetek..hahaha nama tak boleh bla, tetek dipanggilnya..tapi macam rupa tetek kan..hoi..bahaha..yang hijau tu sedap rasa pandan..

Pukis & Bikang..nasib tak Pu*i..oii lucah lagi..hahaha Pukis tu kuih bakar lemak manis la..jangan salah taip Pu*i sudah..Pukis okey ingat tu! Baik!

Selesai seharian cari kain dari pagi sampai ke malam kami singgah makan malam di restoran Serbaraso Masakan Padang Indonesia..sini jer yang tak ramai..sebelah restoran tu ramai sangat orang jenuh la nak tunggu..perut masing2 dah lapar tak boleh tunggu..ok la makan kat sini pon boleh janji makan..

Letihnya lahaiiii..muka dah macam tenuk kepalaran dah aku tengok.. Kak Ti jer maintain cantik dan cargas..Apa rasa Kak Ti? Vitamin C dan Tabita kah? Eh! >_<

Minuman kami..purple tu air dragon ball eh silap dragon fruit..yellow tu air mangga dan campuran ayaq kelapaq..

Ayam guring bersama kelapa gureng..hahaha suka ati aku jer kelapa gureng.. tapi memang betul la ayam tu digoreng bersama kelapa..ermmm rasa macam pelik la pulak..

Ni champion!

Kerupuk rambak kulit sapi..

 Cili padi..kurang pedas kurang menyengat..

Ikan bakar..boleh la dah lapar ngap jer..

Lidah lembu..erk! tak makan..Ayu, Kak Ti ngan Aseng dorang makan la..aku rasa sikitttt jer tu pon kena paksa..first tima makan..ok la rasa dia..rasa daging dap gak..

Daging bakar..rasa macam daging rendang pon ada..

Ok la nak makan..tengah sedap makan tibe2 hujan turun dengan lebat selebatnya, sampai besok pagi hujan tak berhenti..ok tu next cerita..bye! =D

piece : kathyjem

5 comments:

mama tisya said...

jauh shopping ye..bab mkn tu best..lidah lembu sedap tau..nk2 kalo yg bakar pastu cicah air asam

Rina Ellisa said...

sy tengok kain warna warni tu pon mengila kak.. hahahha

ComelComot said...

camne ni, punya makn xpenah gemuk.. apa rahsia babe.. huhu

Chekgu Azrine said...

Klu dok situ mau jd giler jgk membeli kain nih.hahahah

ArY+ShA=AmZaRFaYyAdH said...

Assalam kathy,
- hat cucor udang + tahu +kuah kacang +sos tu iols pernah makan kat medan dulu
- lucah nama kueh itam puteh tu yer :P macam apom lenggang ja
- lucah sesajer nama makanan deme yer hat 'P" he3
- alahaai, merah & ijau nyer lahai sambal itu....tak tahan hokeyh...sedap3..sambai indo memang sedap2 kan3
- haaaaa??? lidah lembu???tidakkkkkk :P

sekian :)