Klik Yer!! Mekasih...

Tuesday, January 28, 2014

Sambut Anniversary ke 3 di Bali (Part 4)

Dah hari ke 3.. Pagi tu bangun lambat sikit sebab Pak Buda dari pagi sampai tengahari die ada wedding jadi die ambik kiteorang lambat sikit dalam kol 1 macam tu.. Boley la bangun lambat sikit lepak mandi pool kalo tak kol 7 dah kena siap..

Nak buat macam mane dah Pak Buda ada hal kan takkan aku nak kata Pak Buda takyahla pergi wedding tu bawak kiteorang jalan kat Bali jer la..hahaha Tapi hari tu Pak Buda charge kiteorang separuh hari 350,000rp kalo tak die ambik 380,000rp utk full day dari kol 8.00 pagi sampai kol 10.00 malam.. Ni pon dah tawar menawar 3 minggu sebelum nak ke Bali kalo tak Pak Buda charge 400,000rp full day..

Nak kurang dari ni memang tak boley dah sebab kat Indonesia harga minyak dah naik macam kat Malaysia gak sebab tu dieorang tak boley bagi harga murah..

Budak ni bangun merengek lapar la tu nak biskut die kalo malam tak menyusu pagi bangun mesti nak biskut..

Bagi biskut baru nak senyum kalo tak ekk ekkk ekkk..

Makan cepat nanti kite boley terjun kolam.. eh tapi kena tunggu breakfast dulu baru boley terjun kolam..hehe

 Sementara menunggu breakfast sampai kasi layan perasaan dulu.. hahaha

Nasib Raiisah ni penakut jadi dia dok diam kat situ..hahaha Kalo budak lain aku rase dah terjun pool tu..

Baru nak pakaikan swimsuits ni kat Raiisah sebab hari yang kiteorang sampai tu dah nak malam, mandi pon kejap jer dalam pool tu.. Hari kedua pon sama satu hari kat luar.. Hari ke tiga baru nak pakaikan kat die.. Pelampung bayi tu untuk baby setahun ke bawah hahaha Raiisah kan masih baby lagi baby besar boley la pakai..hehe Swimsuits ni beli masa expo baby kat Midvalley 38 hengget jer..

Kat sini dieorang akan anta breakfast kat bilik so malam tu dieorang akan call tanya besok nak breakfast apa.. Nanti dieorang bagi menu korang pilih menu breakfast kat situ..

Cepat makan tak sabar mummy nak terjun ni.. hahaha Tak sabar mummy nak pakai surfer suit sebenarnya..muahahaha Tak mandi laut mandi swimming pool jadi la...kuikuikui

Nak posing majalah mangga ke URTV mummy???

Majalah mangga la...

Baik..hehehehe Boley jadi cover depan majalah mangga ni Raiisah..kekekeke..

Korang ingat Raiisah suke pool memang tak la kan.. Die kan penakut tengok pool ni pon dah nangis camne tu..

 Mula2 bagi die dok tepi bagi celup2 kaki tu.. Tu pon kejap kejap melalak nak suruh pegang..

 Bagi mood die stabil dulu kalo bawak terus dalam tu alamatnya melalak la die..

 
 Yeaaa dah berani mummy.. Ok jap ngi mummy bawak Raiisah turun ye..

 hehehehe.. Suke die kejap lagi bawak turun kang melalak.. Berani kat atas tu jer la, ek gigit nak..

 Kalo mummy pegang ok die tak nangis jangan daddy pegang menangis sesajer..

 Tu pon jenuh nak lepaskan die kalo tak nak bekepit je..

Nampak daddy pegang terus menangis.. Die ingat daddy ni raksasa air ke apa tak boley langsung pegang..hahaha kesian daddy jenuh pujuk tak mo jugak...

B pool je pon takyah goggle boley poyo sangat..

 Mmmuahh....

Dok dalam jacuzzi bath ok tak nangis pulak die.. Dah lama beredam perasaan takut tu dah takde..

 Tu pon kena mummy pegang jauh sikit mula tarik baju..

 
Takut masa ni sempat muah kat mummy..hahaha

Eeee gerams bontot montot tu..

Dah penat swimming makan maggi kari.. Layan...

Lepas mandi bagi susu selamat tido.. Boley mummy bersiap sekejap..

Cermin besar syok bersiap tanpa gangguan si mek echa..hahaha.

Dah ready tengah tunggu Pak Buda.. Peaceyooo!

Ada masa lagi kemain selfienye..

Hairband Raiisah beli di Times Square kedai apa tak ingat..hahaha Baju dari gingersnaps kids.. Selipar Raiisah dari Toys r us..

Jom Pak Buda dah sampai..

Pak Pak Buda kite mahu ke Bale Udang Mang Engking nak makan dulu.. Ok bisa..

Sampai2 jer restorant umak aiii satu cawan 15,000 hahaha.. Kalo kat Malaysia kopak ni satu cawan 15k..kakaka

 Ramai cakap makan kat sini sedap view die cantik.. Aku tengok harga die ok la tak mahal sangat..

 
 Siap ada taman permainan lagi.. Rase2 anak tu dah boring boley bawak anak main kat sini...

Cantikkan view restaurant Bale Udang Mang Engkin ni.. Orang cakap kalo malam kat sini lagi cantik berlampu bagai semua.. Next time datang nak try makan malam kat sini pulak..

 Haa die dah nampak pinggan.. Benda paling suke die buat..

Menu die semua menarik semu rase nak oder.. hahaha tengah laparkan semua ko rase menarik kenyang ko tengok...

Hai si bulat lapar ye..

Sementara menunggu makanan sampai kite layan dulu pemandangan restaurant ni..

Raiisah tengah membebel masa ni tah apa tah die cakap tah..

Gemuk2 ikan kat sini..

Raiisah dah gelap.. Kulit nampak macam udang terbakor..

 
Eeeee kakut mummy.. Ishh semua pon takut ko ni!

 
 Oder teh botol peach..

 
 Yummm menarikan.. Rase compem sedap ni.. Alaaa terliur pulak aku..

Ikan die giler besar boley makan dieorang ni.. Kalo tau besar macam ni aku oder sekor jer kongsi ngan Affan.. Aku oder ikan talapia kicap ambik tak pedas nanti boley bagi Raiisah makan sekali..

Affan oder talapia apa tah lupa hahaha tapi memang pedas nak mampos melecur mulut makan..hahaha

 
 
Ni sambal banyak pedas ooo.. Terbakar mulut aku..hahaha Tapi sedappppp...

Terung die pon sedap...

Jemput makan..

Hepi ye bulat dapat makan..

Basuh tangan kat luar...

Die pon nak basuh tangan jugak..

Dah kenyang jom nak pegi Pura Luhur Uluwatu nak tengok monyet.. Alaaa lupe pulak total makan kt sini brape... Tak silap aku tak sampai seratus duit kite puluh2 jer yang seingat aku murah la..

Ni signboard restorant ni.. Korang wajib rase makanan kat Bale Udang Mang Engking ni sedap terbaek memang puas hati..

Lepas tu kami ke Uluwatu.. Kat sini memang kena pakai kain kalo mane yang berpakaian atas paras lutut kirannye hormat la kawasan kat sini..

Raiisah pon kena ikat kain kat pinggang..

Masuk kena bayar 20,000 setiap seorang.. Macam Raiisah takpayah bayar free..

Ini kejadian takkan ku lupe.. Masa tengah berjalan nak ke pintu masuk Ulu watu tu aku tengah pegang tangan Raiisah elok die jalan 5 6 langkah sebelum pintu masuk tu kasut si Raiisah tertanggal..

Tak sampai 5 saat aku toleh tengok2 kasut Raiisah dah kena ngap ngan monyet kat situ.. Aku pon apa lagi jerit2 la panggil Affan suruh die ambik kasut Raiisah kat monyet tu.. Elok pulak moyet tu pose ngan kasut Raiisah kat mulut die.. Affan pon shuuuhh shuuh la kat monyet tu suruh die buang kasut Raiisah yang die gigit tu.. Memang tak la kan.. Siap pekerja kat situ sound Affan tak bagi Affan shhuu shuu kat monyet tu kiranya monyet ni macam tuhan dieorang la.. Kite ni mane la tahu kan monyet kan...

Last2 pekerja perempuan kat situ tolong ambikkan kasut Raiisah kat monyet tu tapi kena la bayar upah die ambikkan kasut raiisah tu 15,000rp.. Kena paksa bayar pulak tu..huh! Bagi 6,000 takmo nak lebih pulak tu..

Sudahnye sepanjang jalan kena dukung takut kena gigit monyet pulak..

Eh ni ke uluwatu macam takde orang jer..

Oohh ramai kat sini ingat takde orang..hehehe..

Orang kata kalo pegi Bali wajib datang sini..

Raiisah pon suke tengok pemandangan kat sini..

Nasib pemandangan kat sini cantik terlupa kejap kejadian monyet tu..


Luv u baby..

Berhati2 monyet sedang memerhati..


Nak ambik gambar 5 saat jer ponnn..

Boley baca sejarah Uluwatu kat sini..


Jom tengok apa ada kat atas..

Tempat 'sembahyang'..

Takde menarik sangat pon kat sini just tempat 'sembahyang' dieorang tu pon tutup tengok kat luar jer..

Pastu lalu kat sini..

Nampak atas bukit tu.. Tu la tempat Kecak Dance.. Tapi kiteorang tak pergi sebab bawak Raiisah agak tak sesuai nak ke situ.. Kang menangis die pulak dengar muzik 'Cak Cak Cak' tu.. Takper next time datang berdua nak tengok tarian Kecak Dance tu..

Ada orang lalu tegur Raiisah tu yg die senyum tu..

Subhanallah cantiknye... Ternganga mulut jap..

Pura Uluwatu di atas tebingan.. Cantikkan..

Sukenye die....

Penat turun tangga rehat jap..

Jom balik..

Ingat nak bagi monyet kat situ sekali tak berani lepas kejadian selipar Raiisah kena gigit terus tawar hati nak bagi monyet makan pisang..hahaha Risau pulak aku kang die bertengek atas Raiisah apa pun tak boley.. Ishh takut aku.. Monyet2 kat sini garang2, kalo mane pakai cermin mata topi apa tu semua harap berhati-hati la yer kalo boley jangan pakai benda2 tu semua bile berada di sini..

Rehat minum jap haus..


Pastu nak ke Dreamland.. Masuk kat sini parking kena bayor 15,000rp.. Kat Bali ni semua pon kena bayar ok..

Hahaha Berhimpit2 dalam tu..

Paling tak boleh bla Affan duk hujung2 pintu tu kalo terbukak pintu tu b apa pon tak boley b..hahaha

Bile sampai........Inikah Dremaland Beach nye..

Sampai2 tengok ombak die.. Huih gerun dah macam tsunami aku rase..

A'ah b pegi pantai pakai kasut.. Pandainyeeee...

Kaki sudah gelap..

Raiisah dah cuak masa ni dengar bunyi ombak kuat giler..

Belakang tu ada hotel tapi rasenye macam takde orang jer hotel tu.. Pak Buda kata kat sini dulu ramai orang best tempat ni sekarang dah tak best sebab dah ada hotel kat belakang tu..

Nak mandi pon tak boley nampak bendera merah tu tak boley berenang ombak kuat..

Ombak die jer la yang best kat sini yang lain biaser2 ajer..

Raiisah sepanjang tu muke cuak..hahaha First time die tengok laut.. Mesti die fikir tempat apakah ini? macam seram jer..haha

Nak bagi die try pijak pasir.. first time ni..

hahaha sudahnye jadi macam ni..

Tak suke pijak pasir upernya Raiisah ni..

Jenuh pujuk die takmo jugak.. Takper besok try kat Kuta Beach pulak.. Biaserla tak biase lagi pijak pasir biaser pijak rumput jer..haha

Ambik2 gambar jer...

Betul cakap Pak Buda kat Dreamland Beach ni dah takde apa sangat ramai pergi kat satu lagi beach.. Lupe pulak nama tempat yang Pak Buda bagitau tu.. Tapi Pak Buda dah tunjuk kat kiteorang tempat tu sebelum sampai kat Dreamland ni.. Tapi dalam kepala otak kiteorang dok la teringat orang cakap Dreamland Beach ni best wajib pergi terbaek apa la sudahnye dah sampai ok serius tak best..hahaha Menyesal tak ikut cakap Pak Buda..sob sob sob..

Ha kasut dah basah kena beli selipar.. Tula lupe lagi nak bawak selipar kan dah kena beli..Alaa murah jer tak sampai 10 hengget..

Balik naik van lagi.. hahaha best tu dok depan sekali malas nak duduk belakang kena berebut2..huhu

Raiisah tu cuak la tu sepanjang jalan tu die dok perhati abang yang bawak van tu..hahaha Boley tahan best naik van ni bergegar satu badan jugak la..hahaha

Pastu kami ke Jinbaran nak tengok sunset.. Masa ni baru sampai sekali tengok meja sebelah tengah ada buskers.. Nak datang sini kena datang kol 6 nanti dapat meje depan..hehe Alaa kat situ meja bersepah pilihla mane korang nak duduk..

Raiisah pon sama teruja tengok.. Tak sabar nk tunggu die datang kat meja kiteorang..hehe


Macam tak percaya berada di Jimbaran selalu baca blog orang jer now sudah berada di sini..

Hamboi Raiisah jeling sapa tu.. hahaha

Dinner di tepi pantai.. Suasana yang sungguh romantika uolsss....

Ala gambar dah cantik mat saleh tu kacau pulak..

Buskers sudah datang di meja kami..

Terbaik woo dieorang punye nyanyian.. Mula tanya dari  negara mane pastu dieorang nyanyi lagu Amy search..

Abis satu lagu dieorang tanya nak lagu lagi tak.. Harusla nak lagi sedap woo dieorang menyanyi dengan main alat muzik tu sekali..

Pastu dieorang nyanyi lagu Slam Suci Dalam Debu.. perghhh sedap gile layan wooo.. Dahlah duduk depan pantai tu dengar pulak dieorang nyanyi lagu Slam haihh rase di awan-awangan..

Raiisha pon layan..

Disebabkan nyayian die best Affan bagi 20,000rp..

Abis tu layan minum air kelapa pulak.. Tak oder makanan pon sebab perut masih kenyang lagi tengahari tu kan dah makan ikan talapia besar kelapa tu..hahaha Takper next time try makan kat sini pulak.. Tapi ramai cakap makan kat sini mahal kalo tak kena seratus lebih kat atas tak sah..

Bestnye suasana macam ni... Raiisah dok sebelah tu elok jer diam..

Daddy nak menikmati suasana bunyi laut la tu..

Meja sebelah ni makan lobster.. Omak aii berapa la tu kena.. Makan fish & chip pon 50hengget ni kan pulak lobster.. Pengsan nak bayar..haha

Subhanallah cantikkannnnn...


Bagus anak mummy ni tak banyak kerenah next trip holiday boley bawak die..

Sape kata bawak anak menyusahkan, bawak anak la paling best sebab anaklah yang memberi mood percutian itu lagi indah.. =)

Sekarang ni die suke main suap2 lagi2 makan nasi suke sangat nak suap kat mulut..

Nampak ia dok diam dalam tu..

Berlatarkan pemandangan sunset..

Kenangan terindah kami bertiga di Bali..

Ni tak edit tau lawakan cipataan Allah swt... =)

Ni pon sama tak edit.. Ya Allah cantik betul rase macam tak nak balik tengok keindahan kat sini..


Raiisah dan Daddy..

Masa ni berpusu2 orang posing..


Tak tau nak cakap apa lagi cantik dan cantik..


Tarian Bali.. Eh yeker nama tarian ni..hahaha Tengok kejap jer pastu terus balik Villa..

Sebelum tu cari kudap-kudapan..


Banyak jugak yang Halal..

Anak beranak beroreo..

Cubaan nak bagi Raiisah gelak tak menjadi..hahaha

Sampai jer Villa baru rase penat..Seharian berjalan tak rase apa.. Uwaaa besok nak balik dah.. Malam tu ingat nak packing sekali dah mandi nampak pulak katil yang empuk2 tu.. hahaha

Hari ke 3 dog pulak besok apa pulak.. Eh besok nak balik dah.. sob sob..


Kira duit tinggal berapa besok nak shopping abiskan saki baki yang ada..

Ok selamat malam.. zzzzzz.......

piece : kathyjem

8 comments:

Ayu Firzara said...

Kathy!!! Seronoknye baca post kamu pasal Bali nih!!! Gambar cantek sangattt..pakai kamera ape ek?

Cerita pun details jer...best baca...teringat pulak kenangan honeymoon di Bali 3 tahun lepas...heeee...

Memang Bali sangat cantek kan? Subhanallah.

Eh satu lagi nak tanye brp ek budget habis utk ke Bali ni? Ni perbelanjaan sendiri kan? Ayu dulu amik Travel agent so bayar segedebuk xtau total kalau gi sendiri camne...

adda syuhada said...

mmg dapat rasa bestnya bali..

Muzafar Shah Haji Zainal said...

Memang bestkan di Bali... Sebenarnye tak habis lagi kita berjalan di pulau ni... 3-4 kali lagi pergi pun belum tentu lagi... Saya dah jadikan trip tahunan lepas ni... Tiket tahun depan pun dah beli dah.... Aduiii... Nak join sekali tak...???

Sharz said...

best2 baca entry nie!!! yg paling best tengok gelagat raiisah..sikit2 nak nages..huhu.. :P

~♥dieyba_baby♥~ said...

best nyee sis.. sis.. gtw la g sana kena spare duit bape sume nyee ?? berapa kne tukar duit ?? tulis la dlm blogg

salwana nordin @ che'wa said...

subhanAllah..cantiknya ciptaan Allah kan :)

baik aje raisah..senang bawak berjalan kan..anak saya yg kecik tu mau melompat pegi ke pantai #aptb

comel sgt2 raisah :)

liliana scarf said...

Khaty..ada pic yg khaty tengah snap pic affan tu. Mak ecah cedok cili kicap eh...? Hahahah

I-am-Cheeky Kitty said...

Love your blog entries... :)