Klik Yer!! Mekasih...

Wednesday, December 18, 2013

Cara Paling Senang di Dunia nak masak Char Koay Teow

Nak share resepi Char Koay Teow paling simple mudah tak payah nak blend bawang merah bawah putih bagai semua tu just campak jer sos Char Koay Teow ni siap Char Koay Teow ko...Tak caya tengok bawah ni..

Pertama kali nak mencuba.. Hari tu ada Pameran Innovasi Kt KLCC tu yang beli benda alah ni nampak macam menarik macam sedap produk Syah Flavor ni.. Aku ni dah la kaki Char Koay Teow harusla kena cube benda menyenangkan ni.

Kat gambar tulah tokeh die Shah nama die.. Hari tu masa beli kat pameran KLCC tokeh tu siap explain lagi apa kelebihan Sos Char Koay Teow ni.. Dengar die explain Ohh senang2 ok kite beli nak cube kalo sedap boley bagitau dalam blog..hehehe Ni sebab sedap nak bagitau ni..

Kat botol tu siap ada bagi tau berapa sukatan sekian2.. Kena ikut betul sukatan die nanti rase Char Koay Teow tu lain.. Kalo nak basah ada die punye sukatan brape sudu kena letak semua tu.. Takyah pening kat situ semua die ada bagitau just campakkan jer bahan..

Nampak tak payah susah nak blend bawang sediakan kicap masin manis sos apa bagai semua tu dalam sos Char Koay Teow semua bahan tu dah dicampurkan.. Hanya perlu kan Koay Teow, togeh, fish ball (ni ikut suke hati kalo tak nak pon takper) udang, daun kucai, cili kisar.. Cili kisah tu aku malas nak blended pakai ready made..hahahaha..

Senang sangat masak Char Koay Teow ni.. Pejam mata sebelah 5 minit siap..hahaha Bukan kata pejam mata sebelah budak darjah 5 pon boley masak...kekeke =D

First sekali masak fish ball..

Lepas tu masukkan udang..

 Kemudian cili kisar..

Masukkan ketiaw.. Garam semua tu tak payah masuk tau sebab dalam sos Char Koay Teow tu semua dah ada..

 Pastu masukkan togeh & daun kucai..

Masukkan 9 sudu besar sos Char Koay Teow untuk setiap 500gm koay teow (1 bungkus koay teow).. Gaul rata dan last sekali telur 2 biji..

Tadaaaa siap sudah Char Koay Teow ku.. Konon nak buat basah sekali air letak sikit tak berapa nak basah sangat..hahaha

Hoiii rase tip to sedap terbaek.. Affan pon puji sedap..Tak rugi ku beli botol sos Char Koay Teow yang berharga rm6.90 boley makan 3 4 kali tambah dan masak berulang kali.. =)

Korang boley cari kat Mydin USJ Subang.. Kat tempat lain aku tak sure ada ke tak sebab tokey tu kata hanya kat situ jer dieorang jual..

piece : kathyjem

17 comments:

Zee Suhaini said...

nak pi cari jugak la..
yang senang cam gini memang dok jadi idaman suri rumah..hihihi..

shentalvent said...

Alaaaaa....aku duk sarawak lah..Kempunan I...hehe

shentalvent said...

Alaaaaa....aku duk sarawak lah..Kempunan I...hehe

kathy jem said...

Zee Suhaini : mmng kena pg cari sebab mempermudahkan nak masak..hehe

kathy jem said...

shentalvent : alaaa sarawak jauhnye..kirim la kat sape2.. ;)

Cikgu Norazimah said...

kena cari gak ni ! CN mmg hantu char kuetow ni, ada jual online kan ?

kathy jem said...

Cikgu Norazimah : alaaa tak pasti pulak tp kat botol tu ada contcat number ni..cube call tanya.. 06-333 8954/017-7111954

Chekgu Azrine said...

Dh pesan kt ank tiri swh belikan boley..haha..nk try jgk sbb hubs suka char kuey tiaw..dia keje dkt ngn mydin usj..ngee

Filla said...

huwaaaa nak jugak!!! tp tulah tak penah nak pegi mydin usj subang tu :(

Sharz said...

ok..nampak senang..tapi bile nak masak tu macam tak yakin je.. :P

~♥dieyba_baby♥~ said...

ala jauh nye nk kena beli kat subang.. dkt area2 ampang x ada ke kak.. mcm best je.. nk try juga ni

Mimy Hamid said...

i gigih tau rebus udang nak buat sos char kuey teow heehhe

ayu Ismail said...

Akak pun guna sos ni..senang dan mudah..

nuratika aziz said...

woo,kena cuba neyh.kebetulan memang minat makan kuew tiau.sama lah kita :D Btw,neyh baru first time datang blog kak kathyjem.jumpa blog neyh dkt nuffnang.akak yang blogger of the month kan? ngehngeh.lepas belek entri akak satu dua,straight follow.sempoi :)
free2,jemputlah ke http://swatchoren.blogspot.com/2013/12/pengalaman-duduk-hostel-unforgettable.html
huhu,terima kasih :)

Cheq Eem said...

nampak menarik sos nie... boleh beli bagi kat mak.. nnt soh dia masak.. ekekeke...

p/s: salam kenal.. first time singgah sini.. :)

Reen wan said...

wah..nak pi cari la sos ni....senang dan mudah.... saya peminat char keow teow ni...

PrincessNur Nurr said...

Nampak sedap..nak cari kt mydin gak la