Klik Yer!! Mekasih...

Monday, December 16, 2013

Raiisah Genap Setahun 2 Bulan Berjalan..

Masa tu aku kat ofis dok depan pc tengah buat kerja sekali abah call bagitau Raiisah dah boley berjalan... Ko menjerit aku dengar abah kata Raiisah dah boley berjalan..Yeaaa Alhamdulillah akhirnye anak mummy berjalan jugak.. Rase nak start kerete terus balik rumah ni tengok Raiisah berjalan..hahaha Punyer excited mummy ko ni..Over tul..

Tanya abah macam mane Raiisah boley berjalan dengan jayanya.. Pagi tu macam biaser die bangun dalam kol 10 lebih bukak baju nak mandikan die, macam biaserla Raiisah kalo nak berjalan die akan papah kat tepi-tepi katil, dinding, sofa semua tu.. Tapi pagi tu elok jer die berjalan papah kat tepi katil dalam 3 4 langkah berjalan siap lepas tangan lagi tak jatuh pulak tu..Pastu laju berjalan ke depan..

Apa lagi atuk die pon bawak la kat ruang tamu bagi die berjalan tawaf satu ruang tamu tu..hahaha Kemain laju jalannye siap mulut bising nak bagitau die dah boley berjalan..hahaha Mesti comel jer masa tu, sayang mummy takde pulak tengok first step awak boley berjalan..huhuhu

Balik kerja terus balik rumah mak tak sabar nak tengok Raiisah berjalan...

Sampai rumah mak tengok gelagat die ke hulur hilir kat ruang tamu..hahahah So cute Raiisah dengan berpeluh kat kepala dengan berjalan tak henti2, kite menengoknye pon rase letih..

Uwaaa rase nak nangis tengok anak sendiri depan mata dah boley berjalan.. Syukur sangat2.. =)

Happynye mommy tengok awak dah boley berjalan tak tau nak cakap macam mane selama 2 3 bulan mummy menunggu Raiisah berjalan akhirnya...




Awak tu baru pandai berjalan dah nak bawak beg besar tu..hahaha Bersungguh2 die angkat beg tu tak padan yang kecik.. 

Masa ni die tengah main handphone..Suke benor main handphone mummy tu..

Kena ambik handphone kemain marahnya..hahaha

Alhamdulillah Raiisah genap setahun 2 bulan berjalan.. Terima kasih Allah swt.. :)

Usaha kerja keras dari mummy daddy atuk & nenek.. Tak sia-sia nenek ngan atuk bawak Raiisah setiap pagi berjalan atas rumput yang berembun tu.. Bagus ikut petua orang lama ni..

Rasenye kat 2 minggu jugak proses ni buat.. Awal pagi dalam kol 7 lebih selalunya atuk bawak Raiisah berjalan atas rumput yang ada embun.. Biar die berjalan 5-10 minit atas rumput tu tapi kite kena pengang la tangan die biar die pijak bagi air embun tu melekat kat kaki die lepas abis berjalan jangan basuh dulu biar lama sikit baru basuh tak pon takyah basuh langsung..hahaha

Mane yang ada anak setahun lebih tak jalan2 tu korang leh ikut petua orang tua ni..Mane tau kan besok2 anak tu terus boley berjalan ker..hehe =D

piece : kathyjem

12 comments:

~ PeaNut ~ said...

Alahamdulillah..
just sharing dgn sis, i ade terbace n sblum ni pun teacher anak i ade inform.. anak2 yg lambat berjalan, means dorang lame merangkak tu bagus sbb merangkak melibatkan seluruh anggota badan. dan menurut kajian baby yg mengalami fasa merangkak yang lama dikatakan lebih genius dan berfikiran kreatif berbanding baby yang merangkak sekejap atau tak merangkak langsung... ;-)

kathy jem said...

~ PeaNut ~ : Ada jugak baca pasal info baby lambat berjalan fikirannye genius & kreatif.. :)

IdAmAn said...

yeay!!! raicha da pandai jln da. anak sy pon 1y2mo jgk bole bjalan. da 2 nk trs laju je jln mmg xdpt la kan.... hihi.... maknyr xsaba nk bwk maen pasir pantai.... hehehehe....

kathy jem said...

IdAmAn : sama kathy pon tak sabar nak bawak die main pasir..hahaha

Shark Kay said...

suka betul shark tgk raiisah nie..
kiut miut..
tahniah dh bleh bjalan..
letih ler pasni nk kejar Raiisah.
hehe..

Ibu Qaireen said...

sama ngan anak kte setahun 2bln baru pandai berjalan...hehehehe

Byzura Mj (By) said...

Yeah Alhamdulillah. Bestkan! Aku dulu nangis ko! Hahaha over. Sampai jumpe doktor..just sharing info..doktor kata adalah normal sampai umur 2 tahun =).

Mimy Hamid said...

tahniah raiisah comel..akhirnya..sama macam fayel...ok nanti pasni boleh berlari mummy jangan pitam kejor ye

Yusma Mustapha said...

weee..si kecik ni dah boleh berjalan..my boy dulu pun genap setahun 2 bulan baru berjalan..memula tu risau gak sbb lambat die berjalan tapi ahh..abaikan jelah sbb kalau die dah ready nak berjalan mesti die akan berjalan juga..hehe

Yusma Mustapha said...

weee..si kecik ni dah boleh berjalan..my boy dulu pun genap setahun 2 bulan baru berjalan..memula tu risau gak sbb lambat die berjalan tapi ahh..abaikan jelah sbb kalau die dah ready nak berjalan mesti die akan berjalan juga..hehe

Wawa Tasliman said...

nak try petua ni nanti.. tapi Damia baru 7 bulan.. :)

Mon MonaLea said...

hehehehe.makcik nak kemana tu bawa beg.beg besar pulak dari badan dia