Klik Yer!! Mekasih...

Sunday, August 23, 2009

SAMBAL TUMIS UDANG KECIK

Masak sambal tumis udang... Sedap tu.... Mula2 ingt nak masak ketam.. Tp macam susah la plak.. Aku ni xde la expect sangat bab2 masak ni.. Bley la setakat masak air, masak nasi., masak telur.. Yang tu aku expect..

Aku bagi tips n cara nak masak sambal udang ni.. senang jer.. Ni pon mak aku yang ajor.. Ata udah setahun sekali masak nyer.. Meh sini tengok kame masak ni..

Bahan2 nyer adalah udang..

Udang yang segar..

Cili api kering..

Bawang Putih, Bawang Kecik ngan Bawang Besar..

Asam Jawa..

Ok Mula2 skali blend kan bawang kecik ngan bawak putih.. Jgn lupe taruk air time nk blend tu.. Pas tu blend kan die skali..

Bawang Putih n bawang kecik sudah di kisar kasik hancur..

Cili kering ni kena redam ngan air panas supaya die layu senang nk blend kan die..

Kalo nak sedap time blend tu masuk kan kicap skit supaya ade rase masin2 skit.. Ni petua mak aku yang kasik.. Sila la ikut kalo nk rase sambal tu sedap..

Pastu ape lagik panas kan minyak masak laa.. Dh panas minyak tu masuk kan la Bawang Putih n bawang kecik yang dah di kisar tu..

Dah agak2 bawang tu kering skit masukkan sambal yang di kisar td tu..

Gaul sambal tu..

Pas tu letak asam jawa n sos tamato.. Sos tomato ni nk kasik masam2 manis.. Oppss lupe.. Sebelum tu letak garam n gula.. Itu penting nyer.. Kalo nak bagi hitam kuah tu letak kicap skit... Jangan banyak kang abis sambal kaler hitam xsyok nk makan..

Pas tu letak la udang dalam sambal yang dah hampir masak tu.. Make sure udang dh buang kulit ngn kepala die.. kang kalo tak buang kulit ngan kepala die susah plak korang nk makan.. Satu hal plak nk mengopek nyer..

Sebelum masuk kan undang jgn lupa masuk kan bawang besor bagi menambahkan kelazatan sambal udang ni..

Masuk kan udang yang siap di cuci bersih supaya tak hanyer ketika nak makan.. Gaul sampai udang tu masak tapi jangan lama2 sngt kang lembik pulak hudang tu..

Taadaaa sudah siap untuk di makan bersama keluarga..... Yum yum.. Sila la mencuba ini menu nya..

piece : kathyjem

9 comments:

AmyNa said...

huhuhu..mencecah selera gitu!! dapat belajar 1 petua dr kathy nie.."letak kicap dlm lada" semasa blend..selalu myna bikin letak sedikit minyak masak utk kasi hancur biji² nya.. apa pun tq kathy. salam p'kenalan dr myna.

kathy jem said...

Hai myna..salam perkenalan.. slmt berpuas..jgn lupe ini resipi nyer.. :)

Ceera said...

pandainye cik kathy masak, hehehehe

nanti aku nak try la resepi mak ko nie.. tapi kat ikan bilis la.. bukan udang.. i kan alergic seafood2 nie..

AmyNa said...

yea bereh kathy...ekekke. Chop3x..slmt puas mkn kew? muhahahaha.

x ada la kathy..gurau jerk, jgn hamik hati ye. fhm juga mksud kamu itew...:D

kathy jem said...

Ceera : Senang jer eira.. Ko try la buat... Klo ade ape2 pertanyaan cal me okey.. hahaha
Amyna : Xde hal myna.. :)

Y u Z z 9071 said...

makan dengan nasi panas panas....fheww

kupu-kupu_cinta said...

wahhhh sis...terliur dibuat nye...

nnt leh la noma try msk kt hostel..hihihi...

shalyafzan said...

terliur tgk sambal ni..huhu

IxoR@ said...

sambal udang ni my feveret....

ermm...tergoda la!!!