Klik Yer!! Mekasih...

Monday, April 6, 2015

Cara Nak Masak Ketam Telur Masin

Halo semua..hari ni aku nak kongsikan resepi Ketam masak telur masin..Dari last week dok teringat nak makan ketam telur masin ni..die punyer teringin sampai mengigau..hahaha over nau..nak makan kedai susah nak cari yang sedap sebab jarang oder ketam telur masin..baik masak sendiri lagi pueh hati..makan bersepah takde orang kisah, makan kat kedai kena control2 ayu pulak..hahaha

Actually ni first time aku mencuba masak ketam telur masin ni, sebelum ni tak pernah pon..selalu masak ketam pon gulai lemok or sambal hijau macam tu..boleh kira jari setahun brape kali aku masak ketam sebab Affan lebih gemar aku masak ayam or ikan..Bila aku kata nak masak ketam dia macam, ermmmm 'ketam' tu nak masak apa?? jangan masak pelik2 kang nanti tak makan..yola. Ketam telur masin takkan pelik pulak..

Mamat tu kurang minat sikit haiwan bercekerang..sebab tu kat rumah tak pernah masak sotong, lala, kerang, siput sedut semua tu memang dia takkan sentuh..boring kan asyik2 ayam ikan ayam ikan..aku kalo nak makan benda bercekerang ni semua dengan kawan2 jer la..eh membel panjang pulak aku..hahaha

Ok la bawah ni aku kongsi resepi mudah dan cara2 nak masak ketam telur masin paling senang, tak susah pon..ni pun mintak resepi kawan ofis, Nora..hewhewhew..Nora ni memang champion masak ketam telur masin..terbaik! Tq bagi resepi Nora.. =)

Ok bahan2 dia :

4 ekor ketam..
3 biji bawang kecik dicincang (kalau tak nak pon takper)
7 biji bawang putih dicincang (ni kalau lebih lagi sedap)
7 biji cili padi (dipotong kecil) kalau nak pedas boleh tambah lagi
1 tin susu cair
Tepung jagung
Daun kari lebih kurang setangkai
5 biji telur masin
Lada sulah/garam/gula

Ok first sekali rebus telur masin.. Sementara telur tu rebus boleh goreng ketam dulu..

Bersihkan ketam potong kepada dua bahagian..Kemudian lumurkan ketam dengan tepung jagung, lada sulah dan garam..

 Dah lumur tu goreng hingga kekuningan, angkat dan toskan..

Telur masin yang dah masak tu asingkan kuning telur dan lenyek2 kan dia sampai hancur..

Putih telur ambik dalam sebiji dan lenyekkan sampai hancur..

Ok ketam pon dah masak, telur kuning/putih pon dah hancur..

Panaskan kuali masukkan butter dalam 3 sudu besar..

Kemudian masukkan bawang putih, bawang kecil..kacau sampai naik wangi..

Kemudian masukkan daun kari dan cili padi..

Lepastu masukkan telur kuning yang dihancurkan tadi..

Dan sedikit telur putih..kacau sekita..

Then masukkan susu cair..letak dalam 5 6 sudu besar..

Lepas tu masukkan lada sulah, garam dan gula.. (garam jangan banyak sangat sebab dah ada telur putih masin) kacau sekata sampai berbuih..

Last sekali masukkan ketam yang telah digoreng tadi..kacau bagi semua rata dan siap untuk dihidang!

Nak ratah macam tu pon boleh nak makan dengan nasi pon boleh.. ^_^

Selamat mencuba!

piece : kathyjem

56 comments:

nor nazliana said...

nampk menarik..simple ja resepinya

zeera lily said...

perghhh nmpk sedap... meleleh air liur tgk.. nk try.. nk try...
dugaan berpuasa ganti betul bkak blog kathy nih.. errr

Rina Ellisa said...

sedap kak.. terliurrr.. hehehe :p

Azreen Zunairah said...

dapnyeeee...tergoda..dah lah ngah puasa nie..uwaa kak kathy jahat..hahaha

hudaadnan said...

yg putih telur tu amik sebiji punye je kan.yg lebih 4 biji tu tak pakai ke.uhuuu

Chekgu Azrine said...

tq,nti boleh cuba.nampak sedap sangat

kathy jem said...

hudaadnan : tak..hehehe tapi boleh makan dgn nasi panas letak kicap manis..

kathy jem said...

zeera lily : alaaa awk pose ker?? sori2 tak tau..hehehe nanti balik boleh cuba resepi ni.. =D

kathy jem said...

Azreen Zunairah :hahaha sori2..ampun tak sengaja.. =P

sakura mala8554 said...

Nak try la..dah mencair air liur ni..huhuhu (" ,)

mshazadoes said...

ketam !? uhh pengsan.tahan nafsu godaan orang berpuasa nih tau -_-

suezen said...

wah...easykan....tp kalau order kt kedai kemain mahal. kalau letak sotong pun sedap...teringt salted egg squid hokaido....Allah....terliur...:P

fya said...

omg sis..dah lama fiya asyik la tertanya org tahu x buat ketam telur masin ni..n finally..thanks sis..xsaba nk try weekend dpn..

fya said...

sis..me again hehe..susu cair tu habiskan 1 tin ke cmna? mohon pencerahan :-)

Mummy Faeeq said...

sis,,sedapp nampaknye..jap nak tanya..susu cair tu letak 1 tin ke???

ArY+ShA=AmZaRFaYyAdH said...

Assalam kathy,
waaaaaaaaaaaa
samala kitaaaaaa
mengKETAM telur masin time weeken he3
tapi iols punya KETAM BERCILI TELOR MASIN gitew
nanti nak try resipi uols pulop he3

kathy jem said...

fya & Mummy Faeeq : jgn satu tin..hehe..susu cair tu letak dalam 5 6 sudu besar..

erny firdaus said...

wahhhhh...sedapnye nengok... tapi tak leh makan ketam..allergic ler kathy..sob..sob..sedey...

Cik Ecah said...

owhhh gituuu rupanya resepi ni...biasa dgr jer..sedappp kene cuba ni

Zaza Abdul Latif said...

Senang giler nak buat..
boleh cuba ni kalau rajin hehe.
The best ketam masak telur masin pernah I makan haritu kat Topspot Sarawak.. ohh sedapnya.. ;P

Syafik Kamaluddin said...

tengah demam ni tapi bila tengok ketam..hmphh delicious!

Syafik Kamaluddin said...

sedapnya nampak ketam tu..nyumssss...tapi masih dalam keadaan demam. =(

kathy jem said...

erny firdaus : alaa allergic ker..sedihnya...boleh kalo teringin sangat makan.. pastu kena makan ubat banyak2..hehehe

kathy jem said...

Harusla Cik Ecah kena cuba..hehe

kathy jem said...

Zaza : Ooo situ terbaik..pernah makan kat situ 5 tahun lepas..hehehe

kathy jem said...

Syafik Kamaluddin : lepas demam kang boleh makan..sekarang ni tngk jer dulu..hehehe cepat sihat ok.. ;)

ida ahmad said...

Yeah, nak cuba nak cuba! apa2 yang salted egg mmg sedap!

RienaRazak said...

hi khaty,

i silent reader je, sebb same2 craving nk makn ketam i pun komen juge hehehe, memg dok teringat je nk mkn ketam, nmpk recipe ni terus nk try.. alahai sedapnyeee

Hafiz Hafizol said...

sedapnya pagi2 dah baca entry nie.. T__T

Iza Fiza said...

sedapnya..terliur tengok..nak try la.hehe..

Mona Lea said...

sedapnya.dah masak minggu lepas. suami cakap sedap.boleh buat lain kali. resepi yang sama dg kathy punya.

Gimi said...

bole try ni. gimi pun kurang gak bab cengkerang ni sebab malas nak ngopek, nak plak ketam bila nak makan tang kaki tu..

Amsran Sanuin said...

waahhh..mesti sedapkan

Hayati Buya said...

Wahhh ! thanks kak share reseipi boleh try guna Udang ni.. uuu teluq Masin!!! nyam nyam..

Siti Marzidah Md Mohtar said...

Nak buat hrni utk buka posa

Sara Nusaibah Sara said...

Wah.. thanks kak for the resp..
mmg nak try gak this week. Terus mengidam.. huhuhu

AinulMalik said...

Memang nak masak ni, tapi perut x tahan pedas skrg, saya ganti cili padi dgn rempah kari 😂
Terima kasih atas resepi ni

Unknown said...

Mengidam pulak rasa ni haishhh . . Hahaa

Unknown said...

Mengidam pulak rasa ni haishhh . . Hahaa

Fatimah Tahir said...

Sedappppnya ketam. Favourite nihhh. Tapi ketam masak telur masin belum pernah try lagi. Thanks kathy share resepi :-)

zaiton mdnor said...

Satu kelainan. Selalu makan kat kedai klu teringin. Skrg dah tau buat. Tq kathy!

Hualien said...

Dah cuba :) dan menjadi. Dan enak

Hualien said...

Kita dah Cuba :) enak dan menjadi. Ayah baru beli ketam lagi. Dia nak lagi

Pakalolo Django said...

Hahahah...jadi2..tq2

Muhd Faisal Abdul Rahman said...

Boleh bg org asli makan

Mas Zull said...

assalamualaikum kathy...sedapnya tengok menu ketam ni...:)

Diana Ismail said...

Hahaha kang ltk sume x ley mkn plak sbb machinnn

Cik shiela said...

Bila masanya letak tepung jagungnyaa??

Cik shiela said...

Bila masanya letak tepung jagungnyaa??

Ayu Adenan said...

Nak try buat berbuka harini

Clean Technique said...

mohon share ya sis.

Mamacantikpapasayang said...

Serius sedap,Tq share resepi ni,mkn bertambah,,,tengok sayang nk makan.

Unknown said...

Serius sdap...bru jk ckp masak...1st tmie msak ni...tp sye gna sdkit gula...sbb xda ssu...tp perhhh mmg sdap lah...

Unknown said...

Serius sdap...bru jk ckp masak...1st tmie msak ni...tp sye gna sdkit gula...sbb xda ssu...tp perhhh mmg sdap lah...

yaya lee said...

agak- agak ase muak x sebab susu tu td

Siti Nur Farhana Abdul Aziz said...

Alohai sedapnya menu ni. Memang nk masak ketam telur masin ni. Resepi pon mudah. Xsabar nak masak.