Klik Yer!! Mekasih...

Tuesday, April 21, 2015

Kamera Baru!

Alhamdulillah tercapai hajat nak beli kamera hasil titik peluh sendiri..sebelum ni asyik pakai kamera ofis jer tak pon pinjam kamera Ayu atau Eira..hehehe Sampai bile nak pinjam kamera orang jer, lama2 orang pon naik menyampah..Dah kata blogger kena la ada kamera sendiri..Dulu tak kisah sangat bab kamera ni asal ada kamera jalan yang penting angle kena menarik..gambar gelap sikit boleh la edit2 bagi terang, touchup2 bagi cantik..tak pon guna pakai iphone pon boleh yang penting time edit tu kena pandai agar kualiti gambar setanding dengan kamera dslr...gitew..hehe

Ni pon pening2 lalat nak beli kamera mana yang bagus..yerla saya bukan orang susah yang boleh beli barang beribu-ribu sekelip mata, hari ni nak besok dah dapat..tak dapat macam tu..tak mampu kak..gaji pon cukup2 makan nak bayar hutang dengan GST sekarang ni..kena saving gile2 dalam tabung, baru dapat beli benda yang di hajati..ingat nak beli kamera compact dslr ni sebelum GST tapi tak sempat.. T_T Lepas GST baru ada duit macam mane?? sob sob..terpaksa la bayar GST 6% tu..

Aku memang nak cari kamera yang ringan, kecik dan kualiti setanding dengan kamera dslr..Nape tak beli kamera dslr jer?? tak suka gedebab, besar, nak selfie sakit tangan, susah nak bawak ke mana-mana, nak simpan dalam handbeg pon payah, beratkan handbeg jer jadi baik takyah beli lama..kualiti gambar memang kedebom la kan kalah kamera compact dslr..takper penting kamera compact dslr ringan..hehe..Budak2 ofis aku racun suruh beli gopro hero 4..lagi tak nak..tak suka jugak..mula2 jer ghairah lama2 mesti tak pakai..tu tunggu gopro hero 10 la baru aku beli..bahahaha

Nasib ada kawan2 photographer..dorang rekemen kamera compact dslr brand Sony Alpha a5100 ni paling terbaik di abad ini..hehe..Terus survey kat Digital Mall..ingat nak beli kat Lowyat..member aku tak recommend beli barang kat Lowyat takut barang tiruan..sana kan banyak barang tiruan..dah la sana besar, nak cari barang original bukan senang kena pandai tengok..kata ori bila beli rupanya barang local..huh tu yang tak suka tu..

Suka sony a5100 ni sebab ada Wifi..ambik gambar boleh terus upload kat handphone tu yang suka.. ^_^ Bile ambik waktu malam memang dan kurang pencahayaan pon, Sony Alpha a5100 dapat mengatasinya..Digabungkan dengan sensitiviti maksimum Sony Alpha a5100 sehingga ISO 100-25600, flash akan memastikan gambar yang indah dengan cahaya yang sedikit atau pada waktu malam..

Tengok kat Sony Centre mahal dalam RM23++..beli kat Digital Mall baru dalam RM1750 + cover lense RM100 + GST 6% RM111 = total RM1961..menangis tengok GST sampai 100 lebih kena bayar.. Pak Jib tengok sampai seratus lebih saya kena bayar GST tau!..ini tidak patut Pak Jib! Bile nak hapuskan GST ni!.. huh! marah ni..hahaha

piece : kathyjem

21 comments:

aisyah ambris said...

Tiba3 jatuh cinta dengan camera ni jugak..alahaii

safurara said...

whoaaaaa mcm best je! kathy! rara pon tgh fikir2 nk beli go pro, tapi bila pikir2 balik.hmmm sampai bila nk pgg batang tu kan! hehehe

kathy jem said...

aisyah ambris : memang puas hati pakai kamera ni..

kathy jem said...

safurara : kan malas nak pegang batang tu sebenarnya...hehehe tu yg tak nak beli tu.. =P

Jueliza Jamani said...

macam sony J1 kaler pink jer kak kathy..

Azreen Zunairah said...

bestnya akak...kita pon idamkan beli kamera yang boleh selfie macam nie...tapi duit nuffnang tak naik2...sedih..huhuhuhu

ComelComot said...

wahhhh.. thorbaek.. kita ada dslr nikon D3100 nak let go.. sesape nak bagitahu yer. sebab nak amik compact camni jugak.. uwarghhh bestnya babe dah tercapai hajat..

::EIDA:: said...

kita pengguna hero4! gmbr mmg cantik ohsem nmpk wide. tapi adeh malasnyaa nk pegang batang tu.... so tiap kali bgmbr je ida suh orang pegang batang ida tekan kat hp HHAHAHHAHAH teruk btulll ~

mama tisya said...

wah2 camera baru...tang GSt tu bykkkk bole pi mkn kt chilis, tony romas hahaha...kalo ringan , sennag msk habg best kn...

tallgirl said...

waterproof tak kak?

Jane Parker said...

Beli tilam baru ni pun jena gst rm68... nangissssss

kathy jem said...

Jueliza Jamani : kan lebih kurang jer..

kathy jem said...

Azreen Zunairah : boleh Inshallah kena usaha lagi.. =)

kathy jem said...

ComelComot : D3100 power tu..napa nak jual syngnya..

kathy jem said...

EIDA : nak pehgang batang tu yg malas tu..hahaha gmbr mmng cantik la hero4 tu..

kathy jem said...

mama tisya : tak mo ingattt boleh sakit hari..huhuhu

kathy jem said...

tallgirl : tak..tu kena beli casing lain..

kathy jem said...

Jane Parker : semua pon GST..bencik!!

Macikz konah Ias nur hidayahI said...

kak kasi contoh sikit snap dia....macam teruja je...DSLR kan berat. nak ke hulu ke hili...yang akak punya kamera ni cm best je

zeera lily said...

syok la.. selpie sakan pasni..

Alyza Fisol said...

macam menarik, boleh start kumpul duit sekarang...hehe