Klik Yer!! Mekasih...

Sunday, January 16, 2011

Cupcake Ciptaan Pipa

Actually cupcake ni di buat oleh adik ipar aku Pipa sempena perkahwinan aku dengan Afan ari tu.. Aku yang kebetulan ada masa tu apa lagi ambilah resipi2 nyer... Sajer nak berkongsi dengan korang semua di ari ahad yang indah ni.. Aku tau mesti ada kat luar sana tu yang terer mere kan buat cupcake ni.. Alaaa setakat cupcake ni celah gigi jer nok.... Itu kata korang kata aku....huuurmmmmm +_+

Ok korang boley cube cupcake ciptaan Pipa ni takdelah susah sangatkan.. Aku tengok macam kacang jer Pipa ni buat... Eceh eceh kacang konon tengok skit ko buat jadi ker tak... Pengang sudik pon setahun sekali... Ello buat cupcake ni takde kena mengena ngan sudik...! **Harap maklum... =P

Haaa ni lah die adik ipar aku Pipa....Comel tak comel tak.. Time ni die serabai skit kat dapur takkan nak cun2 pulak... Huh sungguh tak sesuai..! Pipa ni sangat pandai memasak kek okey.. Die sangat berbakat.. Apa lagi Pipa bukak kedai kek la pas ni... =)

Membebel pulak aku ni...Ok la ok la mari kite tengok bahan2 nye...

Bahan2 nyer ialah 500 g mentega, 125 g mentega, 35 g serbuk koko, 280 g gula perang, 6 biji telur gred B, 125 g tepung gandum, 125 g walnut cincang..

Mula sekali ambil planta..

Planta harus di timbang tepat pada 500 g.. Tak boley lebih tak boley kurang.. Takut nnti cupcake tak naik pulak...

Tepat 500 g okey... Di ulangi no kurang no lebih...

Kemudian campurkan mentega dan gula halus..

Putar mentega dan gula sehingg sebati..

Kemudian masukkan telur satu demi satu sambil di putar..

Kemudian masukkan mentega cair sebanyak 125 g..

Pes koko dan cairkan..

Masukkan pes koko & mentega cair dan kacau rata..

Putar sehingga sebati..

Masukkan tepung gandum..

Kemudian ayakkan tepung tu..

Tepung yang di ayak di campurkan bersama walnut cincang...

Walnut cincang..

Masukkan adunan ke dalam cup...

Kemudian bakar di dalam oven pada suhu 170 c..

Tadaaaa dan ni hasil nya...

Sedap!!! pandai Pipa buat cupcake ni.. Untung sapa kawen ngan die ni... **Motif nak bagi tau die single ke apa??? ekeke

K Selamat Mencuba Uolssss...!

piece : kathyjem

15 comments:

♥WEIYDAWEINGWAFFA♥ said...

hai kak kathy!! ni akak besties kak ceera kan?? yang ala2 lisdawati tuh...dah lama follow citer akak dlm blog kak ceera!! nice to see u here!! salam kenal!!~~ wee!!

kathy jem said...

Hai Weiyda..jmpe kamu di dlm blog...hehe..salam perkenalan... =)

Cik Aien said...

waahh! pandai nye buat. Business sekali ek?

kiki said...

nanti nak wat jugak.. thanx 4 da resepi..

kathy jem said...

Cik Aien : tklah dear..ni adik ipar i buatkan sempena wedding kteorng ari tu.. =)

kathy jem said...

Kiki : buat kiki jgn tak buat...senang jer.. =)

Leya said...

Macam sedap jek~

farwizah darwisha said...

Boleh try ni..

farwizah darwisha said...

Boleh try ni..

farwizah darwisha said...

Boleh try ni..

farwizah darwisha said...

Boleh try ni..

farwizah darwisha said...

Boleh try ni..

farwizah darwisha said...

Boleh try ni..

farwizah darwisha said...

Boleh try ni..

farwizah darwisha said...

Boleh try ni..