Klik Yer!! Mekasih...

Friday, January 21, 2011

Wut Kena Penyakit Gout???

Baru balik jumpe doktor... Mc lagiiii.... Br jer cuti dah cuti lagi... Korang nak tau kenapa aku mc ari ni.. Ada masalah kat kaki aku ni.. Tak tau apa punca nyer.. Tibe2 bengkak kat bahagian tumit kaki.. Dah 5 ari dah kaki aku ni bengkak kat bahagian tumit.. Punca nyer tido atas katil kot biaser la katil baru kan... Mula2 aku ingat problem kat tilam baru tu.. Tapi tak tido atas tilam tu pon still sakit lagik.. Dah 5 hari kaki aku nyut nyut dok tahan sakit..


Tapi kali ni sakit die lain macam pulak.. Bila aku duduk atas kerusi ok pas bangun sakit kat tumit tu datang balik...

Dah 5 ari kaki aku still berdenyut2 dan ari ni paling tersangat sakit terus ngi Klinik Kerajaan kat bawah ofis... Check punyer check doktor kata aku kena GOUT... Wut GOUT????? **sambil muke pelik..

Bukan sakit Gout tu untuk orang tua2 jer kena selalu kena.. Aku yang muda ni pon boley kena ker??? pelik2... Setahu aku Gout adalah sejenis penyakit akibat berlebihan asid urik di dalam badan.. Apabila Gout menyerang pada kaki, kaki akan bengkak, menjadi panas dan amat sakit hingga ada sesetengah penyakit tidak boleh berjalan...

Aku rase aku dah hampir2 tak boley berjalan dah ni.. huhuhu Boley berjalan tapi pergerakan terkedek-kedek macam siput la sebab die berdenyut2 kat bahagian tumit...

Doktor bagi surat suruh refer Hospital Besar KL.. Apo kena ngi HKL..!!!! Besar sangat ker kes aku ni sampai nak kena scan kaki aku ni... Dah settel ngan doktor balik umah ngi naik satu kereta ngan Affan.. Affan drive coz kaki aku tak ok lagik... On the way dalam kete Affan suruh ngi Klinik primecare kat bangsar tanya pendapat doktor lain pulak.. Kalo kerajaan takut lambat dan ramai orang... So kami pon ke Bangsar tak jd la ke HKL..

Pung Pang pun pang aku dok cerita kat doktor.. Doktor tu ape lagik dok check2 kaki aku... Hurmmm sekali doktor tu cakap ni bukan masalah Gout... Ape doktor bukan Gout... **Fuuuh!! muke lega... Ni just sakit sendi jer nanti saya bagi ubat ngan inject pastu dah ok dah... Apa inject!!!!!! alaa setakat inject tu apa ade hal....hehe ** muke berlagak sebab pastu sakit tu akan kurang... *_*

Doktor bagi mc dua ari suruh banyakkan rehat.. Tak boley bergerak sangat.. =)

Kite tengok apa kesudahan kaki aku ni selepas di inject dan di beri makan ubat.. Tapi pelikkan macam mane kaki aku ni ni tibe2 boley sakit macam ni... Adakah kesakitan kaki aku ni berpunca dari makanan.. Hurrmmm mungkin kot.. So pasni kena kurangkan makanan berseafood, kurangkan minuman berais dan makanan bermanis dan macam2 lagi... Mak boley diet nok pasni..! ekeke

Cian orang baru kawen ni dah ada penyakit Gout... Eh bukan Gout hokey penyakit sendi ok..! =P hahahaha

SELAMAT BEREHAT KATHY & JAGA KESIHATAN... ^_^

piece : kathyjem

11 comments:

Mimy Hamid said...

kathy gout biasa orang lelaki je kena...jarang perempuan..doc ni tau ke tak??

kathy jem said...

Tu la pasal..biase la kak doktor kerajaan die malas nk check..huhu

[z@ck] said...

bahaya kalau kena gout..kaki jadi bengkak..then tumbuh benjol sana sini.huhuhu

kathy jem said...

Tu laa nasib baik tk kena gout..seriau gak kalo kaki ni kena gout...

misscrab said...

uitt..suspen dowh.
take care yerr...

eLLy said...

fuhhh nasib baik.. sila jaga sendi2 tu dng baik ye =)

♥WEIYDAWEINGWAFFA♥ said...

gout ni biasanya keturunan kak..mak saya pun adooo...!! time bengkak mmg xleh jalan..dia xleh urut..nanti makin bengkak...de petua org kampung amik daun apa tah..letak...nanti dia surut....

kathy jem said...

Rakiah : tu la mula2 pon aku ingat aku kena gout..tp nasib baik tak kena...fuuh!

kathy jem said...

Elly : tu la nasib baik....alhamdullilah tak kena semua ni..thanks akak.. =)

kathy jem said...

Weiyda : yekerr dik..akak dah ok dh..ni pon ambik injection dr doktor...kalo tak mau tak jln gak ni..huhu

armouris said...

lagi info tentang gout di SIHAT SELALU - Gout Serang Sendi