Klik Yer!! Mekasih...

Monday, July 1, 2013

Hari Pertama di Hong Kong Disneyland..

Habis jer lunch kami ker sini..Excited okey!!

Woot woot Theme park Hong Kong Disneyland... Rase nak menjerit bile sampai kat sini selalu baca blog ngan cerita orang jer.. Tut tut sudah berada di sini... Hehee Bile dapat pergi kat sini rase bersyukur sangat.. =)

Naik shuttle bus nak ke Theme park Disneyland.. Pantas shuttle bus kat sini tunggu dalam 10 minit zasss bas muncul depan ko takpayah tunggu lama2..

Hamboi laki aku laju menunu tak sabar nak masuk la tu tinggal isterimu terkangkang-kangkang kat belakang tu ha..hahaha

Yeaa Huny sampai jugak kite di sini..

Yeaaa jugak!!! wuhuuu..

Impian tercapai nak ke sini bersama suami dan anak..

Sebelum nak masuk bergambar depan pintu masuk Hong Kong Disneyland.. Buat kenangan katanya..kikiki.. Tapi masa kite pergi cuaca panas macam kat Malaysia.. Berpeluh ketiak omak.. hahaha

Sepanjang laluan nak masuk theme park ni dieorang letak karektor Disney.. So comel... Affan pilih Pooh..

Aku pilih cinderella.. Raiisah masa tu syok jer tido walaupon mummy ngan daddy ia beria-ia terlompat sana sini dapat masuk taman Disneyland ni..hahaha Yerla datang negara orang mestilah jakun sekejap..

Bergambar dengan ikan paus..hehe

So cute Mickey atas ikan paus tu.. Affan sampai sekarang dok pikir macam mane Mickey tu leh atas ikan paus mesti ada benda yang support die.. Yolah b pikir la sampai besok lusa mesti b tau jawapan die..hahaha =P

Erk panas.. Towel pulak tak bawak ada dalam beg bagak tu.. Huhuhu Terlupa nak ambik..

Beratur nak masuk Taman Disneyland.. Sebelum nak masuk dieorang cek beg takut kot2 korang bawak bom ker..hahaha

Cian Raicha panas yer tapi mummy lupe nak bawak kipas & payung ada dalam beg so tutup ngan kain jer la nak yang penting cahaya matahari tak direct terus kat muke Raicha.. Kalo tak legam muka anak mummy..hehe

Elok jer kami sampai tengah time parade..

Yee masa untuk menonton Flights of Fantasy Parade.. Best sangat.. Kalo datang sini wajib tengok parade ni tau sure terngage mulut masa tengok show dieorang ni..

Best tengok dieorang menari rase macam nak menari sekali..

Hai Minnie.. Eh minnie tak pandang kite..

Ok Minnie Mouse pandang kite.. Suke..

Pluto..

Hai Chipmunk... Nanti kite beli kamu yer..hahaha Cute sangat chipmunk ni.. Nanti nak cari chipmunk bear..

Best tengok dieorang lompat2 ni rase nak join lompat sekali.. hehe

Winnie The Pooh..

Lompat!!! Best pulak tengok dieorang lambung2 macam tu.. Nak lambung macam tu gak boley. Ceh! Semua benda ko nak..hahaha

Alaa cute nye Huny dok dalam tu..

Lepas tu kereta yg bawak princess2 plak lalu, Snow White pon ado..

Cantiknyeeeee..Dieorang tengah lambai2 masa ni.. Beria2 aku balas lambai dieorang masa ni..Macamlah dieorang pandang aku ceh perasan..hahaha

Dok terpikir dieorang ni tak jatuh ker dok atas tu rupenya dieorang dah lock badan dieorang rupernya..Ooo gitew!

Sehari Flights of Fantasy Parade ni dalam 1-2 kali show die..

Simba The Lion King..

Ok sampai sini jer pas tu kita ke Show The Golden Mickeys..

Best woo show die.. Rase nak menari2 sekali tengok show dieorang yang hebat tu.. Show time dalam 30 minit..

Mase mula2 masuk Raicha menangis tibe2 gelap dalam tu mau tak nangis pastu bunyi lagi la die cuak.. Lepas dah tengok Mickey Minnie keluar terus diam suke..

Kat The Golden Mickeys ni die macam musical teater la yang mane semua karekter disney semua ada..

Lilo & stitch pon hado..

Nampak tak semua karekter Disney semua ada.. Best sangat show die rase nak tengok lagi.. Terpukau tengok persembahan dieorang ni..

Abis show tetibe meletup keluar benda alah ni apa lagi terkejut la aku ngan orang2 dalam tu sampai  menjerit ngan Raicha sekali terkejut..

Pastu kami masuk It's a small world then dieorang bawak kite belayar ke dunia orang2 kecik yang comel dan warna warni sambil dengar muzik yang sangat sweet.... Aku sampai sekarang dok terngiang-ngiang lagu Small World tu.. Berhantu ok bile ingat lagu tu balik..hahaha

Cute2 patung kat dalam tu..

Terpegun..

Patung Melayu pon ado..

Raicha pon terpengun tengok patung2 cute dalam tu... Tersengeh2 die sambil kaki pon bergerak2 menari..

Bahasa Melayu pon ada lah! Bangga jadi anak Malaysia.. Eh tibe2..! hahaha

Pastu kami ke The Many Adventures of Winnie The Pooh..


Kami bertiga naik honey pot dieorang akan bawak kite mendengar story pasal Winnie The Pooh ni..

Best sangat.. Sweet jer dok dengar dalam tu..

Eh Raicha apsal tibe2 terkejut ni..kakaka Lawak pulak tengok muke die macam ni..

Pastu kami masuk ke souvenir shop.. Wow rambang mata tengok barang kat sini takper besok baru kite shopping hari ni cuci2 mata dulu..

Kat sini dieorang kalo nampak kanak2 dieorang akan bagi sticker karekter disney.. Kemain suke Raicha amoi tu tepuk2 tangan kat depan die..

Yeaa toceh amoi..hahaha Tengok tu daddy die letak sticker kat mane???

Ha mummy kite naik kuda pulak.. Letsss go!!!

Tunggu giliran..Yeaaa nak naik Cinderella Carousel..

Muke excited nak naik kuda..

Bergambar dulu sebelum naik  Cinderella Carousel..hehe

Suke ek Raicha tengok kuda nanti kite naik ek.. Sabar ye sayang..

Raicha naik kuda ngan Daddy, mummy naik sorang2..hehe Tak confident mummy pegang Raicha naik kuda.. Kang tergolek apa pon tak boley dah la kuda tu tinggi..

Haaa kakut..hahaha

Suka Raicha dapat naik kuda..

Yeahaaa yeba yeba! hahaha

Hamboi naik kuda pon terlentok2.. Gedik heh anak dara ni..

Affan naik Toy Soldier Parachute Drop.. Aku macam maleh nak naik sebab setakat tinggi macam ni tak layan..hahaha Poyo sangat..! Taklah kasi chan laki aku naik, aku pegang Raicha.. Next permainan die pulak pegang Raicha.. Gilir2 gitew!

B macam mane cuak tak.. Tak pon tak seram langsung.. Eh berlagak pulak ek..

Boley tahan tinggi die.. Masa naik perlahan jer bile die turun zass jantung tertinggal kat atas..hahaha

Kami ke Big Grizzly Mountain Runaway Mine Cars.. Dalam ni permainan die macam roller coaster.. Serius gile seram rase tercabut kepala lutut naik roller coaster ni..hahaha Mula2 jer roller coaster tu  pusing kedepan last2 kebelakang undurnya..hahaha Mau tak cuak..Besttt kot...!!!

Sempat ambik depan pintu masuk jer, kat dalam tak bawak kamera sebab Affan jaga Raicha masa ni..

Pastu kami ke Mystic Point.. Taman tema baru dan jugak sangat exclusive di dalam Hong Kong Disneyland ni..

Tak boley pangku baby kena dudukkan die.. Raicha masa ni tak mo duduk nak berdiri..hahaha Tu menangis tu..

Bile masuk dalam wow seram jugak.. Seram2 manjer la..

Mata Raicha masa ni melilau-lilau tengok karekter dalam tu.. Best ala2 3D dalam tu..

Mummy Raicha takut sambil tarik2 baju mummy..

Dah lama2 baru die dok diam sebab best sangat sampai tak sedar dah abis nak keluar..

Jom kite pergi makan.. Pas makan boley tengok fireworks..

Kami dinner di Explorer's Club Restaurant.. Halal yer makan kat sini..

Pening nak pilih makanan yang sedap.. Tengok menu semua nak oder hahaha Sebab dah laparkan tengok gambar makanan tu semua nampak sedap..

Seronok pulak tengok dieorang tengah sediakan makanan..

Affan oder Nasi Goreng sekali ngan air dalam HK128.. Duit kite rm52..

Aku oder Indonesian Style Fish with Sambal Satay Sauce HK118 duit kite rm48 hengget.. Sedap ikan die.. Kuah kacang die pon sedap..

Ok masa untuk fireworks show.. Cari port baik punye.. Muke masa ni dah berlengas-lengas..

Raicha kemain terpegun tengok fireworks.. First time tengok fireworks kan mestilah die dok diam..

Best fireworks die.. Rase nak suruh dieorang repeat lagi bunga api tu..hahaha Kalo nak port best kena awal2 datang kat sini sebab show start kol 8 pm setiap hari..

Bersepah orang nak bergambar nak bervideo bagai..Pastu fireworks bersambung-sambung diiringi lagu2 Disney..

B takpayah nak kanak2 riang sangat yer.. Boley Affan nak beli topi ni.. Kalo b beli b nak pakai ker pergi jalan ngan topi Chipmunk tu..hahaha Confirm takkan so takyah la beli baik beli topi yang b betul2  nak pakai..

Abis tengok fireworks terus balik hotel..

Yeaa tak sabar dah masuk hotel nak mandi nak tido..hehehe

Mummy, Raicha & Daddy.. Welcome to Disney's Hollywood Hotel...hahaha..

Deco bilik yang sangat comel cute rase nak lompat2 atas katil tu.. Semua dalam bilik Disney's Hollywood Hotel ni semua berlatarkan Mickey Mouse.. Frame pon mickey mouse.. Kat cermin pon ada kepala mickey..

 Raicha kemain hepi jer dapat katil, Affan jangan cakap la terus senyap dapat tilam..

Raicha tak penat ker mummy dah penat ni.. Die boley pulak aktif semacam.. Dah charge bateri petang tadi patutlah pon..hehe

Tengah sedap lepak tibe2 ada orang ketuk ingat sape upernye room service nak bagi penghadang baby.. Ooo ingatkan apa..

Bagus Disney's Hollywood Hotel ni siap ada penghadang untuk baby lagi.. Yerla untuk keselamatan baby jugak dahlah katil die tinggi..

Suke Raicha auntie tu gurau ngan die.. Raicha ni ngan sape pon die senyum.. Pantang orang agah die mesti sengeh..

Tempat pemanas air.. Senang nak bancuh kopi or tea kat situ..

Bilik air cantik dan luas..

Dalam bilik air pon ada kepala mickey.. Dalam cawan mickey tu ada ubat gigi, berus gigi, cotton buds..

Tempat simpan stroller pon ada tak payah nak lipat2 stroller tu..

Besok kite mandi dalam bathtub ek..

Raicha dan mummy nak mandi..

Tengok penting ada penghadang tu kalo tak dah ke bawah dah Raiisah tu..

Boley pulak die nak berdiri..

Dah Raicha jangan nak buat muke comel macam tu.. Jom mandi badan dah berlengas-lengas..

Sibuk si kenit Raicha ni daddy nak buka bag die pon sama sibuk nak buka..

Gudnite besok nak masuk Taman Disneyland lagi dan nak breakfast dengan Mickey Mouse... Wehuuu!!!

piece : kathyjem

6 comments:

Izzan Y Rosdin said...

wwahhh seronoknye...

mychessypie said...

bila baca terasa keterujaan nye.. awak pun membuat saya mcm nak pergi jgk... dr baca blog2 org..

Miss Brenito said...

WUHUUU>>COMEY LA RAICHA

adik kakak said...

kathy,nk tanya,yg gmbr korg bertiga tu ada mintak tlg org tgkp kan ke or mmg bwk camera stand tu?

kathy jem said...

adik kakak : A'ah gmbr bertiga tu kami suruh orng ambikkan.. =)

Innanie Ariffin said...

kak nak tanya, basically ke sana brapa cash akak habis ye??

tak termasuk flight, hotel. hanya makan dan jalan2