Klik Yer!! Mekasih...

Friday, March 13, 2015

Last day di Tokyo

Flight 10.30 pagi jadi kol 7 pagi dah kena turun breakfast pastu terus gerak ke airport..Kol 9 dah kena checkin..nasib baik airport belakang hotel tak la jauh sangat dalam 15 minit boleh sampai..

Malam sebelum tu dah siap pack barang..tu pon jenuh nak zip beg sebab barang tiba jadi banyak pulak, kalau ikutkan takdela shopping sangat pon..Ohh ada beli satu baju trench coat..beli satu baju jer terus beg tak leh tutup, oo lupa dengan cokelat lagi..nasib baik Nyah ada dia la yang susun balik barang2 aku kalau tak, tek leh tutup..TQ Nyah bantu kita..

Ni la padahnya kalau nak berjalan sambil bergaya..huhuhu Ok next trip ke negara sejuk dah tau apa keperluan yang patut kena bawak supaya kejadian beg takleh tutup tidak berulang kembali..hehe Ni nasib suami dengan anak tak ikut sekali kalau tak jenuh tangan ni nak packing..

Pemandangan dalam bilik..musim sejuk, pokok pon semua kering..

Kenapa last day kami pilih Hotel Marroad Narita International? sebab Narita ialah kawasan kampung, macam kat KLIA lebih kurang macam tu la..tak ada apa yang menarik pun melainkan lapangan terbang yang baru dibina..Aku rasa hotel disekitar Narita lebih murah berbanding Tokyo..Aku perasan la hotel-hotel kat Jepun ni semua kecil2 dan cukup2 saiz jer..sebab aku dimaklumkan memang ni la gaya orang2 Jepun..rumah2 dorang pon semua comel2..ruang tamu, bilik tidur, dapur kecil jer memang jarang dapat tengok keluasan rumah dorang ni besar2 memang takde yer..

Teringat kejadian malam tu lepas packing barang nak masak air panas sekali tak tau macam nak nak buka penutup jag tu , boleh..Aime dengan Nyah dah macam orang giler nak bukak penutup jag tu sebab canggih sangat barang elektronik orang Jepun ni.. Last2 call orang hotel tu suruh naik ke bilik baru boleh bukak jap pemanas air..hahaha

Ermm nak breakfast apa ek..nak makan pon tak berapa lalu sangat sebab tidur tak cukup..malam tu lepas selesai packing barang ada kerja nak kena settle sebelum tidur..

Ni jer mampu i telan..fries tu sedap la, rasa macam fries McD..hehe Yang kuning tu telur hancur pon sedap..

2 kali makan bubur..sedap kot sejuk2 dapat makan bubur..lagi2 rumpai laut yang warna hijau tu..pergh!..

Miso soup..breakfast kat Hotel Jepun wajib ada Miso soup..

Masing2 muka keletihan..nak makan pon nampak macam tak larat..ok la dalam flight nanti boleh tidur..

Nampak macam rileks kan tapi laju2 makan tu takut kena tinggal dengan bus..hehehe

Dapat jugak ambik gambar Hotel Marroad Narita International..malam tu sampai dah gelap jadi tak nampak keseluruhan rupa hotel ni..besar jugak rupanya Hotel Marroad Narita ni..

Hari ni nak balik baru nampak jalan jem..Aku rasa semua kereta ni nak pergi airport kot..

Eh macam Kelisa la..Jalan ni kalau sesat tengok signboard kat situ, aku rasa tak gerak2 kot..hahaha Faham ker tidak.. =P

Macam biaser sebelum masuk kawasan lapangan terbang, pemeriksaan keselamatan dulu..pemeriksaan dorang sangat ketat yer polis akan masuk dalam bus dan akan check pasport seorang demi seorang..kalau takde alamatnya kena ikut polis tu la...

Pergi satu beg, balik ada 2 beg..hehehe

Sedih..dah nak pulang.. T_T  eh muka macam tak sedih jer..hahaha

Masa timbang berat beg, nasib baik 18 kg sajor, Nyah dalam 16 kg padahal beg dia lagi besar kot dari aku..hahaha macam la ko shopping banyak sangat yang dok risau tu.. =P

Besarkan beg Nyah..tapi beg aku lagi berat dari beg dia macam mana tu?? hehehe

Eh eh, iklan banner Malaysia la..Kagum jap..

Terima kasih Aime coz bersusah payah membawa kami selama 4 hari di Jepun..Guide yang best dan cool..rileks jer Aime ni, dia la yang selalu explain kat aku dengan Nyah kalau ada yang kami tak faham..Dia la yang akan susun itinerary apa nak buat hari ni, nak pergi mana, esok akan pergi mana dan selebihnya..walaupon masa tak banyak, Alhamdulillah semua tempat yang kami nak pergi tu dapat kami jejak..TQ Aime..

Nanti balik Malaysia jangan lupe roger akak tau..Nanti akak belanja makanan paling sedap okey..hehehe

Masa untuk berlepas..sayu hati..dalam pada tu gembira, tak sabar nak jumpa husband & anak..

Harap2 semuanya selamat..InshaAllah...

Terpisah seat dengan Nyah..sebelah aku ni orang Jepun..

Dapat nasi dengan kari..tak abis makan sebab kenyang lagi..yang mee tu abis sedap...

Sebelum landing dapat snickers dan onigiri tuna..dapp! tak cukup satu, rasa nak mintak lagi onigiri tu..hehehe tak malu.. =P

Boleh steward tu borak2 dengan Nyah..Then dia tanya Nyah kiteorang ni pergi ke Jepun buat apa? bercuti ker or kerja..Nyah ni jenis peramah kalau dapat borak dengan dia memang macam dah kenal lama..aku ni faham2 jer pemalu orangnya, tanya sepatah sepatah la kau jawab..hahaha..

bla bla bla then Nyah pon bagitau yang aku ni blogger..terus steward tu tanya aku, nak minta tolong aku promote kan kedai makanan dia dekat Klang dalam blog aku..oo boleh sajer..hekhekhek..terus malu i kat situ tau..lepas steward tu bla..Terus jeling manja dekat Nyah..Nyah! kenapa bagitau i ni blogger kan dah kena promote kedai makanan dia..hahahaha..Siap bagi 2 botol air tea dari Jepun dan kacing masin MAS lagi tuuu..hehehe mekasih abang steward, nama dia Hedrhin..Ok abang Hedrhin, nanti saya whatsapp abang ye kalau nak datang kedai Warisan Asli Kopitiam..

Alhamdulillah selepas 7 jam dalam flight..akhirnya mendarat dengan selamat di Lapangan Terbang KLIA! selamat pulang selepas 4 hari pengembaraan bersama Nyah ke bumi matahri terbit!.memang tak dapat nak gambarkan betapa bestnya bila dapat berjalan-jalan ke negara Jepun..Dapat tengok dan mengenali cara hidup dan budaya Jepun..Diharap tarvelouge kita ni dapat memberi panduan kepada yang ingin bercuti ke Tokyo, Japan..

Terima kasih banyak2 kepada Japan Tourism dan Nuffnang kerana memberi peluang dan berkongsi pengalaman kami sepanjang berada di Tokyo..Rasa rindu sangat2 nak ke sana lagi.. Contohi budaya masyarakat Jepun yang baik ni..Sayonara minna-san, arigatou gozaimashta..Bye2..

Sampai KLIA bukak whatsapp, terus dapat whatsapp dari Aime..tanya kiteorang dah sampai ker belum..sekali dia whatsapp gambar hangbeg LV..dekat Yokohama tengah Sale giler2..Gila la beg LV jual longgok macam ni..menangis tengok..nasib i bukan peminat LV kalau tak termimpi2..hehehe Pastu Aime bagitau kat sana tengah turun salji..uwaaaa kenapa tak balik besok, kalau tak boleh main salji..huhuhu takde rezeki nak tengok snowing..

Kat bawah ni semua antara barang yang aku sempat beli untuk family dan kawan2..

Beli cokelat..ni jer yang murah dan sedap..murah tak berapa murah sangat la boleh la..kali dengan duit kita faham2 jer..

Pegi Jepun wajib beli KitKat Green Tea ni..rasa macam mane?? rasa green tea la..hahaha lemak2 manis disukai ramai gitewww..nak murah beli kat Takeshita Street baru 248yen (rm7)..jangan beli kat airport mahal 500yen..macam aku tersilap ingat kat airport murah rupanya takkk..huhuhu

Chocolate macadamia ni coklat paling sedapp di dunia..hahaha tak la main2 jer..tapi serius memang sangat sedap..Affan makan Macadamia sorang jer dekat 5 kotak tau..melampaukan..

KitKat strawberry pon sedap..

Comel2 la packaging KitKat ni..kawan ofis la bagitau kalau datang Jepun wajib beli KitKat Green Tea dia sebab kat sana murah compare dengan Malaysia..

Beli untuk family so tak tau rasa dia macam mane..tanya adik dia kata sedap..

Haa ni pon sama wajib beli..sedap nak mamp! hehehe tak manis sangat..bila masuk dalam mulut perghhh cair di dalam! Coklat ni Aime yang recommend kan..dia kata ramai orang Malaysia suka borong coklat ni..

Gree tea..orang Jepun memang terkenal coklat2 berperisa gree tea..yan ni pon sedap jugak..eh semua sedap la..hehe

Coklat ni dapat free masa tengah  jalan2 dekat bandaraya Tokyo..eh mana ek coklat ni..baru teringat..ni mesti Affan yang makan ni..dia tu bukannya boleh tengok coklat dalam fridge memang abis dia kerjakan..

Itu jer yang aku nak kongsikan..Nanti ada masa aku share tips persediaan sebelum ke Jepun okey.. ;)


    piece : kathyjem

    13 comments:

    PixiePwincess said...

    Hi Kathy, tour guide Hato bus cakap thank you sebab recommend dia :)

    masa kitorg pergi isnin baru ni, kitorg ber6 je dlm bas tu heheh.

    syira yaya said...

    Bnyaknyaaa lah coklat..nak jugakk :) :)

    ComelComot said...

    best-best insyaAllah satu hari nak gak jejak sana

    kathy jem said...

    PixiePwincess : hehehe sama2..siapa tour guide masa tu?

    kathy jem said...

    syira yaya : nmpk bnykkan sebenarnya sikit jer..hehehe..bnyk bg kawan2 dgn family =D

    kathy jem said...

    ComelComot : amin...Inshaallah..

    PixiePwincess said...

    tour guide yang sama lah! berpeluh2 dia tahan pedas makan nasi campur tu hahaha

    applemintlady said...

    kak kathy,
    nak mintak no aime blh?nk tanya psl lv..

    kathy jem said...

    applemintlady : boleh..ni nombor dia.. +81 80-8854-1359 Aime

    Macikz konah Ias nur hidayahI said...

    tetiba nampak LV terus bulat mata. Kalau dah convert, affordable tak ?

    ArY+ShA=AmZaRFaYyAdH said...

    Assalam kathy,
    segala nasi mee dia hidang dlm flight yer he3

    Afidah Azmi said...

    angan2 Fidah pun nak p Jepun..tapi sebelum tu nak kena p yg terdekat dulu..hehehe

    makcikcun said...

    Hai... boleh bg contact no bas hato tu.. no fon sy 0132552774.. tq ye