Klik Yer!! Mekasih...

Tuesday, November 25, 2014

Asam Pedas Guna 4 Bahan Jer?

Punye la pemalas, nak masak asam pedas pon nak pakai perencah segera..hahaha Eh jangan tak tau perencah ni laki i yang beli tau sebab dia tau bini dia tak pandai masak asam pedas..hahaha Ye aku memang jarang masak asam pedas sebab aku rasa macam susah nak masak.. hahaha Boleh bagi jawapan macam tu..Kat rumah pon boleh kira berapa jari aku masak asam pedas sebab Affan penggemar kari sebab tu sebulan sekali mesti masak kari..Tak kisah kari masak apa janji kari.. Sama ngan Raiisah hantu kari..haha

Beli kat Tesco punye lama weekend hari tu baru masak.. Tak pernah guna brand Heng's ni tak tau sedap ker tak yang penting HALAL.. Rempah segera ni memang sesuai dengan orang yang takde masa nak memasak tapi tetap nak masak untuk suami tersayang..gitew..

Aku beli bahan2 dia sejibik dalam gambar tu..hahaha Tiga bahan jer..Terung, Bendi & Tomato...Eh lupa ikan sekali.. dah tu jer bahan dia..

Mula2 panaskan minyak dan tumiskan perendah asam hingga pecah minyak dan masukkan air..

Pastu masukkan ikan..Ni terpulang kat korang nak letak ikan apa.. Nak sedap pakai ikan tenggiri.. Aku hari tu nak beli ikan tenggiri takde pulak, pakai ikan kembung jer pon sodap..

Pastu masukkan sayur-sayuran yang dah dipotong dalam kuali..

Tunggu kuah mendidih..

Dah siap! senang, cepat dan memuaskan.. wahh tag line gitu...hahaha So korang yang pemalas macam aku boleh guna perendah asam pedas brand Heng's Nyonya Classic ni.. terbaik!

P/S: Ini bukan iklan berbayar yer.. ni sajer nak share info & pengalaman dengan korang..itu sajer.. ^_^

Selamat Mencuba!

piece : kathyjem

10 comments:

adda syuhada said...

sedapnye kalau makan dengan nasi putih dan sambal belacan ni kan...

kathy jem said...

adda syuhada : layankan mkn mcm tu..hehehe

ComelComot said...

Suka bendi ngn terung tu. Terus terliur. .dapdap dap

yoorin melacolea said...

ahaaa.. kalau mood malas memg pakai yg segera jugak.. pastu asben balik, dia amaze.. wahh..rajin nye wife ai masak yg complicated mcm ni.. whahahaha

kathy jem said...

ComelComot : apa lagi Mel pas ni balik masak asam pedas la..hehehe

kathy jem said...

yoorin melacolea : kannn..rajinnya isteri sy masak padahal..hahaha

ArY+ShA=AmZaRFaYyAdH said...

Assalam kathy,
kan3
hubby weols bertuah ada wifey macam weols ni kan3
walopun main rejam2 sajork masakan itu
Tapi tetap MASAK kan3 he3

kathy jem said...

ArY+ShA=AmZaRFaYyAdH : hahaha kan janji niat tu ikhlas nak masak utk suami.. >_<

Lily Asrari said...

Slm kenal...wah even pki 4 bahan pon da nmpk kesedapannyerr...

dalila said...

ok...nnt nk gi carik pes tu kt tesco..tq sis..nmpk yummy sgttt