Klik Yer!! Mekasih...

Thursday, January 23, 2014

Sambut Anniversary ke 3 di Bali (Part 3)

Sori lambat sikit update cite Bali ni semalam kebusian tak sempat update.. Biaserlah awal tahunkan kerja tu jangan cakap berpusu-pusu masuknye..

Ok la tak nak bebel panjang2 mari kite cerita kisah di Bali.. Gambar banyak ni korang jangan pening yer..hahaha

Bangun pagi menghirup udara luar.. Raiisah tak bangun masa ni.. Waktu Bali ngan Malaysia lebih kurang jer..

Elok brape minit aku dok luar feeling hirup udara si Raiisah bangunnnn.. Ok dah bangun si Mek Echa ni nak bawak die mandi pool dulu.. Semalam kemain beria nangis harap2 ari ni tak nangis la die..

Daddy pon baru bangun.. Bila nampak handphone daddy jadi histeria..hahaha

Awal pagi dah bawak Raiisah mandi pool sebab kol 8.30 Pak Buda nak ambik so mandi kejap jer.. Lagi pon awal pagi sangat tak elok berendam lama2.. Disebabkan beredam tak sampai 10 mint takyahla pakai swimsuits..

Kalo daddy pegang dalam pool tu memang sepanjang masa menangis.. Nak mummy jugak pegang baru diam.. Die ingat daddy raksasa air kot..hahaha

Tak tau kenapa takut sangat dalam kolam tu..

Bawak dalam jacuzzi pon sama nangis jugak.. Haiyoo tak paham mummy.. Semua pon nak takut cube berani sikit Raiisah.. Ni mesti ikut perangai mummy masa kecik2 semua takut..kekekeke

Aku ingat aku berani masa kecik2 baya Raiisah ni, sekali mak kata "Taklah ko macam Raiisah sebijik semua pon takut mandi laut takut" Loo yeker mak ingat orang berani masa kecik.. muahahahaha

Ohh patut la Raiisah macam ni upernya ikut aku masa kecik penakut ingat ikut daddy..kihkihkih.. Kantoii kat situ..ops

Lepas bawak die swimming mandikan terus siap pakai baju karang mummy pulak nak bersiap..

Sementara mummy bersiap bagi makan koko krunch. sekali apa die buat teraburkannnnn.. Ermmm bagus Raiisah mummy suke Raiisah buat macam ni.. =)

Ok breakfast dah sampai.. Kena makan cepat Pak Buda kejap lagi sampai.. Jam sudah menunjukkan pukul 8..

Raiisah ni kalo kite makan die pon sibuk nak pegang sudu garpu nak suap sendiri..

Bagi makan maggi goreng tapi sikit jer die makan..


Main jer lebih ni bukan nak makan sangat pon..

Dah siap..Jom mummy.. Ada yang tanya aku beli handbeg hello kitty Raiisah tu kat mane.. Beli masa expo baby KLCC hati sepuluh hengget je.. Baju dari gingersnap kids kasut cotton on kids..

Bile dah boley berjalan ini yang akan berlaku.. Lari dan lariii...

Kena tarik tangan baru nak diam kalo tak pengang memang ke sana ke sini la die...

Dalam kol 8.30 Pak Buda ambik kiteorang bawak pusing satu Bali..hahaha Taklah kiteorang bagitau la die mane nak pegi sekian2 tempat.. Lagi pon aku dah list tempat mane nak pegi lunch kat mane dinner kat mane semua dah ada.. Senang... 2 minggu sebelum nak bertolak ke Bali aku dah research siap2 kat blog.. :)

Bali ni pulau die nampak macam kecik tapi besar jugak.. Bali jumlah penduduk die ada 5 juta ok.. Huh ramainye.. Malaysia pon baru 6 juta orang.. Ramai tak ramai orang Bali ni.. Tu baru Bali belum masuk jumlah sebenar penduduk Indonesia, 250 juta Pak Buda tu kata.. O_O

Baru berapa minit bertolak dah nak nak tido.. Hisap jari tu nak tido la tu..

Haa tak sampai beberapa minit tido penat swimming la tu.. Sementara Raiisah tido mari menikmati Pulau Bali ni..

Ingat apa tanya Pak Buda, Pak Buda kata ni ada wedding kalo macam ni.. Kat Bali kalo ada wedding dieorang akan letak benda alah ni kat depan pintu masuk rumah.. Oooo ingat apa...

Eh berkawat pulak.. Pak Buda kata Polis ni sedang buat latihan.. Ooo dasyat Polis Indonesia buat kawat kat public..

Lagi satu kat Bali ni kebanyakkan  rumah dieorang ada patung dan dalam tu ada 3 4 family yang duduk sebab tu rumah kat Bali besar2..

Yee dah bangun... Lama oo perjalanan nak ke Kintamani ni.. Raiisah bangun tido bangun tido tak  sampai2 lagi..hahaha Bali ni jalan die semua kawasan kampung sebab tu perjalanan die semua ambik makan masa 2 or 3 jam macam tu.. Rasenya kalo ada highway 1 jam boley sampai..

Sebelum ke tengok Kopi Luwak singgah tengok sawah padi dulu.. Ni pon setakat ambik gambar jer tak masuk pon dalam tu sebab sawah padi jer pon..hehehe


Ni la view yang aku rase ok sebab nak view sawah padi cantik kena bayor.. Dengar kata bayor malas pulak aku nak masuk parking kena bayar belum masuk lagi..

Pak Buda bawak kat sini pon dah ok janji ada gambar tak koser nak masuk dalam tu semata2 tengok sawah padai kat Malaysia pon ada sawah padi.. hahaha

Kat Bali ni semua rumah dieorang ada patung bukan kat rumah tepi jalan depan pintu masuk kedai semua ada patung.. Sebab kat Bali ni majoriti beragama Hindu.. Patung2 tu pulak dieorang takkan curi... Kalo ada curi pon kat tepi jalan sebab nak makan..

Pastu kami melawat proses membuat Luwak Coffee..

Ni die biji coffee yang Luwak tu makan.. Kalo Malaysia panggil musang..

Kulit kayu ni boley makan..

Lupe nama kulit kayu ni..

Biji kopi yang ada kat pokok tu akan jatuh dah pekerja kt situ akan lepas musang dan biar musang tu makan biji kopi yang jatuh kat bawah.. Biji kopi yang keluar masa Luwak tu yak yak kemudian dicuci dijemur dan dimasak..

Pekerja kat sini tengah terangkan cara proses buat kopi luwak.. Raiisah faham ker tu kemain muke tu macam faham jer..

Biji kopi..

Cara nak buat kopi luwak..

Tumbuk kopi luwak ye pak..

Tumbuk kopi luwak ye buk..

Jom kite rase macam mane rase kopi luwak..

Sementara menunggu kopi luwak sampai kite menikmati pemandangan kat sini..

Pelbagai jenis kopi.. Tapi aku tak minum kopi takleh telan kopi nanti kepala pening just minum tea ginseng tu jer hurmm dap jugak..

Sementara menunggu kopi luwak sampai..

Satu cawan ni 50,00Rp.. Duit kite rm13 hengget..

Letak gula sikit..

Apa macam b sedap.. Affan kata sedap jugak pekat kopi die..

Eeee aku tengok pon dah kembang tekak..hahaha Ramai yang berbalah pasal kopi luwak ni ada cakap halal la tak halal la.. Isu ni dari dulu sampai sekarang tak abis2 orang cakap.. Kat Malaysia kata kopi ni tak halal kat Indonesia kata Halal.. Hurmmm masa tu kami kat Indonesia kan jadi Halal la tu boley minum la tu.. hahaha

Raiisah apa yang suke sangat tu bagi kopi luwak kang baru tau..hahaha

Air coffee ni semua free paling best ada air cokelat die dapp die campur vanilla..

Eh ke kanan eh kek kiri..

Nak berjalan jer kerja die.. Pantang lepas...

Eh malu pulak die ngan abang tu..

Feeling jap.. Feeling lagi..hahaha

Ni semua chocolate.. Pelbagai rase..

Nak beli ker tak.. Erk! Tak la..

Huny tengok ni ada chocolate cili.. Eh yeker.. Yee cube tengok ni.. Loo betul la ingat b main2..hahaha Ada hoi chocolate cili first time aku menengok..

Rase die ofcoz la pedasssss dah kata chocolate cili..  Nak beli ke huny eee idok ler tak cedap pelik rase tibe2 chocolate tu ada rase pedas..

Jom balik.. Nampak Raiisah kemain manja die ngan abang tu, abang tu hensem nak la die kalo ganas sikit  mesti tak nak.. haha.. Die sekarang pilih orang kalo nak dukung kalo orang tu badan besar sikit muka ala2 scary mesti tak mo.. Amboii kemain lagi sape ajar ni daddy ek..hahaha

Musang makan ni la ayam katik..

Ok next ke Kintamani nak tengok Gunung Batur...


Budak2 Indonesia balik dari sekolak semua jalan kaki rumah dieorang dah la jauh2..

Dah sampai Kintamani.. Kena bayar masuk 15,000Rp..

Pak Buda bagitau Kintamani ni dekat mane..

Cantikkan Gunung Batur macam lukisan..


Kat sini takde yang menarik yang menarik Gunung Batur tu jer la.. Ambik2 gambar dah pastu ngi makan masing2 dah kelaparan..

Muke daddy sangat ni..

Gunung Batur ni terletak di Kintamani iaitu Gunung tertinggi kedua di Bali.. Gunung ni dah tak aktif last meletup tahun 2000, first meletup tahun 1926..

Ok dah sampai Sari Restaurant..

Suke Raiisah tengok pemandangan depan mata die cantik sampai2 tergaman menengok..

Masa kiteorang sampai tak ramai lagi..
Daddy punye menu.. Tengok Raiisah kacau daddy makan, die pon nak suap nasi..

Nah makan sorang2 satu pinggan.. Die masa kat Bali langsung tak nak bersuap nak makan sendiri.. Pitam aku..

Cantikkan pemandangan kat Sari Restaurant ni.. Makanan die boley la tengah lapar kan..

Makan sambil melihat Gunung Batur.. Best giler...

Raiisah nampak nasi tak ingat apa dah..

Sari Restaurant ni halal ramai orang Malaysia makan kat sini.. Kiri kanan orang kite.. hehehe.. Total makan kat sini untuk 2 orang 140,000 duit kite  rm38.. murahkan.. Affan tengok resit mat saleh sebelah meja kiteorang lagi mahal.. Ooo dieorang kat sini tengok negara.. Kalo matsaleh dieorang charge lain.. Oo macam tu pulak.. Yerla mat saleh kan currency dieorang kan tinggi.. gitew..

Pas makan melawat Ulun Danu temple.. Ni paling kelakar boley Pak Buda bawak kami Ulun Danu yang lain sebab yang selalu orang pegi tu bukan di sini.. Patut la bile sampai apsal macam pelik jer tempat ni..

Tunjuk gambar Ulun Danu temple dalam handphone aku kat Pak Buda sekali Pak Buda ooo ini bukan Ulun Danu temple, ini Bratan temple.. Sini jauh lagi buk bukan di area sini kite bisa patah balik bukan laluannya.. Ooo yeker.. -___- jauh ker.. Takper la Pak sini pon bisa jugak..huhuhuhu

Boley Pak Buda tu ingat aku nak ke sini.. Tempat yang aku nak pegi tu dieorang tak panggil Ulun Danu dieorang panggil Bratan temple.. Uuuwww asal kat dalam blog ramai cakap Ulun Danu.. sob sob.. Takper next time datang Bali pegi Bratan temple sebab ramai cakap tempat tu cantik..

Kejap je ambik gambar kat sini sebab panas..

Ni kawasan kuil.. Pekerja kat situ suruh kiteorang masuk bayar berapa tah... ishh idok le dah la bawah Raiisah...

Kat belakang kuil tu ada pemandangan yang cantik tapi sebab panas malas nak ke situ..

Last sekali kami ke Tanah Lot..

Yeaa dah sampai Tanah Lot..

Panas sangat sian Raiisah so cari topi untuk die..

Beli topi untuk Raiisah 20,000 Rp..

Sampai2 Tanah Lot subhanallah cantiknye.... Tergaman aku ngan Raiisah tengok..

Belakang kami tempat sembahyang kaum hindu....

Sempat berborak ngan daddy.. aaaeceoookokugiyeeuutooo.. A'ah daddy faham apa yang Raiisah cakap tu Raiisah suke kannn.. =P

Eee geram tengok gambar tanah lot ni cantik sangat2.. Korang yang mane tak pernah pegi Bali jangan lupe datang sini serius tak menyesal punye cantik giler kat sini...

Raiisah pon hepi menikmati pemandangan kat sini..

Cantikkan ciptaan Allah swt..

Ada jugak jual souvenir tapi tak beli sebab hari nak balik nanti baru shoppping barang souvenir..

Tengah Raiisah jalan2 tibe ada budak mintak izin nak ambik gambar Raiisah.. Alololo Raiisah pon macam tau je kakak tu nak ambik gambar die..hahaha Elok pulak die pose senyum pulak tu..haha

Biaserla bila dah pandai berjalankan nak berdiri jer kerjanye suruh duduk nak bangun.. Orang nak ambik gambar die ngan pemandangan laut tu..

Raiisah duduk jap.. Jap jer sayang..

Hekhekhek..

Haaa..

Masa ni mat saleh depan kiteorang tengah panggil2 Raiisah suruh Raiisah senyum..

Hahaha daddy lari takut kasut kena air..

Turun bawah nak ambik gambar secara dekat..

Raiisah buat muke pelik.. Tempat apakah ini..

Biaser la die nak berjalan tak nak diri..

Terpaksa pegang ke dua belah tangan..

Lepas jer berjalan.. Masa ni air tgh pasang..

Opp!

eh eh nak jatuh pulak..

Tu tempat dieorang sembahyang..

Panas ooo gelap dah Raiisah masa ni..

Ingat nak tunggu sampai sunset sekali wooo panas berlengas ingat kete Pak Buda jer masa ni..hahaha



Mummy jom balik..

Eh tak jadi la..

Jalan sekali abang ni ambik gambar Raiisah..

Raiisah seperti biaser memberi pose yang terbaik sambil jari di mulut..hahaha

Pandai tegur kakak ye..

Raiisah dan daddy yang sudah hitam..

Pastu terus balik tak jadi nak tengok sunset dah kepenatan masa ni..

Singgah Quiksilver Affan nak beli seluar tapi tak beli pon Affan nak usha harga nak tengok kat outlet dulu mane tau dapat murah dari ni..

Nak beli swimsuits 2 piece untuk Raiisah saiz 1 takde yang ada saiz 2.. sob sob.. Comel swimsuits kat sini..

Aku lak nak cari surfer suit al maklum la dah bertudung ni kena cari muslimah sikit..hehehe Tapi sedih yang aku nak takde design tak berkenan..sob sob.. Ok takper tengok kat oulet mane tau ada.. Huh harap2 ada besok nak mandi laut..

Moh la kite ke outlet...

Ondway nak ke kete Pak Buda Affan boley ternampak benda alah ni.. Hunyyy tengok ni.. Ingat apa Affan pegang upernye anu..wakakakaka...eeeee

B kalo bab2 ni laju jer mata tu nampakkan.. Raiisah abaikan apa yang daddy pegang tu ye.. hahaha

Yeaa dah sampai Original Surf Outlet.. Raiisah di sambut oley kakak cantik ini..

Haa sementara cewek ni pegang Raiisah kasi mummy cari baju jap..

Kat sini pon takde swimsuits 2 piece untu Raiisah saiz besar yang ada...

Eh eh suke ye cewek cantik pegang kamu ya..

Daddy pilih jangan tak pilih.. Murah2 tu..



Nampak Raiisah kemain suke cewek tu dukung die..


Cian daddy nak baju ni tapi bile dah sarung perut tersembur ke depan..hahaha Muke kecewa bile pakai rase tak kena.. Takper kite cari lain ek.. haha Padahal semua pon macam tu last2  kecewa Affan tak jadi ambik... Aku jer yang beli..


Ni kalo kat Malaysia rm189.90 kat sini dalam rm55.. Murahkan.. Beza banyak tu.. Kalo ikutkan aku nak ambik yang ini tapi saiz S udah abis tinggal XL.. huhu takper la ambik yang lain nasib ada yang aku berkenan tapi mahal sikit la dlm rm129 ringgit..Hepiiii.. Dah jom balik cari makan dah lapar ni..

Kami dinner di Nasi Pecel "Bu Tinuk".. Sedap woo makan kat sini.. Tapi lupe pulak nak ambik gambar restorant ni.. Maaf kelupaan sebab kekenyanga..hehehe

Pedas nak mampos die punye pecel ni tapi sedap terbaik kuah kacang die..

Jemput Pak Buda makan sekali..

Ini budak nak makan sendiri... Ngada tak nak mummy suap..

Lapar abis aku makan...

Nak suap daddy.. Beria hulur sudu kat daddy suruh bukak mulut..

Ni die setiap kali ambik makan dapat card..hahaha Serius weii korang kalo tak tau nak makan kat mane boley datang Nasi Pecel "Bu Tinuk" ni Halal yer.. Alamat die Jln. Raya Tuban No.A5.. Sini makanan die lebih kurang macam nasi padang la tapi puas hati makan kat sini kami kena dalam 90,000 jer.. Murahkan..

Abis makan terus chow balik Villa..

Eh eh rabbit pulak..

Raiisah mandi dulu baru naik atas katil..

Dah kemas...

Selesai perjalanan di hari kedua... Besok nak pergi mane pulak.. Tengok jadual2..hahaha

piece : kathyjem

17 comments:

Allene said...

seronok ronoknya.. nnt akak cite macamner akak amik tour guard sume tu yeh... klu boleh kos sekali... ohohho besar tak permintaan ku ini... uhuhuh

LindaF said...

kak Kathy ! Tudung oren tu bawal eh? Tutorial plisssss. =)

surianikatan said...

Kathy citer la pasal semua kos pergi sana. mcm best je..mcm best je

Rizziela said...

bestnya..bila la nak merasa g Bali ni

kathy jem said...

Allene : akak tak ambik tour guard semua sendiri..ok yang nnti akak bgtau semua kos skli.. =)

kathy jem said...

LindaF tak yang tu wide shawl..buat tutorial..ok yang..hehe ;)

mychessypie said...

khatyyy.. awak sgt cantik.... raisahh pun comel.. sgt.. bj tu beli kt mana?? eceeh..cm pantun plak...
tp serius semua cantik dan comel..

Sharz said...

bestnye g bali!!! :)

salwana nordin @ che'wa said...

alaaaaaaaaaaaaa...comei sgt raisah tu!ramai yg berkenan ke dia ye :)

bestnya sightseeing kt bali kan..teringin nk pegi tp belum ada kesempatan..

didil said...

baju tu beli mane ek?? cantik nye!!!

Atiqah Adnan said...

tak berhenti tgok raisah yg teruja berjalan tu... kiut laa dia.. lepas tu friendly lak tu... luckily dia enjoy outing kan...

best laa nanti bole jg pi bali.. takpe tgu lepas kathy buat review kos n contct person semua... ahahakkkss

FARAH AISHAH said...

waa ecah baru cdg nak g sana tapi tak taula kak....bajet dlm 3 beranak brp ek kak?..akak terel ok la...kalau saya kene ambik tour guard huhu...nanti bgtau kos ek kak..dan bgtau tpt2 yg best?..hihi

FARAH AISHAH said...

waa ecah baru cdg nak g sana tapi tak taula kak....bajet dlm 3 beranak brp ek kak?..akak terel ok la...kalau saya kene ambik tour guard huhu...nanti bgtau kos ek kak..dan bgtau tpt2 yg best?..hihi

MamaHarriz said...

byknyaa gambarr heee..syoknyee jalan2 bali..

lily lotus said...

comel laa ur lil girl ni hihi

zy said...

penduduk malaysia lbh kurg 28 juta org :-) mgkn miss angka 2 kat depan tu.. :-)

aNNe bOo said...

Kathy, nk tanye surfer outlet ni dia ada byk brand ke or ripcurl je? Mmg murah eh? Dekat area mana eh? Next year insyaallah nk g bali hihihi