Klik Yer!! Mekasih...

Monday, April 13, 2015

Ubat sesuai untuk anak yang ada 'Sinus'

Aku ni memang ada keterunan sinus..Dulu teruk giler sinus aku ni..paling tak tahan bila bangun pagi, hidung mesti gatal dan berair..bersin tu kalau dia datang yang teruk sampai meleleh ayaq hidung sampai merah2 kat bahagian mata..Sebelum ni ada pakai ubat sinus botol hijau tu tapi tak jalan..Sekejap jer sinus hilang pastu datang balik..

Orang kata sinus ni berpunca dari debu, makanan or perubahan cuaca..sejarah keluarga pon sama jugak..Bukan orang dewasa jer boleh kena sinus ni, kanak2 pon boleh kena jugak..Macam Raiisah masa baby tak ada, dah masuk 2 tahun tiba-tiba ada pulak sinus..Affan pon ada jugak, cuma umur makin meningkat dah tak ada dah sinus..Dulu masa baru kenal dia tengah syok dating laga2 bahu, tibe2, hachummm! Bersepai hingus melakat kat muka aku..sian sampai mata merah2..hingus tu keluar jangan cakap la berkotak-kotak tisu abis dia sental..hehe Tu dulu la sekarang dah takde dah..Kalau ada pon terhidu bau habuk..

Sebab tu Raiisah pon ada sinus jugak..Mak bapaknya pon ada..Kesian dia kadang tu tidur mesti terjaga-jaga tak selesa hidung tersumbat..pukul 3 4 pagi mesti bangun tenyeh2 hidung sumbat tu..Sampai menangis-nangis genyeh hidung..kita nak korek tak nampak pulak tahi hidung nye..Mula2 ingat dia kena selsema ke apa, dah lama2 asyik bangun 3 4 pagi, sah sinus..

Bangun pagi air hingus mesti keluar macam air paip meleleh..tak boleh jadi kena bawak Raiisah jumpa doktor Koo..Sian setiap pagi macam tu..Nak beli ubat kat farmasi tak confident pulak kang pakai2 tak serasi ada effects lain, masalah lain pulak timbul..baik jumpa doktor..doktor boleh suggest ubat sinus apa yang sesuai untuk Raiisah..

Doktor Koo suggest Avamys Nasal spray ni jugak..sama dengan mummy la pulak..hehehe Ingat ubat yang aku pakai ni untuk orang dewasa jer rupanya untuk kanak2 pon boleh jugak..Hari tu pernah pakaikan kat Raiisah ubat aku ni..bising Affan kata, ubat ni dos kuat la, apa la tak sesuai untuk anak la..bla bla bla..Yerla kesian kot tengok Raiisah sok sek sok sek masa tu..pakaikan la ubat Avamys Nasal spray ni, tengok ok jer..

B tengok doktor Koo pon suggest Avamys Nasal spray ni boleh untuk budak tau..Affan : hehehe Mana B tau ingat tak boleh..Tu la nasib baik kita bawak Raiisah jumpe doktor Koo kan kalau tak, tak tau ubat apa yang sesuai dengan dia..

Mula2 nak pakaikan ubat ni kat hidung Raiisah sampai bersilat nak sumbat benda alah ni dalam lubang hidung dia..yerla budakkan mana suka ubat  dalam lubang ni sure menangis..

Alih2 sekarang ni, dia yang nak pakai sendiri..hehehe..bagus macam tu takyah mummy nak bersilat dengan awak..dah hari2 pakai, dah tau ubat ni akan masuk dalam lubang hidung..

Zaasss masuk terus dalam lubang hidung..Tapi kena mummy jugak yang tekan sebab benda tu ketat sikit nak tekan bagi ubat tu keluar..

Alhamdulillah..hampir sebulan Raiisah pakai Avamys Nasal spray ni, so far hidung Raiisah dah tak sumbat dah.. memeleh air hingus setiap pagi pon dah takde..

Aku paling rekemen ubat Avamys Nasal spray ni untuk anak2 yang ada sinus teruk..ubat ni sesuai untuk umur 2 tahun ke atas..Sebab apa aku kata bagus sebab ia boleh mengecutkan salura darah dalam hidung sekaligus mengurangkan peredan darah dalam hidung untuk mengurangkan hidung tersumbat..Jangan risau ubat ni kita boleh pakai untuk tempoh lama..nak pakai sampai 10 tahun pon boleh..Tak silap aku ubat ni ada jual kat farmasi dalam RM80 rasanya..

piece : kathyjem

17 comments:

Allene typicalmommy said...

macam bagus je benda ni.. macam vick yg cucuk idung tu...

kucen master said...

best ubat ni.sesuai untuk mengurangkan dengkuran juga

http://kucenmaster.blogspot.com/2015/04/kucing-terselamat-dalam-kebakaran.html

Ayumieka said...

nasal spray ni mmg dah wajib ada kat setiap rumah kalau ada budak kecik.. sangat2 berguna terutama time diorang selsema yang hidung tersumbat tu. dari biar nangis sebab tak leh nafas, bersilat la sekejap sebab nak sembur dalam hidung dia. huhu.

FadMN said...

gambaq mek ecah yg last tu cute.hehehe.sampai gitu sekali jolok lubang idong.

FAD

annapeje said...

salam neh doctor koo tmn tun tue ker

annapeje said...

salam neh doctor koo tmn tun tue ker

zeera lily said...

ala ciannya dia..
mujur gud girl..

cikpuansuri said...

Hi kathy.. I pon ada sinus mcm u jgk.. Skrg setiap malam kena mkn ubat..kalo tak bgn pagi for sure bersin non stop..bersin i ok tapi part meleleh tu yg rimas.. Btw spray ni hari2 kena guna ke?!

Jane Parker said...

Salam kathy, yeke nak cubalah.. anak i 6tahun.. kesian sgt bgun pagi je bersin dekat doploh kali... tambah hingus lagi.. kesian dia.. beli kat farmasi jeke ni?

kathy jem said...

annapeje : a'ah kat situ..

kathy jem said...

cikpuansuri : boleh diguna setiap hari..seeloknya guna sehari 2 kali, pagi dan sebelum tidu..

kathy jem said...

Jane Parker : ada kat farmasi ada jual..

jaja said...

terima kasih banyak kathy...
anak saya umur 9 tahun pun ada masalah hidung tersumbat/bersin bagai ni...sinus la agaknye tu kan sebab bila pagi atau sejuk akan jadi.

dah tak larat nak kasi makan ubat selesema tapi tak baik2...terima kasih banyak ye...tak sabar nak cuba =)

ArY+ShA=AmZaRFaYyAdH said...

Assalam kathy,
alooooo
nomei mek echa
sumbat botoi bersungguh2 dalam idung
naek senget idung mek echa he3

Puteri Satu said...

eh anak akak pun cm tu kathy... mlm2 kita ingat kot tak leh tido on ekon.. of ekon pun sama jugak.. ingat tak leh on kipas.. dah tak kuasa nak tido berpanas anak beranak... nanti kena try ubat ni la.. thanks for info ni.. sgt berguna...

Syamimi said...

Salam..boleh saya tau puan beli avamys ni di farmasi mana ye? Saya try cari dekat farmasi area tempat saya takde..dulu pakai ni memang ok..

Huzaire Ahmad said...

Ubat ni kalau pakai lama ada kesan sampingan tak?