Klik Yer!! Mekasih...

Saturday, August 22, 2009

Sonang Jer Buat Kuih Gelang

Mak ari ni ingat nak masak kuih gelang la.. Macam teringin jer.. Kalo teringin masak...

Aku gigih masak kuih ni time bulan pose jer... Kalo tak jgn harap aku nak buat.. hehe

Kalo ko nak buat cal abah suruh beli ubi keledek.. Kebetulan bapak aku kt luar.. Ape lagi terus aku cal bapak aku suruh die beli ubi keledek.. Sampai jer keledek tu terus siat kan kulit die sampai tinggal isi..

Giler besor Ubi Keledek ni..

Mula2 potong ubi keledek ni..

Giler payah aku nk potong ubi keledek ni.. Mula2 pakai pisau jer.. Mak ooiiii Dah la keras yang tk hingat.. Klo macam ni sampai nk berbuka pun tak bley belah dua ubi keledek ni.. Potong punye potong tak putus2 jugak.. Sampai kena pakai parang tu weii br die terbelah..

Masa dh terbelah ubi keledek ni abis terpelanting aku buat.. Ye arr mau tak terpelanting nyer.. Slalu ubi keledek kecik2 jer.. Ni tak besor bola basketball..

Bapak aku ni la pegi beli yang besor.. Kan dah Mak aku bising jap.. Ape ni potong ubi keledek sampai terpelanting.. Nasib baik tk kena dush! ngan mak aku.. Klo tak naye jer..

Di sebabkn besor ubi keledek ni terpaksa potong jd dadu supaya senang nk masuk dalam kuali.. Ni pon mak aku yang potong jd dadu.. Aku potong terhegeh2 sebab keras yang xhingat..

Pas tu rebuskan die..

Pas dh rebus lenyekkan die.. Pas tu kena tunggu die sejuk sebab nk masuk kan tepung...

Aku yang xhenti2 melenyek ubi keledek ni.... Penat woo nk lenyek kan die bagi sejuk.. Aku sampai pas keje lenyek ni kt adik aku suruh die continue.. hehehe aku rehat jp..

Ape punye anak dara daa... Br buat keje skit dh xlarat... Bior ler.. :p

Adik aku yang jadi mangsa lenyek kan ubi keledek aku ni.. Xper adik aku ni rajin skit bab2 masak ni.. Die mmg suke memasak.. Nasib baik ko suke.. Klo ko tak suke pon aku paksa gak ko tolong aku.. Hahaha.. KAKAK YG GARANG...!! Aku mmg garang pun ngn die.. AAUUMM!!

Jagan lupe masuk kan tepung.. Tepung yg halal tau..

Pas dah sejuk ubi keledek tu masuk kan tepung 1 1/2 cawan..

Pas tu uli die bagi sebati..

Pas dh uli.. Buat kan die bulat comel.. Nanti senang ko nk bentukan kuih gelang ni.. Jangan buat besar sngt.. Nnti tk fill nk makan..

Dh siap bentuk kan die jd gelang..

Masak kan la die kasi kuning2 skit..

Pas 2 kena buat gula die.. Senong jer.. Masuk gula dan air.. Kacau sampai pekat gula tu..

Pastu ape lagik masuk kan la kuih gelang tu..

Gaul kena cepat2.. Nnti gula die cepat kering..

Siap untuk di hidang... Ape lagi tunggu berbuke nk makan laaa....

Ok Selamat Mencuba uols.... (ade ker orang nak ikut menu masak ko ni...) haha

piece : kathyjem

10 comments:

IxoR@ said...

sonang aje eh...

ermm...menyelerakan...mintak sepinggan!!!

:D

shalyafzan said...

ada2...
taruk byk2 lagi cara2 masak2 pon xpe..
kami kat uk ni semua makanan mesia pon teringin so kena masak sendri..hehe..

bleh laa wat kuih gelang pasni..hehe

kathy jem said...

IxoR@ : senang kan.. try la masak nnti..
shalyafzan : buat la pas ni.. senang jer tau..

anies said...

wah menyelerakan...
wat manyak menu anies leh totry....

katty ade resipi doh karipap yg ranggup x...

kathy jem said...

anies : kuih karipap tu xtau la nk buat nyer.. blum blajar lg.. hehe

Ceera said...

wowwwwwwwww

nak kena cuba jugak nie..

♥ Eda ♥ said...

takde idea nak buat kuih apa bulan2 puasa ni.. bukak blog ni.. tetiba mcm nak try plak..nampak cam senang..thanks for sharing :)

nway salam perkenalan kathy :)

kathy jem said...

Hai Eda slm perkenalan..senang tau wat kuih gelang ni.. nnti try la buat.. :)

rimieilya said...

macam kuih keria je..ke nama je yang lain tapi kuih yang sama?

hye kak kathy..

Syaz (MamaFarish) said...

wahhh...senang jerr...nak buat la...kathy awak pandai la buat header..very kretip gitu...kita nak mintak awak buat header blog kita le? pape emial kita ehh..syazriyanti@yahoo.com..:p

>> header ceera awak buatkan jugak kan?