Klik Yer!! Mekasih...

Tuesday, August 20, 2019

Sate Haji Samuri Pon Boley

Kat rumah Opah Kajang ni memang sentiasa ada satay sebab cucu2 opah memang suka makan satay.. Lagi2 Mekcha memang hantu satay dia tu.. Dah siap masak nasi sekali mek tu kata tak nak nasi.. Tanya dia nak makan apa? dia jawab nak satay..Apa lagi masak satay dalam oven je tapi tu la jenuh nak tunggu satay tu cair sebab simpan dalam peti ais kan..

Kekeke cerita pasal satay pon boleh masuk dalam blog kan. hahaha Saje bagi hiburan petang2 ni kat korang.. Tau mesti ada mata tengah kuyu layuuu je tu depan pc kannn sebab aku dulu2 pon macam tu gak masa kerja office.. Asal masuk kol 3 4 je mula la mata memanggil-manggil mintak katil bantal.. hahaha

Siapa suka makan Sate Haji Samuri..Kita geng.. Dulu aku macam tak berapa suka sangat satay Haji Samuri ni.. Wah jujur ni..hahaha Tapi tu dulu la sekarang dah suka sebab selalu makan..Mungkin dulu bukan pengemar satay kot tapi sebab anak2 suka makan jadi mak nye pon jadi tersuka la..hahaha

 Ni Affan buat masa raya Qurban hari tu.. Aku tak tahu apa fungsi dia tapi Affan cakap nak bagi satay lagi sedap.. Masa raya qurban hari tu Affan buat kuah ni pekat, la ni jadi macam cair pulak..Mungkin dah lama kot tapi still boleh makan lagi..Just golek2 kan satay dalam tu.. Bahan bawang besar, bawang putih, halia, serai & lengkuas..

 Dah celup semua boleh masukkan dalam oven.. Tu je yang cepat takkan nak bakor pulakkan..Jenuh nak cari arang..

Masak dalam 15-20 minit macam tu..Pastu boleh ngap makan..

 Kuah kacang frozen.. panaskan sajur atas kuali..

Kalu suka kuah kacang pedas boleh letak sambal.. Sambal kat sate haji samuri ni memang pedas ok, letak sikit je dah berasap mulut..hahaha siapa tak tahan pedas jangan seronok sangat letak banyak2 ye, awas masa ko makan nanti..

Untuk Mummy, Afif  dan Mekcha.. Mummy makan 2 cucuk je, Afif sebab dia makan roti banyak so dia pon makan 2 cucuk je yang lain Mekcha abiskan.. Kagum kan tengok 7 cucuk Mekcha boleh bedal..

Ok tu je cerita santai petang untuk kawan2 semua..Sambung buat kerja ok.. Tataaaa~~

piece : kathyjem

3 comments:

Zaza Abdul Latif said...

memang mengantuk pun nihaaaa rasa nak guling2 je atas lantai hahaha.. eh Sate Hj Samuri dah ada frozen ke Kathy?

Kisah Tatie said...

wahhhh ... sedapnya

Gja said...

Saya peminat sate.
Tapi prefer daging daripada ayam.