Klik Yer!! Mekasih...

Monday, April 30, 2012

Langkah Pertama: Cream Stretch Mark Mothercare

Langkah pertama yang aku ambil..

Actually ni adalah produk ibu mengandung yang pertama aku beli.. ngeh ngeh.. Pencegahan awal katanye... Tapi tak tau la kan kot la jaga macam mane pon kalo die nak pecah, pecah jugak.. Takper yang penting aku sapu krim ni Insyallah die akan berkurangan..

Setakat ni stretch mark tak muncul lagi maybe kandungan baru 3 bulan lebih... Tunggu lagi 6 bulan mesti die muncul.. huahuahua.. Stretch mark jangan muncul banyak2 yer.. Muncul skit2 takper.. hahahaha

Aku suke bau cream stretch mark cream Mothercare ni.. Bau die sedap.. Bau kelapa.. bestt!!! Lepas mandi wajib sapu cream ni.. Cream ni ofismate aku yang suggest die kata cream dari Mothercare ni bagus.. Aku apa lagi try la..

Korang leh cari kat Butik Mothercare rm36.. Cream ni leh bertahan dalam 2 bulan lebih.. Ikut cara penggunaan korang la, kalo korang pakai banyak cepatlah benda tu abis.. Macam aku, aku pakai kat perut ngan peha..

Seeloknye sapu 2 kali sehari pagi dan malam selepas mandi.. Kalo sapu hari2 lagi bagus.. =)

piece : kathyjem

Wednesday, April 25, 2012

Liptik Merah Sephora dan Mascara Ultra Black

Yess aku dah beli lipstik warna merah.. Punyer lama nak beli akhirnya beli jugak bersama kakak ku.. hewhewhew Baru ari ni aku nak showoff.. =D

Sephora Rouge kod R05 rm45.. Mascara rm75.. Semua ini aku beli di KLCC.. Ni semua terpengaruh dengan Eira.. Manjer aku dah beli liptik kaler merah.. weehuuu!!! Boleh melaram dengan liptik merah nanti..

Mascara Atomic Volume Ultra Black.. Ni pon ofismate aku ada pakai mascara ni.. So aku pon apa lagi cube la try pakai nak tau tahap mana kelebatan mascara Sephora ni..  Serius mascara die sangat melebatkan bulu mata..

Tak percaya sila la tengok mata saya ini.. Bersinar2 gitew!! ecececeh...

Suke sangat lipstik Sephora ni.. Colour die sangat seksi.. auuumm! Kalo pakai sebelum nak tido boley buat Affan cair tak.. kikiki

**Sure Affan akan cakap ni buang tebiat ke apa malam2 pakai lipstik kaler hantu ni!!!! Pergi basuh mulut cepat!! hahaha

Pas ni nak kumpul barang makeup Sephora.. Serius ari tu pergi KLCC rambang mata aku tengok barang2 die.. Lagi2 tang eyeshadow die.. perghhh Rase nak ambik semua.. Colour die sangat2 cantik..

Bye2 Bobbi Brown...!

piece : kathyjem

Friday, April 20, 2012

Potlcuk Bersama Mancher2 Di Rumah Saya..

Akhirnye buat jugak potluck kat rumah aku.. Setahun gak dieorang nak tunggu aku buat potluck ni.. hekhekhek Bukan apa manjer rumah orang baru kawin kosong takde ape..Kang korang datang dok atas lantai kang tak best pulak.. Tunggu aku kumpul kerusi meja makan baru jemput korang.. hahaha Dasar alasan.. hehe

At least aku buat jugak kan.. Takde la korang dok bising kat telinga aku .. **Manjer bile nak buat makan2 kat rumah ko ni!! Manjer rumah ko jer yang kiteorang tak datang lagi... Ok aku sudah buat korang jangan bising2 lagik ek.. =P Memang janji ngan dieorang nak buat potluck sebelum pergi Bandung.. =D


Budjet Deco bersama Eric.. hakhakhak Simple jer deco nyer..

Eira dan Ayu yang sampai dulu.. Yana ngan Ila lambat skit..

Sampai2 dieorang layan Melodi dulu sementara tunggu Ila ngan Yana.. Layan gosip artis Malaysia sementara tu kiteorang pon gosip jugak..

Kelihatan mereka ini tidak mengandung.. PANG di situ.. Adeh!

Okey tunggu Yana ngan Ila kebuluq kiteorang.. Ila ngan Yana sampai jer terus hidang lauk pauk yang kami masak atas meja.. Pagi tu dah la aku tak breakfast apa2.. Mau perut tak kerokk kerekk! Nampak meriah taaakk Ketam Gulai Lemak Cili Padi I... =P

Ila masak Sayur campur & Telur bungkus.. Aku masak ketam masak lemak cili api.. Ayu masak udang sambal.. Yana masak Ikan goreng cili padi.. Eira masak dessert Sago Gula Melaka..

Time to makan...

Sebelum makan kasi itu tayang muke.. Muke tak sabar nak makan.. Eira ngan aku orang paling bising.. weeii lapar2.. cepat2 dah kebuluq ni..hahaha Abis ibu mengandung memang lah sentiasa lapar kan.. Lapar yang tak boley tunggu pulak tu..

Masa makan masing2 senyap.. hahaha Lapar sangat la tu..

Jemput makan... Semua masakan korang sedap.. Terbaik pedas lazat yummy fuuyooo!

Pastu di hidang pencuci mulut Sago Melak Eira.. Hoiii Sago Melaka Eira terbaik ko.. Santan, Gula Melaka semua pekat.. Manjer nanti aku nak buat Sago Melaka.. Tahun lepas aku ada buat tapi Gula Melaka die cair terlebih air.. hehehe

Yana ngan Ayu paling banyak tambah Sago Melaka Eira ni..

Tengok betapa sedap Eira punye Sago Melaka die sampai kembang hidung menahan kesedapan.. hahaha

Apa la Si Yana nak ambik tu.. Tak kenyang2 ker manjer..

Perut dah kenyang masing2 dok mengadap tv..

Layan Konsert Mania.. Punyer bising macam tengok filem hantu pahal layan orang menyanyi jer kot..

Muke takde perasaan...

Masing2 terkejut.. Konon..

Tu dia aktiviti mendandan rambut Eira... Nasib takde aktiviti makeup2.. Kalo tak masing2 berubah wajah.. Kalo sebelum kawin tu boley la buat aktiviti makeup2.. Now dah kawin dah tak reti nak buat aktiviti macam tu..

Yana kata senang pakai pengepit rambut ni.. Nak buat sanggul senang belit2 dah siap..

Kalo tengah berpantang senang ikat macam ni...


 
Lena sekejap atas badan Eira..


Pasni nak buat potluck rumah siapa lak.. RUMAH EIRA!!!!! ayat bold di situ yer.. hakhakhak Tapi Eira dah bagitau awal2 jangan masing2 bawak laki.. I okey jer manjer! Yang lain okey tak?????

Dah gelak2 baring2, lauk pun dah turun bawak kasi dieorang makan ice cream Lemoncello.. Ooh Eira ko ada tanya kan aku beli kat mane ice cream ni.. Aku beli kat Tesco, kalo tak silap aku dalam 8.90 macam tu..

Manjer2 sedang menikmati icecream lemon.. Sedap icecream die masam masam manis.. Kalo tekak tengah payau makan eskrem ni lega skit tekak tu.. 

Wantan Goreng.. Dieorang tak percaya wantan ni aku buat.. Dieorang ingat aku beli yang dah siap.. Ello manjer tengok orang la.. Aku kan dah pandai masak.. Korang cakap jer nak makan apa semua aku leh masak.. ewah! Nak berlagak dah pandai masak.. kakakaka

Pas minum petang dalam kol 5 macam tu dieorang pon gerak balik ke rumah.. Masing2 baru ingat laki kat rumah.. =D

piece : kathyjem

Wednesday, April 18, 2012

Saya Sudah Hamil 3 Bulan..Ini Simptom Saya Ketika Hamil..

Alhamdulillah kandungan aku sudah 3 bulan 1 minggu.. Ari tu checkup baby semua okey.. Kedudukan die, jantung die, pembesaran die smue ok.. Dah la sebelum tu aku pernah jatuh dalam toilet tapi nasib baik okey takde ape2.. Pas ni kena hati2 nak masuk toilet.. Bukan apa kadang2 tu kite lupa yang kite ni berbadan dua.. Jalan pon nak laju jer.. Al maklum la kite ni semua benda nak cepat pantas..hehehe

Now dah berbadan dua ni kenalah slowmotion tapi jangan slow sangat nnti baby kuar pon jadi slow.. hekhekhek

Sekarang ni dah kurang morning sickness.. Kalo tak sebelum ni yaa ampun telan jer nak keluar.. Tapi aku syukur sangat2 aku nyer morning sickness malam.. Kalo siang aku punye morning sickness sure hari2 aku masuk ofis lambat.. Start kol 4 5 petang tu mula badan rase lemah2 tekak rase payau.. Siang aku cergas aktif, petang malam jadik lembik..


  • Makan sekarang ni dah boley telan.. Sebelum ni memang boley telan tapi tak leh banyak2.. Kalo banyak sangat mesti die keluar balik..
  • Seluar semua dah tak muat.. Pagi2 depan almari jadi stress.. Tengok baju banyak tapi semua tak leh masuk.. Dan pagi2 jugak lah Affan memujuk aku.. **Okey huny besok kite pergi cari baju seluar yer.. Nak sedapkan hati aku la tu.. 
  • Sebelum ni tak leh langsung bau busuk.. Hidung tersangatlah sensitif.. Asal bau busuk aku nak marah..Skit2 aku membebel kat Affan kata die busuk.. hahaha Now hidung dah okey.. Suke bau yang wangi.. Kalo boley satu rumah tu aku nk spray perfume..
  • Aku memang tak leh tengok daging sampai sekarang.. Padahal sebelum ni aku adalah pengemar daging.. Tapi Ayam aku leh telan.. Ikan lagi la ari2 telan pon takper.. Ada sekali tu tengok program masakan kat tv.. Chef tu masak daging terus tekak kembang muntah air liur.. huhu 
  • Makeup okey lagi still mampu menepek bedak kat muke.. Kadang2 nak keluar ngi kedai dekat ngn rumah pon aku nak bermakeup beria2..hahaha Tak suke comot2..
  • Takleh tengok rumah bersepah, lagi2 bahagian dapur mesti semua nak tersusun rapi..
  • Dah takleh pakai kasut heels.. Ari2 mengadap pump shoes.. =)
  • Sejak mengandung ni jadi seorang yang sangat cerewet.. Padahal sebelum ni cerewet gak tapi takdelah cerewat macam sekarang ni.. hekhek
  • Tak suke tengok cerita binatang.. Affan kalo bukak chanel binatang mesti aku akan bising.. **Bee tukar chanel cepat.. Geli!
  • Suke tengok cartoon yang cute2.. Affan pon pelik aku rumah asyik tengok cartoon.. Tak suke tengok aksi ganas jadi seriau..
Apa2 pon ni la ragam seorang ibu mengandungkan.. Baru aku faham.. Dulu masa kakak aku pregnant aku selalu membebel kat die.. **Eleh ko ni Zura tak leh bau busuk la, itu la ini lah, cerewet la.. Sekarang aku lak jadi macam tu.. hahaha rasakan.. Lumrah lah kan orang mengandung macam ni.. Tapi ikut orang la kan ada setengah tu okey jer.. Harap2 die tak berlarutan.. Insyallah..

Start hujung bulan 5 dah kena start checkup kat Hospital tempat aku nak bersalin.. Sekarang ni checkup klinik biaser jer..

Korang rase2 aku preggy boy ker girl..hekhekhek bestkan main teka2.. Alaaa aku tak kisah pon boy ker girl yang penting fizikal tubuh badan die sihat.. Doa2 kan yer supaya aku ngan baby sentiasa berada dalam keadaan sihat.. Amin.. ^___^

piece : kathyjem

Monday, April 16, 2012

BAHAYA AIR MASAK KEPADA BAYI BAWAH 6 BULAN

Serius info ni aku baru tahu.. Sajer nak share kat korang.. Sama2 kite sebarkan info berguna ni pada ibu/bapa muda yg 1st time nak smbut baby.. =)

Walaupun dah berkali2 di ingatkan jangan beri bayi bawah 6 bulan minum air masak, namun masih ada ibu bapa yang masih amalkan beri air masak pada bayi mereka. Antara sebab desakan orang tua, nak kasi kuning si anak cepat baik, bilas tekak anak lepas minum susu, supaya anak senang buang air..



Kajian ini khas untuk bayi yang menyusu susu ibu sepenuhnya & yang menyusu formula.

Semoga info2 ini dapat menyedarkan ibu bapa kenapa pemberian air masak tidak digalakkan kepada bayi berumur 6 bulan ke bawah.

Merencatkan Tumbesaran
Perut bayi sangat kecil. Apabila perut bayi telah dipenuhi air, bayi akan merasa kenyang dan kurang berminat untuk menyusu susu ibu. Akibatnya segala khasiat susu ibu tidak dapat diberikan secara optima kepada bayi. Ini boleh menjejaskan pertumbuhan dan kesihatannya kerana air tidak mengandungi sebarang khasiat. Di samping itu, kajian mendapati pemberian air glukos pada minggu pertama kelahiran dikaitkan dengan kehilangan berat badan yang banyak lalu merencatkan tumbesaran.

Merencatkan Akal
Memberi air kepada bayi di awal kelahiran didapati meningkatkan tahap bilirubin di dalam darah. Menurut pakar Laktasi dari Kanada, Anne Kirkham, pemberian air akan memburukkan lagi keadaan bayi yang dierang jaundis (sakit kuning) sehingga menyebabkan ‘kernicterus’ iaitu Terencat Akal’. Bayi juga akan menjadi bertambah mengantuk dan lesu tidak bermaya.

Mengancam Nyawa
Air boleh membawa kuman. Ini menyebabkan bayi terdedah kepada cirit birit jika kebersihan tidak dititikberatkan. Pencemaran boleh berlaku di pelbagai peringkat, seperti air diperolehi dari sumber yang tidak selamat ataupun bekas air dan puting yang tidak bersih. Air akan menghakis salutan pelindung penyakit yang dihasilkan oleh susu ibu dan ini akan mendedahkan bayi kepada pelbagai jangkitan.

Mengakibatkan Sawan Tarik
Air sangat berbahaya jika diberikan kepada bayi terutamanya yang berumur di bawah 5 minggu. Terlalu banyak minum air akan mencairkan garam di dalam darah bayi. Ini akan mengakibatkan suhu badan yang rendah, kembung atau sawan tarik. Sindrom ini dipanggil ‘Oral Water intoxication’.

Sebenarnya susu ibu sudah mencukupi untuk bayi tanpa perlu ditambah air atau cecair lain kerana susu ibu mengandungi 88% air. Kolostrum yang terhasil di awal penyusuan dapat membantu membersihkan perut bayi dan mengelakkan sembelit. Tiada air tambahan diperlukan untuk proses tersebut. Oleh itu..beri bayi anda susu ibu sekerapnya.


piece : kathyjem

Friday, April 13, 2012

Deco by Charaku Studio..

Hew hew hew tak sabar nak letak atas meja makan.. Cantik tak decoration bunga ni simple jer kan.. Suke sangat...

Terima kasih Nirul & Charaku Studio... =D

piece : kathyjem

Wednesday, April 11, 2012

(GAMBAR)Gempa Bumi Menggegar Aceh: Orang Ramai Diminta Jauhi Pantai

Amaran tsunami turut dikeluarkan oleh Agensi Geofizikal Indonesia. Orang ramai diminta menjauhi kawasan pantai sehingga amaran tsunami ditarik balik..

Suasana di bandar Aceh..





Penduduk Phuket bergerak meninggalkan bandar.. **Huh nasib aku takde kat Phuket masa ni..kalo tak....

Langit Aceh selepas gegaran..

Amaran terkini tsunami : Ombak tsunami berkelajuan mencecah 800km/h sedang menuju ke utara semenanjung Malaysia..Air di pantai Phuket sedang di tarik menandakan ketibaan tsunami..

So korang yang ada berdekatan pantai tu sila jauh dari situ.. Semoga Allah s.w.t melindungi mereka semua..amin..

kathyjem : kathyjem