Klik Yer!! Mekasih...

Wednesday, May 23, 2018

Lauk Berbuka Puasa

Assalamualaikum..Salam Ramadhan yang ke 7..eh 7 dah..esok 8..jap kan masa bergerak..Hari tu puasa pertama tak dapat berbuka bersama family..tak boleh puasa, hari ke dua baru boleh..so masa hari pertama puasa tu aku kat rumah sendiri tak balik rumah mak..esok tu sahur sorang2..sedih..hahaha

Petang tu ambik Raiisah dari sekolah terus balik rumah mak, takkan nak berbuka sorang2 lagi kan, mau meratapi kesedihan depan nasi tu..hehe

Tadaaa!! menu berbuka di hari ke 2..meriahkan..Yang buat meriah tu kuih muih je, mak masak simple je, ayam goreng dengan sayur campur..yang tertutup tu bubur lambuk..paling kelakar bab kuih..aku nak kuih pelita, mak nak kuih badak berendam, abah nak kuih popia basah, Raiisah kuih karipap..adik laki je tak mintak kuih..Bayangkan kalau ada adik beradik 10 orang..jenuh abah nak beli semua..hahaha

Gitew la kemeriahan bila berbuka dengan family..huhuhu Affan je takde so kurang lengkap la sikit..

Ni menu berbuka hari ke 3..paling best mak buat dessert bubur sumsum, ada setengah panggil puding sumsum..

Syurga giler lepas makan nasi makan bubur sumsum..orang Perak bubur sumsum colour putih, kalau belah Kelantan tak silap ada color hijau..ada yang dm tanya macam mana nak buat sumsum..ampunn maaf kita tak tau resepi dia sebab yang buat mak..hahaha anak dia tukang makan jer..takper next time mak buat kita snap gambar and share dalam blog nanti ye..ni pon nak tanya mak asyik lupa je..

Besok tu lagi meriah menu berbuka, kakak buka kat rumah mak tapi tak sempat ambik gambar sebab kelam kabut sikit, kakak sampai pon dah nak berbuka..dengan orang datang nak repair dapur time berbuka tu..hahaha memang lupa abis..

Ni semalam punye lauk berbuka..Abah takde buka kat luar..so ni la peluang nak masak selain nasi..kalau abah ada memang tak la spaghetti2 ni naik kat rumah..memang abah jeling je la spaghetti tu..hehehe Ok la semalam tekak dapat pasta, dah seminggu berbuka nasi rasa tak lalu pulak..nasib baik mak pon ok suka makan pasta..kalau geng dengan abah gak pencinta nasi, hukhukhuk je la..

Dah nak berbuka baru hegeh nak masak..mak nak masak nasi, aku cakap takyah la esok je la masak nasi, hari ni kita makan owang putih..haha Biar orang masak.. Adik aku, aku suruh beli udang yang biasa tu, dia pergi beli udang galah..RM15 untuk 10 ekor..udang galah ni masak tomyam sedap la..kulit pon tak sempat nak kupas sebab nak cepat punye pasal..haha..jadi la pasta carbonara cuma kuah terpekat sikit..nak cairkan letak air panas sikit, selesai..

Ingat sahur tadi nak makan pasta carbonara ni sekali tengok tak lalu..kebetulan mak masak nasi putih bersama ikan bilis, telur asi dan sambal belacan..perghh!! memang ku jeling je pasta tu..hahaha semalam eksyen sangat tak nak nasi.. >_<

piece : kathyjem

5 comments:

Kak Wawa said...

woww, sedapnyaa.. Walaupun simple, bila berbuka dengan family mesti meriah dan sedap..")

kathy jem said...

Kak Wawa : kan simple tu yang makan bertambah..abis la..hahha

Puan Hazel said...

Akak terliur tengok sambal tauhu kan tu? Bila puasa2 ni teringin menu simple2 je hehe...

Chelsea Zahra Thasya said...

terimakasih utk artikelnya, silahkan kunjungi web kami
http://fauziaherbal.com/obat-herbal-tuberkulosis-paru/

Chelsea Zahra Thasya said...

terimakasih utk artikelnya, silahkan kunjungi web kami
http://fauziaherbal.com/obat-herbal-tuberkulosis-paru/