Klik Yer!! Mekasih...

Friday, May 25, 2018

Menu Ramadhan ke 8

Salam Ramadhan ke-9 semua..Wahh rajin Kakak kita ni hari2 update blog yer..hahaha Harus la bab makan memang kena laju update..alaa time ni la nak share bertukar2 idea masak untuk berbuka..kot2 la korang terbukak blog Kathyjem ni, pastu dalam kepala tengah fikir nak masak apa untuk berbuka nanti..haaa boleh la tiru resepi Kathy upload ni.. 😊

 Menu semalam simple ajer..Steamboat..hohoho Steamboat ni ada cerita..lepas tu togeh masak kicap, ikan tongkol masak gulai dan jering..

Togeh ni kesukaan abah..dalam peti ais takde togeh tak sah..hahaha senang je nak masak togeh kicap ni, bahan dia, togeh, tahu, dan daun kucai..hehe tu jer..eh tapi kena la letak minyak, bawang semua tu..

Ikan tongkol masak gulai ni favorite kami sekeluarga..Sajer masak lebih, boleh makan sekali dengan sahur..

 Jering ni abah dengan mak je makan..aku memang tak la..hahaha Makan jering masak sambal je, ratah macam tu idok lerrr teman..tak lalu pahit..aku ni ulam2 kureng sikit..abah selalu bising suruh makan ulam untuk kesihatan..hehehe Makan la jugak tapi tak semua ulam la..

 Eh tertinggal pulak ikan goreng..Ayam masak madu tu untuk Afif..

Haaa steamboat ni kalau tak nak makan time berbuka masa akak aku datang hari tu tapi dah tak jadi buka kt rumah simpan la untuk besok punye berbuka..nak makan sahur memang tak lalu la..Nasib baik kuah ok tak basi..Beli kat depan sekolah Raiisah..sebatang RM1 seringgit jer..

Ok next week sambung menu lain pulak..Selamat berbuka puasa semua.. 😉

piece : kathyjem

1 comment:

aisha said...

camne masak Ikan tongkol masak gulai ? camne nak jadi ada serat2 tu?