Klik Yer!! Mekasih...

Wednesday, May 4, 2016

Resepi Kari Sardin & Roti Canai Untuk Anak-Anak

Aku tak tau la sejak pregnant ni kan suka nau makan gulai lemak..apa jenis masakan bersantan aku memang suka..lagi2 gulai lemak masak cili api..perghh!! kalau dapat makan memang bertambah nasi.. pastu bising badan mengembang..hahaha takper ibu mengandung dimaafkan makan bertambah-tambah macam tu.. =P

Ok hari ni nak share resepi kari sardin..wutttt??!! *sambil angkat kening..Kari sardinnnn..eleh simple masak kari sardin jer ponnn takyah share pon ramai dah tahu..hahaha Tapi aku punye resepi ni terpaling senang tau tak caya tengok bahan2 dia.. *kelip2 mata.. bahan yang memang ada sepanjang masa di rumah.. *kelip2 mata lagi.

Bawang kecil, bawang putih, halia, kentang dan asam keping..

Santan kotak, sardin tin kecik dan serbuk kari ikan..

Ok mula2 sekali masukkan bawang kecil, bawang putih dan halia yang dicincang halus..kalau nak kisarkan semua bahan2 tu pon boleh..

Dah kekuningan sedikit masukkan kari ikan dalam 3 sudu..siapa suka kari pekat boleh letak lebih lagi serbuk kari ikan tu..

Then kacau sikit masukkan santan dalam setengah kotak macma tu..

Masukkan air, asam keping dan kentang..nak pakai air asam jawa pon boleh..

Pastu masukkan la garam..

Saje aku ambik sardin tin kecik sebab nak makan 3 orang je..lagipon sardin tu akan dihancur-hancurkan..2 ketul sardin pon dah cukup dah..

Ada setengah suka goreng sardin dulu kan..terpulang pada cita rasa masing2, bagi aku tak payah goreng pon takper sebab nanti sardin tu akan hancur gak..

Sementara tunggu sardin kari masak, sebelah boleh masak roti paratha..senang beli yang segera jer..nak terbang2 kan tepung tak pandai pulak..kang tepung tah ke mana kari tah ke mana..hahaha..

Nak masak pon senang..panas je atas kuali..terbalik2 kan je dah siap..tak payah pakai minyak..

Ting tong ting tong dah siap kari sardin dan roti canai segera!

Zoom sikit kari sardin paling senang nak masak di dunia..ouchhh!! *a'ah la senang sangat nak masaknya..eh eh perli ke apa ni..hahaha

Sebab tu tak buat pedas..Mekcha boleh makan..sesuai masak kari sardin macam ni untuk anak2 yang tak makan pedas..

Yumm yumm..selamat menjamu selera..

piece : kathyjem

4 comments:

Chekgu Azrine said...

Tgk pn tau sedap...duhh...duhhh

kathy jem said...

Chekgu Azrine : tu baru tengok belum lagi rasa..behehehe >_<

wani ezryl * said...

ehh comelnya tgk mekcha ni makan! :D

Wizana Arbain said...

Khaty mmg masak tak letak kiub ayam or kiub ikan bilis ea?