Klik Yer!! Mekasih...

Monday, November 21, 2016

Afif Uthman Genap Sebulan

Halo halo!!! semalam 20 November 2016 genap Afif Uthman setahunnn..eh setahun pulak sebulan..Badan dia pon nampak dah berisi sikit, dulu lahir cekeding je badan..eh cekeding cekeding pon berat 3.4 kg gak tau..tunggu next check up baru tahu berat badan dia berapa..macam kakak dia jugak lahir2 halus..tapi dah besar pon haluih jugak..hehehe


Sekarang dia pandai gelak..ingat lagi masa baru lahir hari ke-5 ke ke-6 macam tu..dia tengah tido masa tu, yang aku pulak tengah scroll phone, tau2 terkekek-kekek dia gelak..terkejut aku jap..eh adik baru berapa hari lahir dah pandai mengekek..orang tua2 kata budak baru lahir kalau gelak maknanya dia tengah gelak dengan dik-adik dia..setiap baby ada dia punya penjaga..ni orang tua2 la cakap..tapi masalahnya gelak dia macam budak 3 4 bulan gayanya..budak2 sekarang kan cepat nau perkembangan dorang..kita dulu baru lahir tido sesajer..nak tengok celik mata pon punya payah..mungkin jadi macam tu sebab faktor makanan or ubat-ubatan yang kita makan..maybe.


Kakak dan adik..sejak dok rumah nenek ni balik badan makin mengembang..mau tak siang malam asyik mintak nasi je..yang nenek ko pulak tak reti bagi makan benda2 pelik..mesti bagi nasi..rindu air tangan nenek la tu..nenek dia kalau suap nasi letak kicap sikit dengan ikan goreng pon boleh bertambah-tambah..yerla lahir2 nenek dia jaga mesti la tau cucu dia suka makan apa..

 Afif sekarang ni kuat menyusu..betul la orang cakap, baby boy memang kuat menyusu..tak dan nak bengkak..skali Afif sedut hilang terus bengkak..kadang-kadang 2 jam sekali dia bangun menyusu, kadang-kadang 3 jam sekali..siang lagi kerap, malam 2 jam sekali..Raiisah dulu minum sikit tido berjam-jam..buat stock susu untuk Raiisah masa tu banyak giler..penuh dalam freezer..berbulan2 baru habis..baby perempuan kurang sikit menyusu bandingkan dengan baby boy asyik nak menyusu je..

Yang Afif ni tak sempat nak buat stock abis licin dia minum..sekarang ni dah 4oz tau dia minum..memang ajar dia menyusu dalam botol..kang ajar menetek je botol susu langsung tak nak..pengsan nenek nak jaga nanti..

Mummy kerja nanti cukup ke idak stock awak ni..harap2 cukup la..kalau tak cukup terpaksa la minum suplement untuk tambah susu..buat masa ni aku tak ambik apa2 suplement untuk tambah susu..cukup makan sayur and minum susu..Alhamdulillah cukup untuk Afif..

Tengok gigi rabbit kakak ye..hahaha


Peel sama macam kakak dia..time berak menangis..mula2 ingat menangis sebab lapar nak menyusu rupa-rupanya teran nak memerut..tapi Afif ganas lagi..kalau lambat susu masuk ke mulut meraung dia boleh bergegar satu kawasan Sg. Buloh ni..siap teran2 suara..urghh urgh!

Ohh lupa nanti kena bawak Afif pegi check up dan cucuk sebulan..Klinik mana nak pergi ni ek??

piece : kathyjem

6 comments:

Reen Johari said...

Hihi comel. Mata sepek.. WAh. 3.4kg berat waktu lahir?
http://www.reenri.com

Mommy Cici said...

wah kjap je dah sebulan. hehehe comel angat.

Nooriah Abdullah said...

wah tahniah Khaty dah dapat baby baru
semoga Afif sihat walafiat hendaknya ya

eima said...

comey ... ada sebulan lagi nk dok rumah .... syok

wani ezryl * said...

wah cepat dah sebulan ya. nanti makin lama makin tembam agaknya tu :D

PeRdU cINta said...

Ya Allah sebulan dah Afif comel ni...sebulan jugalah Raiisah dah jadi kakak ya...love both of you cumils..