Klik Yer!! Mekasih...

KLIK JANGAN TAK KLIK!!!

Monday, March 15, 2010

Treasure Hunt

Dah 4 ari tak berupdate blog bukan ape kebuzian ma.. Dengan kerja nyer berlambak kat ofis ni.. Balik umah nak update dah penat.. So ari ni semangat mengupdate blog.. Kerja still banyak gaks tapi kena menyelit2 kang langsung tak berupdate blog aku ni..

Hari sabtu aritu aku kerja tapi di sebabkan tak nak masuk ofis aku pon join la masuk treasure hunt.. Sanggup tu masuk treasure hunt semata-mata tak nak masuk ofis.. boley! Bukan aku sorang ramai yang buat macam tu.. Ramai lagik

Seramai 220 orang yang terlibat dan 55 buah kereta yang join treasure hunt ni.. Semua dari staff PUNCAK dan SYABAS..


Nama team 3+1.. Mula2 3 perempuan 1 lelaki.. Last minute tukar 2 lelaki 2 perempuan tapi nama dah bagi.. Kalo tak boley letak nama 2+2... huhu So pakai jer la nama 3+1 tu..

First check point kiteorang di Bangsar & TTDI.. Kedua check poin di SSP2 Loji Rawatan Air di Kuala Selangor.. Ketiga Institut Krat Negara Rawang dan Sungai Langat.. Tapi Sg. Langat ni skip sebab kesuntukan masa.. Last check point Cyberjaya..

Ni first tempat check poin kteorang di Bangsar Village.. Gile mak bapak susah soalan2 die..

Ko tengok ramai yang dok pening kepala nak mencari jawapan..

Mase ni tengah jalan2 pusing mencari jawapan..

Aku rase team aku jer yang stay lagi kat Bangsar tu dengan 2 3 team yang ade.. Yang lain semua dah pegi next Check point..

Kiteorang tak memikirkan sape yang cepat sampai.. Dalam treasure hunt ni tips die senang je jgn nak cepat2 sampai yang penting jawapan banyak betol.. Kalo cepat sampai pon jawapan banyak salah tak guna jugak.. kann!

Pas dah jawab 8 dari 10 soalan kami ke TTDI.. 2 tempat kiteorang kena pegi ni semua soalan ade 9 soalan.. Gilo susah.. SUSAH SUSAH SUSAH!

Mase kiteorang dok pening2 jcari jawapan ade seorang abang ni tanya kat kiteorang.. Adik tengah treasure hunt ker?? A'ah abang ade kiteorang tengah treasure hunt la ni.. Yekeerr?? Nak abang tolong ker.. Boley gaks.. huh selamat! Sekali abang tu tengok la soalan kteorang.. Laaa Dik sowi la abng tak leh tolong la susah la jawapan adik ni.. -_-

Hampeh la abng ni.. Tanya beria2 macam hebat nak tolong kiteorang sekali tengok soalan terus mengalah.. Takper la abng ape2 pon terima kaseh sebab bagi support kiteorang yang ala2 ni..

Masa kat TTDI ni banyak la soalan yang kiteorang skip.. Bayangkan dengan panas terik nyer dengan berjalan tengah2 jalan nak carik jawapan.. Stresss mak nok...

Pas tu kami ke Sungai Buloh nak carik jawapan kat situ lak..

Salah satu soalan nyer ialan Ia di perbuat dari Gula Melaka.. Menikmati kesedapan rasa 100 tahun yang lau.. Managing Director pon menyukai nyer.. Tersusun 5 selari.. Hanya terdapat di Sungai Buloh.. Apakah die??

Punyer la kiteorang pikir punyer pikir uper nyer Putu Bambu.. Sebab nyer tengok ramai staff beli kat situ... hehehe nasib baik tak susah nak carik.. Tapi Putu Bambu die memang la tersangat sedap dan lembut.. Nanti kalo korang lalu depan Sg. Buloh tu boley la rase Putu Bambu ni.. Gerai die betol2 tepi jalan raya sebelum nak sampai ke Paya Jaras..

Ni la die Putu Bambu Sungai Buloh.. Memang fames Putu Bambu ni..

Pas dah jawap 8 soalan kat situ kami dengan pantas nyer ke SSP2 Kuala Selangor.. Kat sana kena jawap soalan subjektif dan games pulak..

Mak bapak panas betol kt SSP2 ni.. Tempat Loji Rawatan Air kan harus la panas tak hingat.. Ainun siap bersila lagi kat situ nak menjawap soalan..

Dah jawab soalan kami ke ofis admint ade game kat sana.. Ape game nyer kami pon tak tau..
Korang bayang kan dengan penat jalan nak ke ofis admint tu sampai2 kena buat 5 bentuk puzzle kayu.. Die bagi 8 jenis bentuk puzzle tapi ko kena buat at least 5.. Fuhhh nasib baik boley buat.. Pening gaks nak membentuk nyer.. Ni kalo bagi budak sekolah mesti boley buat nyer.. Kiteorang otak dah beku tu yang lambat sikit nak menyiapkan nyer..

Dah siap jerit panggil abang jaga puzzle tu.. Abang kiteorang dah siap.. Ok mane kertas merah check point korang.. Kertas Merah Check Point..??? sambil muke pelik2.. Alaaaaaaaaaaaaaa abng dalam kereta kiteorangggggggggggg.. UUUwwaaaaa.. Mase ni rase nak nangis sebab kena pergi kat kereta kena ambik kertas check point tu sebab tertinggal dalam kereta.. Kalo takde kertas tu kira nyer takde bukti kteorang sampai setiap tempat...
Ko bayangkan kena larik pegi kat kereta dah la mak bapak juah tempat parking kete ngan ofis admint tu.. Nasib baik Sam menggunakan kuasa lelaki die.. terkejut kiteorang Sam sampai dengan cepat nyer.. Ruper nyer pegi dengan balik die tumpang orang.. Haiiyoo patut la ko cepat sampai.. Dengan pantas bagi kertas merah check point tu kat abang jaga puzzle tu...

Pastu kami ke second check point ke Institut Kraf Negara.. Mase ni elok jer sampai hujan turun dengan lebat nyer.. Suke boley main air hujan.. =P

Kena jawab beberapa soalan.. Boring asyik kena jawap soalan jer.. Soalan dah lah susah mak datuk! Nasib baik la Cik Ainun ngan En. Sam ni bijak.. Kalo harap aku compom nyer kalah.. ekeke..

Dah jawap soalam aku ngan Sam canting batik. Suke aku canting batik ni.. Last buat macam ni masa study dulu2.. Nasib baik i ade skill kan so dengan laju dan bangga nyer menyiapkan batik ni..
See cantik tak Corak Batik aku dengan Sam buat ni.. Tapi yang butterfly tu tak sempat nak di warnakan sebab kesuntukan masa.. Kakak tu suruh kiteorang kaler kan yang bunga tu ajer..

Ainun ngan Wan mengayam bakul.. Nasib baik aku tak buat ni susah dol!

Mase Ainun ngan Wan tengah menganyam bakul aku ngan Sam larik beli barang treasure.. Sebelum tu kena jawap soalan then baru pegi beli barang.. Barang nyer ade lah keropok meruku ade muka baby tu, gula polo, cokelat kit kat dan serbuk ENO.. Yeaahoo dapat 20 markah.. =D

Ambik makanan terus ke Cyberjaya last check point.. Nasib baik last check point.. Kalo tak kena pegi Sungai Langat tapi dieorang skip sebab tak cukup masa.. Fuhhh! nasib baik...!

Tengok kiteorang lunch nak dekat kol 4 tau.. Makan dalam kereta jer kalo tak makan kat Institut Krat Negara tu tapi takut tak cukup masa so makan dalam kereta jer la.. Mase ni hujan turun dengan selebat alam..

Mase ni smue tengah bersemangat sebab nak absiskan last Check Point..

Aku dan Sam.. Sam yang suporting giler nak mampos.. hehehee.. Cayok Sam tahun depan kite masuk lagi... Alaaa Sam lupe lak ko kan nak berenti ade mase 3 bulan jer lagik dengan kiteorang.. huhuhu

Tak di jangka kan kumpulan 3+1 iaitu kumpulan kami telah memenangi nombor 6 dari 55 buah kereta.. Tak sangka ok kiteorang boley menang dari ramai2 yang ade tu kan.. Ko bayangkan kiteorang yang kecik molek ni dengan masing2 first time masuk treasure hunt ni dengan takde pengalaman kecuali Ainun boley menang dapat nombor 6.. Sangat tak percaya ok!

Nak bagi tau ni macam maner kiteorang boley menang sebab nyer jwapan banyak betol.. Tu ajer =)

Mula2 fisrt check point kiteorang adalah peserta yang ke 46 yang sampai.. Check point kedua nombor 36.. Kereta pulak bernombor 46.. Menang dapat nombor 6.. Bertuah kiteorang ari tu dengan nombor 6 tu.. hehehe

Lagi lagi lagi betuah aku dapt hamper luck draw... Hadiah nyer tak tau lagik sebab tak bukak..

See weolus menang dapat nombor 6.. Team yang dapat nombor 9 pon nak bergambar dengan weolus..

piece : kathyjem

1 comment:

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

memang best kan masuk treasure hunt nie..teringat masa masuk 3tahun lepas..memang best walaupun penat bagai nak mati..huhuhu