Klik Yer!! Mekasih...

Monday, February 17, 2014

Demam Denggi Makin Meningkat

Demam denggi rupenye laki aku ni.. Patut la tibe2 demam mengejut.. Padahal malam senin tu sihat segar bugar siap turun kedai mamak bawah rumah tengok bola lagi. tup tup bangun pagi demam.. Pagi tu demam biaser jer masuk petang badan dah mengigil2.. Rabu pagi tu pegi jumpe doktor, dekat area rumah doktor cakap demam biaser.. Makan ubat panadol rehat kat rumah..

Lepas makan ubat ok dah sikit badan start berpeluh-peluh.. Bile malam panas balik badan tu.. Jumaat paling die dah tak tahan mengigil2.. Kol 12 macam tu die call aku bagitau badan dah tak larat sangat2 suruh bawak pegi Subang Medical.. Pagi tu Affan dah pegi Klinik kat Uptown doktor cakap suspek denggi sebab dah masuk hari ke empat demam tak surut2.. Die suruh Affan refer Medical MAS.. Affan pon pegila medical kat MAS sebab MAS kalo nak MC or apa sajer yang berkaitan sakit nak cuti memang dorang kena refer MAS medical centre subang..

Jumaat tu memang hari kelam kabut aku.. Dahlah tengahari kena ambik baju arabian kat Wisma Centre sebelah KLCC tu sebab malam sabtu besok tu ada Annual Dinner SYABAS.. Ingat nak ambik petang lepas settel Affan punye hal ni..Affan suruh aku settel kan hal aku lepas tu ambik die kat rumah bawak ngi klinik MAS Subang..

Onthway lepas ambik baju kat Wisma Centre terus gerak balik rumah.. Call Affan bagitau die aku dah nak sampai.. Call call tak jawab.. Hati dah debor fikir macam2.. Park kete naik atas rumah tengok die dah takde.. Turun balik ke kereta try call2 tak dapat gak.. Tengok2 dapat mesek dari Affan.. Die bagitau die dah sampai MAS Subang Medical Centre.. Fuhh lega dengar.. Risau takut apa2 jadi yerla dah janji nak suruh bawak die ngi Subang.. Bile sampai klinik aku bebel la kejap cakap nape tak tunggu orang dah sampai rumah.. Die takut aku lambat jadi die pegi dulu naik moto nak ambik nombor takut orang ramai..

Check2 doktor cakap suspek denggi suhu badan 40 C.. Terus doktor buat surat suruh refer hospital yang berdekatan ngan rumah.. Last2 kiteorang decide Tropicana Medical Centre sebab dekat ngan rumah kiteorang pahal nanti senang nak lari balik rumah ambik barang semua tu..

Sampai jer Tropicana Medical Centre (TMC) terus kena check darah.. Sebelum doktor check nak ambik darah dorang kasi berehat kat sini dulu sementara nak dapat bilik ngan gerenti letter sekali..

Ni la kot doktor yang bakal memeriksa Affan nanti.. Tengah menunggu masa ni.. *Dalam hati huih lamanye doktor ni nak datang check.. Dari kol 5 sampai kol 7 tak check2 lagi.. Pengsan..hahaha.. Sebelah kiteorang pon kes demam denggi gak..


Ko bayangkan dari tengahari aku tak makan apa2 terkejar sana sini.. Dah lembik masa ni tengok Affan terus kenyang..hahaha

Affan dah dok diam baring jer masa ni betul2 dah tak larat.. Muke pon dah merah.. Kejap2 kang aku tanya die, B ok B rase macam mane.. Tu jer la aku mampu tanya.. B lapar nak makan.. Nak huny beli apa2 makanan ker.. Tak nak la nanti b cirit.. Sian die dah 3 ari tak makan apa2.. Makan sikit keluar balik tu yang lembik tu..

Aku tau lah rase demam denggi ni macam mane sebab masa form 2 aku pernah kena.. Sakit oo kena Demam denggi ni badan ko rase menyucuk-nyucuk.. Sakit yang amat kat bahagian tulang nak duduk tak selesa nak baring tak selesa buat apa semua rase tak selesa.. Tido bangun pemandangan nampak hijau jer.. Sakit tau demam denggi rase macam nak mati.. Sape yang pernah demam denggi tau lah rase sakit die macam mane kan..

Demam panas ko boley tahan lagi ni kalo kena demam denggi memang tak boley tahan.. Kalo nak rase demam denggi tu macam mane suruh nyamuk gigit ko..hehehe

Sementara nak tunggu doktor check aku belikan air 100plus ngan makanan sikit.. Tapi Affan hanya mampu minum air 100plus jer.. Makan takde selera tekat payau..

Penantian selama 2 jam lebih dan akhirnya doktor check dan pastinya Affan sah demam denggi.. Masa ni nurse tengah nak ambik darah tengah cari urat nk cucuk.. Siap tampar2 kat tangan nak cari urat tak jumpe2..

Cari urat kat tangan sebelah kanan pulak..

Muke pasrah Affan nak kena cucuk.. Doktor ni kelakar gak.. Ingat doktor cina upernya islam.. Aku tau die islam pon sebab masa nurse tu nak cucuk kat tangan Affan doktor tu siap Bismillah kan lagi.. hehehe Cina muslim kot doktor ni..

Jaga2 jarum mau masuk diurat.. Ouch!

Disebabkan dah 3 ari demam dan 3 ari tak makan minum jadi darah Affan pekat.. Pekat macam hingus tu siap berlendir lagi..  Tak boley pakai darah pekat kena cucuk kat bahagian lengan pulak nak ambik darah lain..

Korang paham2 jer kalo dah kena cucuk kat lengan nak gerak pon susah..

Sementara menunggu bilik dan gerenti letter confirm kasi isi perut kejap.. Kol 8 malam baru leh makan dari tengahari tak telan apa2.. Selagi tak settle masalah Affan ni selagi tu aku takde selera makan.. Dah settel baru leh tenang nak makan.. Alhamdulillah dah masuk air kat badan Affan baru die leh telan 4 5 suap bihun goreng tu.. Kalo tak suap apa pun tak boley nak muntah jer rase..

Yeaa dah dapat gerenti letter... Lamanye nak tunggu gerenti letter.. Dah kompem baru dieorang bagi satu set barang mandian ni semua..

Dari kol 5 tunggu sampai kol 9 baru dapat bilik.. Orang ramai kena denggi bilik penuh.. Doktor cakap area Damansara, kayu Ara, Tropicana, Sungai Buloh dan semua di kawasan Damansara adalah kawasan DENGGI..

Harap maklum kepada kawan2 yang duduk are situ sila beri perhatian yer.. Jaga kebersihan di kawasan anda.. Aku pelik kenapa dalam paper dalam berita takde maklumat pasal kes demam denggi makin meningkat ni..hurmmm...

Alhamdulillah malam sebelum aku nk balik demam Affan dah kebah sikit.. Makan pon dah boley 5 6 suap.. Sebelum aku pulang balik rumah jap ambik baju die then tapau nasi goreng telur dadar ngan jus jambu batu.. Orang cakap demam denggi elok minum jus jambu ni..

piece : kathyjem

7 comments:

Mama Safiy Arfan said...

semoga husband sis cpt sembuh

Nana Sharia a said...

try makan sup ketam so far cina banyak praktis makan sup ketam for denggi

Chekgu Azrine said...

Alhamdulillah..recovering..syukur

freezal said...

Kathy cuba buat jus daun betik.. Katanya penawar paling mujarab utk denggi ni..

http://www.utusan.com.my/utusan/Sains_&_Teknologi/20131006/st_02/Daun-betik-pengubat-denggi

http://lunalanun.blogspot.com/2011/09/ekstrak-daun-betik-sebagai-penawar.html

emy pokden said...

semoga hubby cepat sembuh yek..
sy dok sri damansara...mmg ramai yg kena denggi...
even dok apartment tinggi2 pun kena...
rumah skrang mmg byk nyamuk..
ntah mana dorang dtg..pelik sgt..
bila sembur kat bilik nyamuk2 sorok kt bilik air..pandai pulak tu..
so solution nyer..24jam on ubat nyamuk..
sume bilik sy on...
huhuhu

Yatie Ahmad said...

sis singgah baca blog saya

http://yatie-ahmad.blogspot.com/2012/07/himpunan-tips-petua-merawat-demam-denggi.html

MyCherita said...


Semakin hari semakin meningkat kes Denggi ni, harap pihak berkuasa tangani la masalah ini secara lebih aggerasif lagi.