Klik Yer!! Mekasih...

Monday, July 13, 2015

Resepi Udang Sambal Telur Hancur

Semalam masak lauk paling simple iaitu Udang Sambal Telur Hancur..eh yeker nama resepi macam ni..hahaha Bedal sajer la..ni pon resepi dari Mak Mertua ku..teringin nak makan udang..laju2 suruh Affan pergi beli..hehehe

Meh la tengok resepi mudah ni.. macam biasa kita masak sambal ikan, sambal ayam merah tu cuma tambah telur jer..


Ok mula2 sekali goreng udang dengan minyak masak..Lepas dah goreng asingkan udang yang dah digoreng tu..

Minyak goreng udang tu jangan dibuang boleh pakai balik untuk goreng bawang dengan cili kisar..

 Masukkan bawang besar yang telah diblendkan..i biji pon dah okey..

Pastu masukkan cili kering yang telah diblend..nak pakai cili merah pon boleh tapi nak sedap pakai cili kering la, lagi umpph..

Masukkan asam jawa..kacau sampai sebati then masukkan garam dan gula..nak bagi rasa manis2 dan masin..

Agak2 cili dah cukup masak, masukkan telur 3 @ 4 biji..then kacau sampai telur tu hancur..

 Pastu masukkan udang yang digoreng tadi tu..

 Last sekali bawang yang telah dihiris halus..

Tadaaa siap sudah Udang Sambal Telur Hancur! simple kan.. ohh lupa nak lagi sedap letak serai lepas masuk sambal tu..tapi hari tu lupa nak suruh Affan beli serai..hehehe Jadi masakkan macam ni pon sedap jugak..selamat mencuba!

piece : kathyjem

19 comments:

YieN said...

sedapnyerr.. ganti dgn sotong pon bole kan? sbb dlm fridge arini ade sotong je, hahaha~

Princes Yuyue said...

sedap!! bawang besar jea kak?bawang merah,putih takyah yee

PeRdU cINta said...

Menyelerakan..terima kasih share..

Siti Shuhadah said...

sedapnya..boleh try ni...

Innanie Ariffin said...

Mudah je resepinya! boleh cuba :)

FadMN said...

wah, first time masakan gini.selalu tu kalau udang teloq masin ada la pernah makan.boleh la try ni.ujung2 ni dah takdak idea apa nak masak dah :)


FAD

kathy jem said...

Princes Yuyue : nak letak bawan putih pon boleh ajer.. =)

kathy jem said...

YieN: sotong tak tau sedap ker tak masak style mcm ni..tak pernah masak..hehehe

kathy jem said...

PeRdU cINta : mekasih awak..senang jer..selamat memasak.. =)

kathy jem said...

Siti Shuhadah : apa lagi shu dah masak kasi post la dlm fb..kekekeke

kathy jem said...

FadMN: mesti peningkan hari2 dok fikir nak masak apa kan..hehehe kathy kalau pening sangat masak mee goreng or behun goreng jer..

ComelComot said...

wow menarik

Ein lanabulu said...

Kalu tak letak udang bole kot..pasai dlm fridge ada teloq ja ri ni..kih2

nurerna hazwani said...

Macam sedap je..ok...nak buat mase buka nanti.

ComelComot said...

oik sedapnya...

Mama Al Amin said...

Daun serai?

intandayani said...

Eh menarik gak ni

shah said...

haaa...share resipi dengan ilustrasi macam ni memang bagus.. saya sokong 300%

jirus air said...

Terima kasih atas perkongsian..
Saya ambil resepinya aja.lain2 tiada