Klik Yer!! Mekasih...

Thursday, August 17, 2017

Water Rafting Sg. Sedim Part 1

Halo halo..bertemu kita sekali lagi..hahaha mesti ramai ternanti-nanti entry Water Rafting Kak Kathy ni kan..senyum sikit..😊 sat na, Kak Kathy update dari hari pertama sampai, sampai la kami balik..

Awal pagi dah bangun untuk bersiap2 nak ke Kedah..paling tak boleh menahan tinggalkan anak2...Raiisah ok lagi dah besar, si Afif tu risau la kita..Ni 1st time tinggalkan dia..suami kena tinggal takper jangan anak2..hahaha hamboii..sentap Affan baca ni..😂

Lepas subuh terus bersiap..Jumaat tu memang aku dah ambik cuti awal..Giler tak bersemangat nak masuk hutan..tiba2 feeling rasa macam masa zaman sekolah pulak, packing dua hari dua malam..hahaha Siapa macam tu? ingat zaman sekolah je rasa feel macam tu..dah besar kertu pon moment2 semangat packing barang tu masih maintain dalam badan ahkak hokey..kalau sorang punye packing semangat la, kalau packing baju2 anak suami terus lemah longlai..banyak nak kena packing hoii..hahaha ahkak memang macam tu, sejenis semangat kuat, tak kisah musuh mai dari celah mana..😝 tiba2 kan..

Janji melayu pukul 10 pagi berkumpul rumah Eira..Kecuali Mekchu, kami ambik dia dekat KTM..Andak awal subuh dah terpacak depan rumah Eira, suami Andak hantar..Akak pulak dari Sg. Buloh..baru tau akak tinggal Sg. Buloh, kalau tau boleh tumpang akak..hahaha 

Tunggu punye tunggu sekali kol 9 Mekchu baru gerak dari Seremban..hoii kol brapa sampai KL ni..Tersalah tren pulak katanya..komuter kan ada timing dia..Mekchu bilang setengah jam jugak tren sampai..

Sementara menunggu Mekchu sampai aku breakfast nasi lemak, Ciput tapaukan untuk Eira pagi tu..ada beli lebih makan la sebungkus kongsi dengan Affan..Affan hantar pagi tu..

Tengok jam, hoii kol 11 lebih dah..😂 kol berapa pulak nak gerak Kedah ni..disebabkan Mekchu lama lagi, Eira ajak mengopi di mamak dekat kawasan rumah dia..terlayan pulak tosei garing dengan Eira, akak dengan Andak kongsi roti bakar..Elok abis makan Mekchu whatsapp dah nak sampai komuter..terus berdesup pegi ambik dia..

Eira, tuan tanah, Mekchu, Andak dan Akak..

Bismillah..Bermulalah perjalanan kami ke Kedah tapi sebelum sampai Kedah kami nak pekena dulu Nasi Vanggey Ipoh..Dari dulu aku teringin nak makan Nasi Vanggey Ipoh ni, yang orang kata dok sedap sedap sangat ni..sampai pernah jadi viral la dulu2...harus la kena rasa..masing2 sanggup tahan lapor, nak makan nasi ganja punye pasal, berhenti pon untuk pegi toilet jer..

Alhamdulillah sampai Ipoh..Senang waze je Nasi Kandar Yong Suan (Nasi Vanggey)  Jln Yang Kalsom 30250 Ipoh Perak..sampai la situ nanti..

Kebuluq sangat dah masa ni..kat kol 3 kiteorang sampai Ipoh..makan tak pandang kiri kanan masa ni..😂 Sedap tak?!! Hoii giler tak sedap hoii..padahal ayam goreng, timun dengan telur masin je kot, tu pon dah sedap..rasa macam tak cukup pulak nasi tu, nak tambah macam segan pulak..ke sebab ko dah kebuluq kathy..semua pon sedap..hahaha..Eira kata kalau nak oder lagi..Hoii saka apa pulak ko bawak ni Kathy..kuat benor makannya..😆

Konon lepas pekena Nasi Vanggey nak cari cendol sekali tengok jam memang tak sempat la nak sampai Kedah..ok cancel..terus ke Kedah..Kalau boleh nak sampai sebelum cuaca gelap..

Terpandang meja sebelah makan puding caramel..macam sedap je..tanya orang kedai tu, ada jual..semangkuk kecik ni RM3..kongsi ramai2 habiskan puding caramel ni..sedap berlemak, terbaik..pon aku rasa tak cukup semangkuk..orang bela saka memang macam ni, rasa semua makanan tak cukup..😂

Ingat nak kandid..tau2 je dorang ni aku tengah ambik gambar..laju je menyelit..

Muke kenyang..Akak awat belakang sangat tu..

Pastu kami teruskan perjalanan..Hujan lebat petang tu..ada excident kereta dengan lori, mujur laluan sebelah..jem jangan cakap la..nasib baik laluan kami ok..smooth je sepanjang perjalanan kami petang tu..Allah permudahkan..😊

Perjalanan 2 jam akhirnya sampai destinasi kami, Sg. Sedim..ko bayangkan kalau kami sampai malam macam mana? kiri kanan hutan kot..macam mana nak cari dinner malam ni..macam kena makan maggi jer..macam malas nak keluar je..hahaha bila sampai semua jadi malas..

Besar kan chalet kami tinggal ni..

Tak silap aku ada 8 chalet ke semuanya..Chalet2 kat sini sesuai untuk family gathering or aktivti bersama kawan2..nak berhoneymoon berdua macam kurang sesuai..

Chalet kami duduk ni paling kecik sekali ada 6 katil, bilik ada dua..satu bilik atas, satu bilik bawah..

Total yang join Water Rafting ni semua 19 orang..Semua aku tak kenal, yang kenal kakak2 Eira dengan Mekchu..ramai yang bertolak malam lepas abis kerja..gigih dorang bertolak malam kan..maybe dorang dah biasa buat akvtivti lasak kan, so takda hal la bertolak lewat malam2 dari KL ke Kedah..

Esok awal pagi nak kena bangun awal buat aktiviti..kalau aku tak mampu dah weii..sejenis badan nak cukup rehat, nanti cepat lemau..pastu mulalah ingat tilam bantal bucuk..😂

Ruang tamu yang agak luas..Sebelah tu Chalet lelaki.. 

Tapi kan line tenet slow la sini, kalau digi lagi sedih..kena jalan hujung nun chalet sebelah tu baru dapat signal..Maxis ok, Celcom semput gak..sampai ada chalet sebelah tu siap perli kitaorang lagi.."Tu mesti tengah cari line phone".. eh eh adik sekolah tak abis lagi, berani cakap macam tu kat akak perasan gorjes ni ye..hahaha..ahkak2 sini stress tau tak dapat live update..🤣

Katil di sebelah tangga..

Seram gak katil kat bahagian atas ni..macam takut je nak tidur atas ni.. 

Kenyang nyamuk kalau kami tidur atas ni.

Tangga dia lagi seram..nak naik gigil, nak turun gigil..nak pegi toilet malam2 macam mana..dengan mamainya baru bangun, tersungkur kang..dah macam2 fikirnya, sudahnya semua decided tidur bawah semua..bawak turun tilam semua..bilik bawah yang ada 2 katil tu bagi kat orang yang kendian datang..bergolek la kami beramai2 depan ruang tamu malam tu..

Pemandangan dari atas..

Nampak Andak posing kat sini terus masing2 tak nak kalah..

Kekra dengan gaya manjanya..hahaha

Kak Kathyjem dengan gaya ala2 nampak kurus yang tak menjadi..bahaha..eh teringat pulak baju aku pakai ni sebab ramai dok tanya aku beli mana baju ni..😂 Beli kat Zara Midvalley sayang2 semua..beli bulan puasa hari tu..

Kalau tanya aku baju ni ada lagi ke tak, tak pasti pulak..korang boleh usha kat Midvalley la, kalau takde tengok kat One Utama..hari tu tengok kat One Utama ada tapi masa bulan puasa hari tu la..

Tak sabar nak buat aktivti esok..puas hati la chalet Sedim Vista ni..

Peace yo!! malam ni makan apa? sat2 lagi mesti lapor..masa ni hujan renyai2..berdoa banyak supaya cuaca esok ok..tapi orang situ cakap dah 3 hari hujan, rasanya esok tu ok kot..

Nak buat lompat bintang tak menjadi..rasa berat sangat badan nak melompat..lemak seronok kumpul kt buntut..hahaha

Yeaa seperti yang dinyatakan, maggi menjadi penyelamat dikala semua malas nak keluar..lagi pon hujan lebat malam tu..hujan2 dapat makan maggi tomyam memang layan abis la..lepas makan maggi layan koci pulak, bom tidur..kepenatan sudah..

Ok tunggu next entry pulak..thank you sudi baca..

piece : kathyjem

3 comments:

Aisya Ismail said...

Cantik nay chalet tu. Boleh terus hilang penat perjalanan jauh kalau dapat chalet macam tu..

http://ceritaaisyaismail.blogspot.my/

Busyra Bt Takiyudin said...

mmg best sngt ke sini.. sg sedim lah area sy buat research thesis dlu. hehe

Chekgu Azrine said...

terbaik dan best sgt nampak..suka tgk.uols punya friendship