Klik Yer!! Mekasih...

Friday, October 20, 2017

Anugerah Terindah

Hari ni tanggal 20 Oktober 2017 genap la si budak comot mummy, Afif Uthman! Ingat balik macam mana susah senang mengandungkan dia Allah je yang tahu..setiapa anak dilahirkan ada pengalaman tersendiri tapi kita sebagai emak kena la pandai mencoraknya..gitewww ayat iklan kanak2 sangat..hahaha

Kalu diikutkan mengandungkan si kakak dengan si adik lebih kurang je cuma si kakak sakit beranak tu memang teramat sangat la sakitnye, yerla pengalaman pertama kan..dapat si adik pejam mata eh dah keluar dah..ok tipu..hahaha

Afif masa genap sebulan..nampak kurus walaupon berat badan 3.4kg..dekat sebulan Afif kena demam kuning sampai 5 hari jugak la dok hospital..pengalaman yang tak boleh mummy lupa sebab teringat masa dok hospital depan mummy ada negro tangan kena gari, anak dia demam kuning rasanya..seram sejuk je nak tido..yerla mau tak orang tangan kena gari 3 hari dok depan kita..hehehe..nasib baik polis ada jaga depan tu..kurang ketakutan tu sikit..

Masa 2 bulan dah tak kerap sangat menyusu.. masa dalam pantang tu baru nak lelap ekkk nak susu, baru lepas abis menyusu, nak susu lagi..memang badan kurus cepat la masa tu..mau tak, baru lemak nk membesar dah kena sedut dengan Afif..dari kembung sampai kuncup..hahaha biasa la baby boy kan memang menyusu kuat..so beza banyak la dengan si kakaknya..kakaknya masa baby tak kuat menyusu..susu sikit dh kenyang..buat stok memang banyak la..

3 bulan nampak berisi sikit..masa ni dah pandai melihat..dan pandai gelak bile kita acah2 lawak depan dia..

4 bulan dah pandai meniarap..

5 bulan pandai apa ek..hahaha mummy lupa ingatan jap..ooo haa baru ingat masa dah hujung2 bulan 5 nak masuk 6 bulan macam tu dah start campur susu tepung sebab stock dah tak cukup sebab Afif sangat suka minum susu mummy..sedap ye susu mummy..hahaha

Mummy pulak time tu stress dengan kerja nya dengan nak pump nya dengan boss cari mana Kathy mana Kathy..sudahnya dah malas nak pump..sebab jenis aku ni pump setengah jam..kalau dah sehari 3 kali pump ko rasa boss tak cari..drop sikit la susu time tu..malas nak fikir campur je..memang takleh buat apa melainkan dia  dah start makan, susu jatuh nombor dua..

6 bulan dah boleh makan..time 6 bulan ni la mak mak paling excited sebab anak dah boleh start makan
kan..suka sebab boleh sumbat macam2..hahaha 

7 bulan dah pandai guling2 badan..jatuh katil pon ada gak..takleh lepa laju jer tangan mencapai benda masuk dalam mulut..sampai la sekarang suka nau masuk benda dalam mulut sebab tu mata takleh lepa sikit..

9 bulan dah pandai berdiri dan suka berpaut kt sofa, meja...pastu merangkak keliling rumah dan suka buat sepah..pastu suka tengok iklan..kalau tengok iklan tak kerlip2 biji mata..

10 bulan dari pandai berdiri lama pastu dah pandai selangkah dua..pastu pantang dengar nenek nyanyi lagu, “tang ki tang ki tang” lagu ciptaan nenek..dia kalau dengar nenek nyanyi lagu tu laju je tangan berpusing macam tengah joget tarian inang..hahaha kaki joget jugak ni macam atuk jem..🤣

Suka naik basikal..basikal kakak semua dah pandai naik tapi kena pegang la..cuma tak pandai kayuh je lagi..dah tau kayuh ni mau dia pusing satu taman..

12 bulan dah hari ni...tahniah anak berjaya mengharungi liku2 kehidupan selama 12 bulan..haha..malam kang kita tiup lilin ok..🎂

Sajer mummy tulis apa yang terlintas dalam kepala mummy sepanjang Afif membesar depan mummy..love u my keriting..pelik kan dah masuk setahun tiba rambut die keriting lak..apa2 pon mummy doakan Afif membesar dengan sihat ye sayang..jumpa petang karang..

piece : kathyjem

2 comments:

Ct Aman said...

happy birthday si comelll:)
acik baru follow sini..^^

antalya said...

mummy gambar 4bln tu kenapa rambutnya tocang? gambar kakak ke