Klik Yer!! Mekasih...

Thursday, October 20, 2011

Cara Solekan Ringkas Ke Pejabat

Semalam aku tunjuk makeup jer kan.. Ok sekang aku nak kongsi cara dan bagaimana aku makeup yang simple untuk ke pejabat..

Dah lama aku tak buat entry pasal makeup kan.. Actually ramai gak yang tanya macam mane cara aku makeup.. Ramai sangat nak tahu ni.. Ceh! feeling famous ni.. hakhakhak.. Alaa simple jer aku makeup janji ada eyeshadow, foundation, maskara, lipstik dah okey dah.. Janji basic barangan makeup ado, cantek la ko makeup...

Ari ni macam terlebih rajin nak story pasal makeup.. =)) Mari tengaok cara2 aku makeup di bahagian mata.. Makeup mata adalah sangat penting yer coz mata memainkan peranan sama ada makeup ko cantek atau sebaliknyer..
 
First sekali haruslah tepek foundation.. Foundation ni kena ikut jenis kulit dan kena pandai pilih warna.. Jangan ko rase nak nampak putih pilih warna paling terang.. Nanti nampak macam tepung gomak pulak.. Pastu ratakan pada wajah, leher dan bahagian telinga..

Eyeshadow dari Bobbi Brwon.. Pilih colour yang natural.. Colour natural adalah warna kegemaran aku sebab aku memang tak suke makeup mata yang bercolour warna warni... Like pelangi.. =D

Nak dapat hasil makeup mata yang halus dan sempurna pilih warana-warna yang tidak terlalu cerah dan tidak terlalu gelap.. Sapukan sedikit colour putih cream di bahagain mata..

Pastu sapukan warna gelap di bahagian kelopak agar mata kelihatan besar dan segar..


Pilih eyeliner warna hitam untuk garis dibahagian atas mata..

Letak eyeliner jangan tebal sangat nipis camni jer...


Eyeliner warna hitam di bawah mata pulak..

Pastu maskcara...

Aku pakai mascara Maybeline dan Stage.. Dua2 mascara ni adalah favourite mascara aku.. Dulu pernah pakai Bobbi Brown tapi takleh tandingi kelebatan 2 mascara ni... Lagi satu berus Bobbi Brown keras tak berapa best sangat bile pakai..

Okey lepas tu sapukan sedikit blusher di bahagian pipi..

Ni lagi satu nak bagitau pemerah pipi tu korang kena pilih ikut colour kulit.. Kalo mane rase putih tu boleylah ambik colour pink.. Tapi jangan tenyeh banyak sangat kang macam cina opera.. Sapu light2 jer..

Otey dah siap makeup di bahagian mata.. Simple dan natural..!

Sesuai untuk ke ofis dan bersantai...

Nak ngi mane ek pas ni..??? Dah cantek2 ni.. heheh Elloo!!!! kerja banyak kat ofis ni jangan nak berangan lebih!!! =P

piece : kathyjem

11 comments:

Riena said...

so sweet kath.... simple and easy

Shu Shinju said...

nice..simple & cantik !!

kathy jem said...

Riena : mudah & ringkas kan..hehe tq riena..

kathy jem said...

Shu : tq shu..Shu pon cantek jgk.. =)

NeenaAnuar said...

memang gorjess!! I pun suker simple makeup camgini jerk utk gie keje & bersantai.. infact I gie keje eyeliner & eyeshadow memang tak tepek langsung sebab malass.. ahahhaa..

tapi as u said very true.. mascara sangat penting.. coz makeup nie mata yg memainkan peranan besar sekali! :D

kathy jem said...

Neena : mata u cantek neena..tak pakai apa2 pon dh nmpk cantek..nk mata mcm u boley..hehe

Mimy Hamid said...

suka entry mekap...i like...

IxoR@ said...

mudah & ringkas...

tapi kalau jenis tangan tak de seni... make up mudah pun jadi susah la awak....

:)

Lynn said...

Sis, saya silent reader sis;)..saya xreti nk pakai blusher..cm mna erk..hmm

dirah said...

like :)

Nur Syazwani Mustafa said...

akak dh cantek..mekap cmna pun cantek je..simple pun tetap lah santekkk..eii...anugerah tu akak...hehe..i like ur style..hehe