Klik Yer!! Mekasih...

Tuesday, May 28, 2013

Cara Membuat Puree Avocado Untuk Bayi

Avocado ni orang kata bagus untuk bayi.. Macam2 khasiat die ada vitamin C, E & K so sebelum nak masak dah search En. Google macam mane nak buat puree Avocado ni.. Boley tahan harga Avocado ni sebijik rm5 ringgit.. Boley la sekali sekali nak bagi Raiisah makan kalo hari2 bagi Avocado botak kepala mummy ko.. hahahaha

First time ni bagi Raiisah makan tak tau la die suke ker tak.. Takper suke tak suke Raiisah kena suke gak dah la buah ni mahal mummy beli kena makan gak..hahaha Paksa ni.. Takdelah mummy bagi Raiisah rase dulu kalo ok Raiisah nak makan besok2 mummy boley beli lagi.. Seronok tengok anak suke makan ni..

Senang jer nak buat puree Avocado ni...

Tapi nak bagi tau masa korang beli Avocado kat Pasaraya kebanyakkan Avocado tak masak lagi so kena simpan dulu dalam 2 3 hari baru die masak.. Nak tau die masak warna perang keseluruhannya dan lembik bila ditekan..

Buangkan kulit dan biji die then stim/rebus..

Dah masak lenyekkan dalam penapis sampai hancur takpayah blend sebab lenyek macam tu pon dah senang hancur..

Tadaaa siap sudah puree Avocado Mak Ecah..hahaha Mula2 bagi Raiisah makan muke die kembang kucup kembang kucup sebab rase pelik.. Avocado kan rase die macam agak pelik sikit rase macam daun pun ada, rase kelat..

Lepas tu aku tambah susu formula untuk bagi rase.. Yes die suke makan.. Nasib baik nak makan abis pulak tu.. yeaaa! Pandai Raicha makan suke mummy.. So dah tau die tak berapa gemar makan Avocado jer kena campur ngan buah lain bagi ada rase mesti die suke..

Ok next time mummy buat puree pisang or epal + Avocado mesti lagi rase sedap..

Dah makan kenyang zzzzz tido.. Indah dunia tengok anak perut kenyang tido lena.. =)

piece : kathyjem

10 comments:

Suhailah Abdul Hamid said...

em sedapnye mknn raicha..aunty nk sikit bole :)

Live For The Best Life said...

salam..suke baca blog awak.. raiisah mmg x tido dlm buaian ye? senang laa kan.. alangkah bestnya klau anakku pon tido xpayah buaian..huhu ape2 pon tq kat awak coz share resepi tuk anak..dpt lah sy idea apa nk bg anak mkn..kdg2 buntu jgk ape nk pelbagaikan mknn anak..=) *ika*

kathy jem said...

Suhailah Abdul Hamid : tak boley itu raicha punyer..hahaha ;D

kathy jem said...

Live For The Best Life : tq baca blog kite..Raiisah tido jugak dalam buaian tapi kadang2 jer tu pon tido buaian kat rumah nenek die..kalo kat rumah mummy die tido dlm baby coat..hehe

misscrab said...

avocado jus pun sedap...letak susu manis,,terangkat!

Fara said...

nak tau.. awak bagi skali makan sebijik avocado terus ke simpan half ke camne ye? and masa baby makan umur dia brape bulan? thanx in advance..!

kathy jem said...

Fara : bagi sekli boley nk simpan half pon boley..mcm saya selalu mknan baby food ni saya jarang simpan selalu sy abiskan terus..

Unknown said...

kat mane bli sarung baby cot siap dgn tepi2 tu skali ye?

Alin Finatia said...

kat mane bli sarung baby cot siap dgn tepi2 tu skali ye?

Alin Finatia said...

nak tanye..kat mane beli sarung katil baby cot tu siap dgn tepi2 tu skali ye?