Klik Yer!! Mekasih...

Wednesday, May 8, 2013

Penyediaan Solid Food untuk si manja Raicha

Saje nak share prepare solid food Raicha dengan korang.. Boley kan... Raicha pon dah 7 bulan.. Tak susah pon nak sediakan makanan baby ni yang penting khasiat mudah ringkas dan rajin..hahaha Kalo malas bagi nestum sudah.. ;P

Mari tengok cara penyediaan nak masak solid food ni..


Kena ada Broccoli Lobak Merah Kubis Bunga..

Beras.. Ni terpulang kalo blend kan beras tu jadi halus lagi bagus macam aku malas nak blend jadi masak jer macam tu tapi sebelum tu kena basuh bersih2 dulu beras tu yer..

Then rebuskan ketiga sayur yang di potong tu.. Rebus jangan lama sangat nanti hilang khasiat die agak2 dah lembut boley angkat..

Sementara rebuskan sayur boley masak nasi.. Masukkan lebih kurang dua sudu besar dan masak sampai jadi bubur..

Pastu blendkan sayur dengan nasi yang di masak tadi..

  Blend sampai hancur..

Tadaaaaa siap untuk di supakan ke dalam mulut Raicha.. Harap2 die suke dan dapat abiskan masakan mummy yang tak seberapa ni.. Sentap mummy kalo Raicha tak nak makan.. Selalu mummy masak Raicha abiskan.. Kali ken abaiskan jugak..hahaha

Muke hepi dapat makan..



 Sehari dua kali bagi die makan..

See Raicah abis makannnn okeyyyy.. Minah ni suka makan jadi bile bagi mesti abis.. Makan banyak biar bambam skit badan tu..

piece : kathyjem

7 comments:

Chekgu Azrine said...

Aish blm bg lg ..sbb dia xmo..huhu..tghu 7bln la

zarifahmr said...

raichaa meh tiyom mehhh

Negosi said...

bekas food raicha tu sama la dgn baby sahil.. (my 7th months baby)..hehehe

ShA-RiFa Al-Jamalullail said...

nyummmy! menu sm dgn umair...tp x letak kobis bunga... i letak sayur ms bubur nasi tue dh lembik...n kuar kn then blender sayur je (umair x suka nasi halus sgt, so x blend nasi)....kira ny khasiat sayur x hilang sbb rebus sm nasi.. mn2 pun boleh kan.. raicha kaki mkn kan...sm jgk mcm umair.. :D

NOORDIANA KUSHAIRI said...

Hai Kathy..Alololo comeinya Raicha..pandai Raicha makan...anak auntie sebaya Raicha tau..

dianaadha.blogspot.com

kathy jem said...

ShA-RiFa Al-Jamalullail : raicha nak makan banyak2 biar debab mcm umair..hehe ;)

kathy jem said...

zarifahmr : mmuahhsss hehehe ;D