Klik Yer!! Mekasih...

Friday, June 10, 2016

Minggu Pertama Sahur & Puasa

Salam semua..eh dah Jumaat dah..tup tup dah masuk hari ke-5 kita puasa kan..kejap jer rasa..hari ni nak story pasal puasa pertama sampai hari ni..asyik dok update Kaay Cosmetics jer kan mesti korang busan bukak blog Kathyjem kan..hahaha Sila jangan busan tau sebab hari-hari ahkak Kathy akan update pasal Kaay Cosmetics..kikiki >_<

Hari pertama macam biasa setiap tahun hari pertama sahur mesti akan masak sardin, tak caya buka balik entry lama2 first puasa mesti sardin dengan telur dadar..hahaha..

Laki aku memang hantu sardin, dia hari2 makan sardin pon takper..hoii tapi hari2 makan sardin kopak gak duit..dulu2 orang makan sardin time duit dah kering la ni nak makan sardin kena tengok budjet cukup ke dak nak beli..yerla setin dah 7 ringgit,  kalau ambik dua tin dah kat 15 hengget..ker tak mahal namanya tu..baik beli betul2 ikan sardin lagi puas hati makan..

Hari pertama berbuka, buka kat rumah mak..faham2 jer la hari pertama puasa jalan jem macma mana kan, memang tak ingat jem dia walaupon balik kol 4.30ptng..balik kerja aku balik rumah kiteorang dulu then baru gerak ke Sg. Buloh..Sampai rumah mak gam2 terus azan..lupa pulak nak ambik gambar masa first buka puasa dengan mak..yerla kelam kabut masa sampai tu..tahun ni sedih sebab first Ramadhan tanpa abah disisi..InSha Allah abah akan balik hujung tahun ni..rindu sangat kat abah..T_T

Pastu sahur mak tapaukan tomyam seafood, kari ayam & ikan jaket sumbat bakar..mak kalau masak ikan bakar jaket memang terbaik la..

Hari ke dua berbuka, Affan masak ayam kicap..eksyen tak bagi kita tolong dia masak..pastu masa berbuka rasa ayam kicap kurang masin ngan lupa kayu manis & bunga lawang..haha..so kena la tambah garam..takperla janji rasa tu ada..tu la masa masak tak bagi kita tolong..Affan memang macam tu, dia kalo bersemangat nak masak memang tak bagi aku kacau..dia takut kalau aku dok sebelah dia masak jadi lain..yerla tau la dulu pernah jadi chef kan, terer masak..kakaka ok tipu..alaaa b masuk perut jadi tahi gak..hahahaha >_< matilah kalau dia baca ni..

Aku mula2 kawen pon bukan reti masak pon..affan la yang banyak ajar aku..kadang tu banyk google, lama2 pandai la nak masak..yerla dah jadi isteri ni nak tak nak kat dapur jugak kita akan pergi..ateee dah anak suami lapor takkan memanjang beli, makan kat luar je..kopak hoii..kalau laki jutawan takper..

Sahur hari ke dua pon makan ayam kicap gak..kiteorang kalau masak untuk berbuka memang masak lebih sikit, simpan untuk sahur, sahur kang takyah pening2 masak..panas je lauk semalam..

Hari ke 3 sahur ayam masak kicap..

Hari ke 4 sahur lagi simple aku masak, telur goreng dan ikan bilis goreng..taruk sikit cili api & bawang..lauk simple macam ni pon makan boleh bertambah..kurma wajib aku makan sebelum sahur dan selepas sahur..so total 5biji kurma untuk sahur sahajer tu belum masuk untuk berbuka..mengandungkan memang bagus makan kurma..silap2 satu kotak tak cukup ni nak tunggu hujung puasa..hehehe

Semalam kelam kabut masak..hujan lebat giler..sampai rumah kat kol 6 lebih..ko bayangkan masak setengah jam lebih..nasib bawang cili dah blend siap2..kalu tak jenuh la nak potong satu2..semalam masak kobis masak lemak putih dan ikan selar sambal..

Owh hari ni nak masak apa?? eh lupa hari ni buka rumah mak..nak ambik Raiisah sekali..cuti sekolah ni Raiisah duk rumah nenek..minggu depan dah nak start sekolah..ok korang selamat memasak untuk berbuka nanti.. =D

piece : kathyjem

4 comments:

Rizziela said...

saya pun masak simple2 ajer

Arm Baiduri said...

Assalam Kathy,

Selamat berpuasa.. Ermm nak tanya ler abah u g mana? TQ

Arm Baiduri said...

Assalam Kathy,

Selamat berpuasa... Ermm nak tanya lah.. abah u g mana?.

wani ezryl * said...

salam ramadhan, kathy :) selamat bersahur & berbuka! hihi.
betul la kn, sardin dgn ikan bilis patutnya jadi makanan yg affordable.. tp makin lama makin mahal dah. semoga dimudahkan berpuasa lagi2 tgh pregnant ni. memang elok makan kurma byk2. ok till then.