Klik Yer!! Mekasih...

Monday, June 20, 2016

Resepi Popia Goreng Versi Mak Kita

Hi semua..dah masukk ramadan yang ke 15 dah kan, kejap nau..tinggal la 2 minggu lebih nak raya lagi oiii..hahaha ni sajer nak share dengan korang resepi popia goreng versi mak kita..behehehe Bahan2 untuk buat popia paling di dunio hampa nak buat..tak caya korang tengok bahan2 dia..

Eh sebelum tu kasi tenung sikit popia yang dah siap goreng..behehe

Kena ada 2 batang lobak merah..

2 biji bawang besar..

7 biji bawang putih..

Soon direndam dengan air..

 Sengkuang setengah biji..

Cendawan 5 biji..nak pakai cendawan hitam pon boleh ajer..mak cakap pakai cendawan hitam tu lagi sedap tapi kat area rumah mak takde cendawan hitam tu yang ada cendawan ni, pon boleh..

Ikan bilis dalam segenggam..nak pakai udang kering pon boleh ajer..ikan bilis ni bagi penaik rasa..

Ok mula2 sekali kita potong halus2 bahan2 yang ada..

Cendawan dihiris halus-halus dan sengkuang disagat halus2 jugak..

2 batang carrot disagat halus2..

2 biji bawang besar dihiris halus2..

Cara nak masak inti dia senang sangat just campak-campak jer..

Panaskan minyak..lepas tu masukkan bawang besar dan bawang putih yang dicincang halus..

Dah goreng jadi kekuningan sikit bawang besar dan bawang putih tu boleh la masuk ikan bilis yang diblend..

Dah gaul ikan bilis sebati boleh masukkan lobak merah..

 Pastu masukkan sengkuang dan cendawan..

 Dah gaul rata masukkan soon yang direndam dengan air tadi..

Masukkan garam secukup rasa dan siap!!! tapi kena tunggu sejuk dulu baru boleh gulung atas kulit popia..

Ikut suka hati hampa nak letak inti popia tu banyak mana..jenis suka inti banyak taruk banyak2 sikit..

Pastu gulung..hujung dia letak kuning telur supaya kulit popia yang hunjung tu melekat..takde la goreng nanti terbuka kulit popia tu..

Siap untuk digoreng..nak simpan jadikan dia frozen pon boleh takde hal tapi kena simpan petis ais kat bahagian atas..baru boleh simpan lama sikit..

Mak buat banyak memang hari-hari la berbuka dengan kuih popia goreng versi mak kita ni..hehehe Walaupon simpan 3 4 hari dalam peti ais still rasa dia sama..ranggup dan menyelerakan..mula2 ingat susah la kan nak buat popia goreng ni rupanya senang sangat..tq mak bagi resepi ni..nanti korang boleh cuba jugak.. ^_^

piece : kathyjem

5 comments:

Amanda Suria said...

Hqih..terus terliur dh Ni..Sedapnya..kalau letak udang sekor2 pun sedap kan...

IQ = Iez Qis said...

alamak, waktu berbuka lambat lagi..dah terliur ni...huhu

Fiza Abdul Rahman said...

Salam Kathy,

Selamat berpuasa, just nak habaq ada org kata suun dan pucuk suun tu x ada org melayu kita yang buat.. semua cina yang buat... just nak bagitau je... zaman skrg ni kita kena hati-hati memilih dan membeli makanan... jangan marah ye... saya pun baru tahu.. jadi x salah kan saya sampai kan. TQ

Nooriah Abdullah said...

wah sedap lah boleh kaknoor try resepi ur mom ni khaty
nampak kesedapan popia sayur ni

Mommy Cici said...

uihh dapnyaaa kak