Klik Yer!! Mekasih...

Monday, September 23, 2013

Ruam Di Badan Raiisah Yang Semakin Menjadi-jadi..

Haiyoo Raiisah kenapa badan kamu ni sensitif sangat ni nak... Takleh panas skit mula la ruam nak keluar. sana sini.  Hari tu ruam teruk kat kepala ngan muke sampai kena bawak klinik baru ok..  Sabun mandian dah banyak kali tukar tapi dok macam tu jugak..

Semalam ruam kat badan die tumbuh sikit2.. Lagi2 tang kat celah lengan tu.. Garu sampai berdarah.. Ingat apa benda merah kat tangan die sekali looo darah upernye.. Haih ganas betul anak mummy ni garu sampai berdarah.. Nak kata kuku panjang takde jugak mungkin gatal sangat tu pasal garu beria2 sampai darah.. Lagi satu tak boley ada habuk sikit kang tumbuh ruam kat muke badan die..

Kau tau jer la rumah aku ni habuk ada jer sana sini dah sapu tak sampai 2 3 hari berabuk.. Mak cakap ko kena hari2 sapu rumah ko tu.. Rumah ko tu area mane kena rajin bersapu.. Ata aku pon bukan hari2 ada kat rumah kejap kang kat rumah mak kejap kang kat rumah aku.. Nak sapu hari2 memang takde masa la kan.. Kalo aku suri rumah sepenuh masa takper.. Ni kalo dah balik kerja malam mau tak pengsan sampai rumah.. Kena pindah rumah jauh dari kawasan sibuk ni.. Ceh tibe2! ;P

Ini dua sabun mandian ngan lotion tak jalan jugak.. Hari tu bawak pergi Klinik kat Taman Tun doktor tu suruh pakai sabun & lotion SebaMed, sekali dah pakai tak jalan ruam makin teruk sampai gugur la rambut si Raiisah ni sebab garu kuat sangat kat kepala.. Cian Raiisah kecik2 dah gugur rambut..hahaha Makan ubat pon tak jalan..

Ni tak boley jadi kena jugak pergi Klinik Pakar Kanak-Kanak Serina kt sg. buloh ni sebab kat situ jer ubat die serasi ngan Raiisah.. Hamboi Raiisah klinik free ubat tak jalan ek nak jugak klinik berbayor..hehe Dah ada medical kan kena la mummy ko bawak ngi Klinik Taman Tun free kat Klinik Serena ni agak mahal skit tapi berbaloi ubat2 die.. Takper keluar duit sikit janji anak sihat.. :) Hari tu pergi klinik Serena ngan beli barang mandian Cetaphil dah kat seratus ubatan 200.. Pengsan..hehehe

Pastu jumpe la aku ngan doktor Serena tu, cakapla ngan dokt kata Raiisah punyer ruam ni tak ok  walaupon dah makan ubat.. Doktor tanya pakai sabun mandian apa.. Aku cakapla Seba Med doktor kat Tmn Tun tu suruh.. Oooo doktor Serena cakap Seba Med untuk radang kulit that's why kulit die makin teruk.. Then doktor Serena tu suggets kat aku sabun & lotion Cetaphil..

Balik dari klinik terus cari Cetaphil..

Mula2 pakai okla nampak perubahan ngan makan ubat sekali.. Pas abis ubat pakai Cetaphil pon sama ruam tumbuh balik.. Tu pon kejap ada kejap takde.. Panas skit mula die keluar habuk skit mula keluar..

Takut mummy tengok ko garu sampai berdarah nak..

Kat muke dah mula tumbuh sikit malam kelmarin.. Balik rumah mummy jer ruam tumbuh umah nenek ok pulak.. Ok fine mummy kena pindah rumah..hehehe ;P

Pagi tadi mak call kata ruam kat badan ni makin naik.. Mak cakap ni ruam adik beradik jenis demam campak ni.. Deman campak yang jenis ruam tu.. Tapi badan die tak demam..

Korang boley bagi pandangan tak sabun & lotion apa yang sesuai ngan Raiisah ni.. Sabun Buds Organic, Pureen, Johnson baby pernah pakai pon tak serasi.. Ada idea tak korang.. Share please... :)

piece : kathyjem

69 comments:

Irene Dahayu said...

kathy pernah dengar tak bedak nama candid. try google temgok bentuk dia.. anak ila memang pakai bedak ni sampai 2 tahun. paling baik untuk ruam... letak krim dropolin pas tu letak bedak ni atas ruam tu.. insyaAllah...

Miss Brenito said...

alamak, tatau nk suggest apa. mase kena kat anak2, daku sapukan calamine lotion jer yang klinik kesihatan bagi.. Alhamdullillah berkesan.. Raisah ni kulit sensitip nih..

Irene Dahayu said...

http://www.mp-eshop.com/product.php?pid_for_show=4123

Xuriana said...

kathy,

dulu anak aku ruam [anak yg mana satu dh tak ingat, bahahaha], doctor suruh sapu olive oil je. elok je. tapi tatau la kalau raiisah jenis kulit super sensitive kan.

and malam sebelum tido pakai calamine lotion.

Schazaza Zober said...

kak, cuba try pakai sabun marine essence bar... sabun tu sesuai utk kulit sensitif and also eszema... baby pun boleh. sabun tu xde chemicals pun...

KUREKURE COMEL said...

same lah mcm anak sy...sy pkaikan sabun ezerra...


just sabun mandian...lepastu kalo budak yg kena mcm ni...sgt lah dilarang pkai bedak dan lotion...

anak sy sejak baby tak pakai pun...
kalo nk hilangkan merah ngan parut..sy sapukan minyak kelapa yg buat sndiri...

tu shj....smile..

kathy jem said...

Irene Dahayu : bedak candid?? tak pernah dngr pulak..bagus ek bedak tu.. Kathy pakai Cuticura pon tak jalan..ok nnti kathy cari bedak tu..

Adein Kushairi said...

dlu anak saya si haraz tu pun alergik sabun baby gak. mcm2 dh try tp still kuar ruam bintik2.

then satu hari saya pegi kursus kt hotel, bawak dia skali tp tertinggal brg mandian haraz. dek kerana darurat terpaksa pakai sabun buku hotel yg cap may tuh. 3 hari dok kt hotel tu langsung takde ruam. pelik jugak.

ble balik try apply sabun buku versi org tua a.k.a dewasa punye kt haraz alhamdulillah, hilang alergik.

dalam 2-3bulan pastu try pakai mandian baby balik alhamdulillah dh takde rashes dh. mgkn boleh try kot cara saya neh. huhu..

kathy jem said...

Miss Brenito : oo calamine lotion tu ek raiisah pernah pakai masa die deman chickenpox ari tu..

Allene said...

u try moogoo... biasanya ada jual kat farmasi caring. u tny pekerja kat sana. then, u tunjuk kat dorang kulit si comel tu. nnt dorang suggest moogoo yg mn. sbb ada bnyk peringkat. i think moogoo better sbb organik. my son dlu pun pkai tu sbb dia enzema

ZazaMyMoon said...

Khairine pun pernah kena ruam mcm ni.. sampai berdarah2, tinggal bekas mcm kudis buta.. mula2 ingatkan ekzima.. puas jumpa doc.. tapi tak jalan.. end up beli ubat dari farmasi area Pandan Jaya, ubat tu dlm botol merah pakai campurkan dlm air mandian(tak ingat apa nama, murah je) lepastu tak boleh terus lap.. biar dia kering sendiri.. alhamdulillah skrg dah Ok sangat sangat sangat langsung tak ada kesan calar sbb garu lagi.

kathy jem said...

KUREKURE COMEL : tula ramai jugak ckp kata sabun Ezerra tu bagus kena cube ni..hehe thanks ya! ;)

FiEza_HaMiD said...

CUBA GUNA MOOGOO KRIM KATHY...SEKARANG NI KAT FARMASI ADA,...PRODUK NI MEMANG OK UNTUK ANAK2 YANG KULIT SENSITIF DAN YANG PENTING DIA TAKDER BAHAN KIMIA...CER LAH GI FARMASI N MINTA KHIDMAT NASIHAT DIAORANG..

strawberi said...

alahai..ciannya..dlu anak yg 1 st...ruam teruk...dr baby lagi..ramai suh cuba tepung ubi je..tp tak jugak cuba...
yg no 2..cam kena eczema gitu..gi klinik..doktor bg krim nama norash...tak ok..then guna ecozanine...pastu ade dpt lotion kaler pink..utk lembapkan kulit..
nk kata berkesan sgt ...takla..tp makin kurang...last2 ..bli minyak kelapa dara yg jenis minyak..bukan softgel.xkisah brand ape2..sbb vco..kebykan nya sama je khasiat..buat sapu tu hari2..alhamdulillah...ilang...


kalo tk silap..ade set utk mandian budak..brand ape..lupa dh..ade mandian..lotion..kaler purple.byk jual online..yg tu..ramai org kata ok..tp sy guna vco biasa je

lexthary dalova said...

cuba sapu tepung beras. selalu dalam family kalau kena ruam, memang sapu tepung beras jee. insyaallah okay.

kathy jem said...

strawberi : info yg sangat bagus.. Thanks ya..! =)

salwana nordin @ che'wa said...

kesiannya raisah ye sampai berdarah..

saya dulu anak3 guna sebamed tu je..alhamdulillah cepat kering, cepat hilang..

mgkn cuaca panas sgt skang..atau dia allergic apa2..

kalo nk yg tradisional guna bedak sejuk je :)

kathy jem said...

ZazaMyMoon : alaaa akak lupe la pulak nama ubat tu kalo tak boley kathy cari..hehe tenkiu.. :)

Ibu Dhia Danial said...

ouch! sampai berdarah mcm tu sekali dia garu.. kesiannye raicha.. anak saye ade ekzema.. pun same tak boleh panas sangat tak boleh habuk sangat.. saya pun sama pakai mcm mcm brand tak jalan last saya refer hospital govertment baru ok. skrg 100% pakai ubatan hospital such as pottasium permangganate, hydrocortisone, cetrimide n aqueous cream.. doc ada cakap kalau baby ekzema n kulit sensitif kena pastikan kulit dia sentiasa lembap jgn sampai hydrate.. aqueous cream sgt membantu melembapkan kulit.. ada jugak jual dekat farmasi.. tapi lebih better dapatkan nasihat doctor sebelum guna.. just sharing :)

SHADA SALEISHA said...

try tgk produk olivenol..sesuai utk masalah kulit..

makcik tempe said...

Dear, raisah kulit sensitif tu macam anak cik ina yang berumur 8 tahun tu. Buat masa sekarang ni produk seba med terbaek. Kalau boleh carikan raisah tucovid omega.

Syai Miko said...

Kak Kathy,Kalau nak kurangkan habuk ngan hama, baik guna Air Purifier Coway..senang keje tak yah sapu rumah hari2 sbb die leh sedut habuk terus :)

Unknown said...

cuba produk tropika oil. refer blog aniesdz.blogspot.com

~ Huda Qamar~ said...

style mak saya guna bedak sejuk bijik2 yg bau pandan tu. bancuh dgn garam. sapu kat ruam2. mula2 tu kena pedih la sikit. tapi gatal hilang & ruam cepat kering.

aku eyfaa said...

salam kak kathy..
cuba try product moogoo..even mahal sikit,..tapi berbaloi..sebab organik. sharing is caring :).

Mimy Hamid said...

problem sama macam fayel..pakai cetaphill gak...

ZalinZalina said...

Sian Raiisah..kulit sama jenis dengan anak kak ina no. 2 dulu...jenis kulit putih bersih selalu kena merah2 dan gatal2...tapi kak ina dah lupa letak losyen apa..umur pun dah 17 tahun anak kak ina tu :)

Felis Domestica said...

Sementara cari ubat ubat tu, try cari punca .. kot kot penyelesaian, n kite terlepas pandang.

contohnya,

1) Maybe karpet bulu bulu tu mmg memerangkap habuk n debu.boleh guna carpet baby atau toto. Aircord pun kalau lama tak service memerangkap habuk.

2)Kerap sikit mandikan, pagi, then jam 3 ke, n petang, n kalau nak tido, tukar pempers n sirap sekali lengan, kaki n leher...

3) Pakaian yang serap peluh n takyah tebal tebal.singket jo...

4) kalau dia pakai losyen lepas mandi, try stop. atau dia tak pakai losyen, try pakaikan. tgok keadaan dia. Mandikan pun kena bilas elok-elok takut lebihan sabun tu jadi punca.

ni mcm pandangan jer la, anak saya masa umur mcm ni pun mula naik ruam, so,ada org tua bebel mcm ni. kiter ikutkan la jugak demi anak n duet kiter...he..he..

good luck for the comel raisah. (setiap kali baca nama dia i panggil rica...rica..he..he...)

Fieda Eryda said...

Better guna organic mcm moogoo or buds...

zulaikha mz said...

Kathy, my daughter pun mcm tu gak. Cakaplah dari jenama ape pun x jalan, Sebamead, Moogoo (beware if if your daughter allergic dairy product, x blh pakai tau jenama ni), Buds etc. The thing is jgn guna barang yang akan buat kulit die kering. Sekarang ni I pakai Pigeon untuk mandian die, nampak ok dah. If u try sume tapi x jalan u better bawa die jumpe dr pediatric dertamotogy. I ade contact, if you nak I can give you.

ANNE SAN said...

kathy.... ce try brand moogoo....

aziekz said...

mmm..pastikan kt umh jgn gna karpet buat smentara.mkin hbuk dr karpet..towel pun kna sslu tukar dan pkaian bby ni elok rendam..gna dettol...just cdgan...

ANNE SAN said...

kathy... ce try brand moogoo

SyimaSyaz said...

salam...
ini eczema ke apa.my dotter eczema, pakai ezzera n buds organic dulu, ok tapi lepas pi klinik pakar, doc bagi ubat steroid.. mula2 ok, lama2 jadi ketagih.bila tak sapu makin lama makin teruk, habis muka dia..

my advice, better stop pakai semua cream yang ada steroid. ezzera, sebamed (ni lagi buat kulit my dotter teruk), tu semua ada steroid. steroid ni memang mula2 baik, tapi lama-lama ketagih dan menghakis kulit.

saya join group eczema kat FB, baca dan pahamkan semua isi kandungan, saya stop segala steroid cream, saya try moogoo milkwash untuk mandian, dan cream moogoo isb & udder cream untuk muka dan segala yang merah-merah (satu badan dan muka), lama jugak nak baik.. dalam 3 bulan sebab anak saya pakai steroid cream sejak umur 4 bulan. akhirnya lama-lama kulit anak saya makin baik dan skrg muka dia dah licin.dah 2 bulan dah tak naik merah.. alhamdulillah..

jadi saranan saya... jgn pakai ubat2 yang ada kandungan steroid.ni masih awal, better guna virgin coconut oil. natural is better...buds organic pun ok..

~faRahaNis~ said...

akak, cuba elakkan carpet.. kekadang budak2 ni elergik dia dtg dari carpet even kita dh vacum, takut habuk dari carpet tu kot2 la ada sikit2 kan..

fayad said...

k.kathy try zeroid, anak saudara kte guna zeroid. sebelum ni pun dia selalu garu kepala. zeroid ade sabun mandi n cream.

Khalilah MNor said...

Kak kathy....... ni dah macam saya masa kecik-kecik dulu. Gatal-gatal bahagian pipi. Celah lengan. Dan saya pernah ada kat bahagian lengan kaki...

Tapi, saya dulu doktor cakap ni eczema... huhu

Hemm kes macam ni supplement semata tak jadi. Kena pakai dulu ubat yang merawat khas...

Pastu, selain makan ubat. Kena cari pelembap sesuai yang serap masuk kulit. Kalau melekit, tak selesa.

Bila tengok raicha sampai luka menggaru, itulah saya masa kecik. Sampai dua-dua lengan dengan dua-dua pergelangan kaki saya berbalut kain 24 jam. Sebab nak elak kuman merebak & garu.

Share cite sikit. selama ni jadi silent reader je... hehe

norlina atan said...

skrg ni guna susu ape klu guna susu yg berasaskan lembu kna tukar yg soya sbb ank sye pun dulu cam tu mcm2 bedak & sabun tukar last2 g pakar kanak2 doc suh tukar isomil , alhamdulilah ok.

Adekniza said...

Kathy, kalau boley xyah pakai carpet la kt rumah.. Habuk dgn hama kt carpet tu pun tak elok utk kulit Raiisah...

Zanira Noh said...

Kalau kulit anak kering, pakai lotion je ckp. Bedak jgn pakai. Bedak lg membawa ke kulit kering. Anak aku takde nye pki bedak. Lotion ckp.

aishah jamrek said...

I suggest jgn guna karpet kat rmh kalau ada young child..karpet ni bahaya kalau anak jenis sensitif

NICOLE SCHERZINGER said...

Kathy cube g hospital DEMC shah alam. Kat sana ada pakar kulit terbaik punya hehehe.. Nama doc tu Dr noraziah. Insyaallah rawatan dia mmg bagus :)
Lg satu, if raicha alegik ngan habuk, better jgn taruk kapet kt rumah. Even kita vacum hari2 pon hama ttp ada (ni Dr punye suggestion). :)

FIERA said...

Kak cube simpan dl carpet2 dekat rumah akak tu, takut ada hama kak....anak fira pakai ezerra, now nak cuba produk pigeon, die khas untuk baby kulit sensitive...

adarnadzmie said...

kathy try calamine lotion.. sbb dia boleh kurangkan rasa gatal...
sian raisah garu smpi berdarah...
anak akak pun skrg ada ruam kat kepala dan leher... ruam panas... akak sapu cream gatal jer...

umihumairah said...

salam kathy..akak dulu ank pun gtu gak..abis kat kepala dia garu2..mcm2 cube..g doc pun mcm2 ubt bg..last2kn ade sorang nurse intrduce kn mandian jenama UEBOS..sgt bkesan..u cr jer kat gurdian or watson..wrna pink..try la insyALLAH..moga bby raicha cpt baik ye

neini said...

khaty, my doter pun mmg very sensitive. mcm2 da cuba, lastly dr kata try jgn pakaikan bedak, just apply lotion je. alhamdulillah da kurang. skrg da 3 yrs old n jarang i pakaikan bedak. Rashes ada once in a while tp not that bad

.:SeSwEeT LaVeNdEr :. said...

Salam..tryla sabun marine essence.anak sy ade ruam kt kaki.alhamdullillah dh pakai dekat seminggu dh kering dh ruam yg ade air bisa.kalo nk beli,sy ade jual.hehe..ni email sy

Anisariffin@gmail.com

Sabun ni xde chemical.sesuai utk ezcema jgk.kalo brminat,leh email sy :)

Lady Di said...

just my 2 cent:
kalau betul eczema,
stop mkn ayam
elakkan tempat panas
jgn mandi selalu nnt kulit kering
guna pelembab
kuku sentiasa pendek,
bye...

Ayu Firzara said...

Kathy...anak kakak ayu pun kena eczema...panas tak boleh, habuk tak boleh...naikla gatal2 kat badan tu...makin lama makin teruk sebab dia duk menggaru jer sampai berdarah2...

ubat/sabun semua pun banyak dah cuba, tak jalan. latest, masuk wad kat demc sebab agak kronik, lepas keluar wad pun masih pakai ubat klinik tu dan juga minyak tropika oil kot (herbanika) kalau tak silap la, campur ngan VCO. Alhamdulillah skrg banyak dah baik...

Mungkin kathy boleh cuba sabun ezzerra, moogoo, sabun marine yg wrna hijau tu, calamine,etc yang org suggest kan...insyaAllah ada yg sesuai nanti...

cian kat mak ecah ni...mmuuahh mak ecah!

Noorfida Jamil said...

cube try shaklee herbal blend multipurpose cream..insyaAllah berkesan...

Azziah Nawawi said...

try buang karpet. situ perangkap habuk terhebat.. sabun basuh baju, cadar, tuala, kena tukar selalu

Noorfida Jamil said...

try guna shaklee herbal blend multipurpose cream...insyaAllah berkesan...

QASEEH HATIKU QASEEH said...

salam..anak awak kulit putih sbb tu sensitip sgt..mcm anak sy tym umur below 3 yrs/4 yrs..mmg mcm ni la..sensitip sgt..ruam d badan muka idung klu da kluar ..smpi luka-luka..n kesian tgl lg bekas kasar2...anak mcm ni x bole panas..kena dlm cuaca sejuk..means kna be ekon..tp x boel jgk sejuk sgt..sbb mudah kena asma..jgn guna sebarang jenis bedak..kan kerap mandi..rambut x bole pjg2..kna nipis2..sy guna sabun oilatum/qilatum..x sure ejaaan nya betul or salah..tp mmg brkesan la..sebamed cthapil x brkesan..mndi air sejuk..tp jgn sejuk sgt..mkn x bole ada kuning telur..ur kna try n error..mknn apa yg dia x sesuai..sabun tu mmg dia pakai smpi umur 6 tahun..tp slps tu..kulit anak ok la..teda ruam da..jgn guan calamine..lg bkin x selesa..klu nak jgk guna..tepung kanji..

QASEEH HATIKU QASEEH said...

lg satu..klu klinik or pakar knk2 bg krim..ur make sure jgn sapu byk kali..semua krim tu mengandungi steroid yg tinggi..mmg la gatal2 tu akan kejab shj hilang..lps tu anak ur akan imune dgn krim2 tu..dan lg sati steroid tu bahaya kan..etika perubatan mmg x ckp ianya bahaya..tp kita sndiri pandai2 la pikir kan..sy pn mula2 dlu x tau..bg shj ikut ckp dktr..da lama2 belek2..ehhh..kandungn krim ni steroid la..ptt la x bole sapu byk kli n sapu nipis2..kesian anak2 kecik2 da guna bhn2 chemical yg kuat2..petua org cina..mandi air rebusan daun peria kering..tu pn sy buat jgk..

Waffaa by Wawa Tasliman said...

Dear, try pakai EZZERA memang bagus untuk masalah kulit. Atau produk healin derma X botol kaler putih biru.. kesian raiisah..

.a.s.y.i.k.i.n. said...

SALAM...kathy ank saya dulu eczema..mmg dh habis jenis ubat dh cuba..macam2 jenis termasuk yg steroid..last2 alhamdulillah sepupu suruh cuba guna VASELINE je ..ala yang beli kat pharmacy tu..kan dia natural..so lepas mandi memang lumur kat badan celah2 mana yang patut..muka semua sy bubuh VASELINE..alhamdulillah..makin hari makin ok..smpai sekrang pun masih guna VASELINE...malah adik ipar sy yg memula mcm xpercaya vaseline boleh sembuhkan pun dh cuba alhmdulillah kulit makin moist..n yeah sy pun elakkan bedak2..just vaseline.. cubala kita ikhtiar..=)

Noorshella Jaapar said...

salam ^_^

cuba try bedak CANDID, mmg the best bedak ni, my doter apa2 yang tumbuh d badan dia mmg for sure terus letak bedak ni, mmg bagus tuk ruam, lagi2 ruam lampin, lastyme my doter penah kena ruam mcm ur doter p jmpa dktor, dktor pn xtau nak explen sebaba apa ruam tu timbul dkt bdn my doter last2 tabur bedak candid, Alhamdulillah terus baik n kulit dia langsung tiada bekas, bersih ja. cuba try bedak tu, ada ja jual dekat farmasi, infact dkt GUARDIAN ada jual tu.

yatt said...

nak suggest sabun tak tau sangat tapi cuba jangan pakai carpet tu.. sbb kadang2 baby kulit snsitive ni tak tahan ngan habuk carpet :) good luck

e.t.t.y said...

salam sis. raiisah ada mild ezema kot ek. saya nk suggest pun tak pandai. tp apa kata sis bukak blog (syima syaz). anak dia suffered ezema gak. tp dia guna natural product, alhamdulillah, ezema dia terkawal. sis try lah...dia guna moogoo actually. even mahal, tp berbaloi.

Rosniena said...

baby dah umur setahun cuba bagi dia makan le jus supaya dia tahan dari allergik.if nk bole tgk my blog

Rosmiza Ali said...

Kathy cuba mandikan Raiisah dengan air campur Basic H.. Insha Allah, dapat membantu.. Pengalaman mak saudara Mieza, satu hari tu dia tengah berkebun.. Tiba2 disengat pepijat, terus cepat2 dia pergi sapu dengan Basic H.. Alhamdulillah, tak sempat membengkak & gatal.. =)
ZON PERMAISURI CHOMEL

Fieda Eryda said...

Sorry rosmiza,HQ Shaklee telah mgesahkan Basic H was not designed for showering and bathing and should not be used on skin..detergent mop lantai,cuci dapur..bacalah label pada botol dulu sblum apa2..kesian baby kena Mandi dgn pencuci lntai..

buatduitonline said...

hi,pegi kedai cosway.beli sabun & garam Alzara.ramai customer saya dah guna both product utk various skin problems n it works..InshaAllah

norasmarina9 said...

Boleh cuba marine essence body wash. Bahan utama garam buluh. 100% bebas kimia berbahaya. Sesuai utk bayi hingga dewasa.bagi merawat masalah kulit eczema,alergik,ruam,kudis,kurap,jerawat etc. Wassap/sms 0125788470 (reen) utk maklumat lanjut produk.harga rm33 250ml.

Cikgu Husna said...

Sy dh cuba pelbagai cream & bedak utk ank sy yg kulitnya sensitif(ruam). Dr pakar dh bnyk kali jmpa. Tp xbaik2 gak. Last2 ada member recommend guna bedak candid. Boleh beli kt farmasi. Alhamdulillah sejak guna bedak candid kesemua ank sy bebas dr ruam

Nur Fadilah Shubly said...

Cuba set shaklee kerana nasib anak kita serupa...
boleh tengok sendiri.. anak saya baru alami ekzima dlm masa 1bulan lepas.

Alhamdulillah 5 hari ekzima anak semakin sempuh baru 7hari menggunakannya.

Klik http://kristalfadilah.blogspot.com

Ruam Bayi Powder said...

Alhamdulillah! Terima kasih atas perkongsian. saya try ubat kampung pakai bedak ruam bayi powder memang berkesan untuk anak saya yg ada ekzema (Psoriasis)

Penawar Psoriasis, Ruam Bayi Dan Semua Jenis Penyakit Kulit

mohd rafhan abd samat said...

Dapatkan Penawar Ruam Bayi Powder. Insyaallah Ruam Bayi Powder mampu menyelesaikan masalah Ruam yang dihidapi oleh adik Raiisah. Hubungi saya Rafhan untuk mendapatkan penawar penyakit kulit terbaik dunia ini.
RUAM BAYI POWDER

Weny Damus said...

Sis try bg pkai sabun marrine essence stakat ne ruam baby sy smbuh aftr mndi pkai sabun 2 ruam pn tkut da nak timbul kalo nak sy ada jual whatsap sy ye 0128633349.