Klik Yer!! Mekasih...

Thursday, September 26, 2013

Raiisah Kena Demam Campak Keladi Bukan Rashes

Laa anak mummy kena demam campak keladi ker.. Mati2 mummy ingat kena ruam biaser.. Perasan Raiisah kena rashes dari rumah aku ari tu la.. Sape baca blog aku ari senin hari tu mesti tau pasal rashes Raiisah ni..

Kalo mane tak tahu apa itu demam campak keladi, die lebih kurang penyakit ruam yang ada bintik2 kecik warna merah.. Kalo ruam die tak gatal, kalo demam campak keladi ni gatal dan mengeyam.. Kebanyakkan demam campak keladi akan tumbuh kat badan and kat kaki kalo muka jarang ada.. Macam Raiisah satu badan kaki penuh macam ruam kecik2 tu tapi kat muka takde..

Ni pon mak aku yang perasan sebab ingat ruam biaser sekali bila pakai lotion and sapu kat badan die makin lagi teruk ruam tu tumbuh makin lagi merah kat badan die dan dia pon asyik garu jer.. Nasib mak aku dah pernah lalui benda macam ni masa aku kecik so mak kata memang sah Raiisah kena demam campak keladi.. Aku kecik2 pon macam Raiisah jugak kena macam ni.. Hari tu Raiisah dah kena demam chickenpox sekarang ni demam campak keladi pulak..

Haii la anak mummyi ni demam segala adik beradik demam Raiisah dah kena ek.. Takper biar kecik2 kena senang nak handel kalo dah besar payah skit mesti banyak meragam.. Tapi Alhamdulillah Raiisah tak banyak meragam cume kesian tengok die garu2 jer la..

Ni aku beli lotion and sabun badan tapi baru guna sekali jer sebab Raiisah dah kena demam campak keladi tak leh pakai benda alah ni.. Tunggu ruam tu reda skit baru pakai.. Produk ni aku tau dari member aku sebab anak die pernah kena rashes teruk die suggest aku pakai produk.. Orang kat farmasi tu pon suggest aku pakai produk ni untuk Riisah sebab untuk Rashes, eczema bagus pakai produk ni.. Tapi tak leh pakai lagi la produk ni sebab Raiisah kena demam campak keladi bukan ruam biaser tu.. Untuk cream rm50 Cleanser rm30..

Malam tu tau terus pakai bedak sejuk ngan air kelapa..

Cian anak mummy tergaru sana tergaru sini.. Gatal ek..

Walaupon sakit tetap memberi pose comel gitew..hehehe

Sakit tetap sakit aktiviti harus di jalankan iaitu buat bersepah..hahaha

Kan aku ada cakap si Mek Echa ni suke buat bersepah.. Nampak nampak! Erghh Sabor jer la tak padan ngan sakit... Dah abis bersepah mummy la tu kena kemas.. Takper ni kecik lagi sok dah besor tau la mummy nak mengajornye kalo buat bersepah..hahaha

Cepat baik yer sayang mummy.. Nasib baik badan die tak panas demam..

Time kaseh yer korang mane yang bagi tips, pandangan semua tu terharu aku baca komen2 korang tak sangka ramai yang prihatin sakit Raiisah ni.. Terima kaseh sekali lagi dan doa korang semua.. :)

piece : kathyjem

17 comments:

Jueliza Jamani said...

org kata kalo kena demam campak.. jangan goreng apa2.. nanti lagi gatal.. bagi minum air kelapa bagi keluar perabih.. pehtu dah habis boleh berbedak n mandi dgn air daun mambu.. kalo duk kl ni susah skit nak dapat daun tu..

Nina Zee said...

alahai comel sgt raiisah ni... geramnye tgk...
speedy recovery dear...

kathy jem said...

Jueliza Jamani : kathy letak bedak sejuk ngn air kelapa jer..dh kurang dah sikit..

kathy jem said...

Nina Zee : mekasih dear.. =)

eira said...

Kak kathy..arwah nenek sy pnh ckp kalo ltak bedak sejuk nnt cmpak tu bentan..kalo jenis xthn akn btambah miang...arwah nenek pnh ajar kali kne dmam cmpk keladi ni..bg dia hirup sup ayam...lg cpt cmpak tu kuar n cpt sembuh...pastu minum n mandikan dgn air kelapa...wallahualam..xtau la.mnjadi ke x....hehe..anyway get well soon mak ecah

eira said...

Kak kathy..arwah nenek sy pnh ckp kalo ltak bedak sejuk nnt cmpak tu bentan..kalo jenis xthn akn btambah miang...arwah nenek pnh ajar kali kne dmam cmpk keladi ni..bg dia hirup sup ayam...lg cpt cmpak tu kuar n cpt sembuh...pastu minum n mandikan dgn air kelapa...wallahualam..xtau la.mnjadi ke x....hehe..anyway get well soon mak ecah

adarnadzmie said...

alahai cian dak nomey2 ni... moga raisah cepat sembuh yer...

musim ruam kot skrg ni...anak akak pun dapat ruam kat leher muka dan kepala...badan tak der pon...huhuuu

adarnadzmie said...

alahai cian dak nomey2 ni... moga raisah cepat sembuh yer...

musim ruam kot skrg ni...anak akak pun dapat ruam kat leher muka dan kepala...badan tak der pon...huhuuu

Chekgu Azrine said...

Sis..cari daun semambu letak kat bwh bantal tilam dia bg hilang merenyam..n rebus daun tu bg mndi dia ye..

Mimy Hamid said...

raicha ni kan kena campak pun bogel comel...gerammmmmmmm...jd menantu auntie nak tak

chatzrina said...

Cian mak echa. Speedy recovery cayang.. :*

Cik Puan Rara said...

lahaiiii siannya,anak rara pulak lepas demam ritu trus naik jugak rashes. till now bdn dye bijik2.

Rosmiza Ali said...

Kesian Raiisah.. Lepas ni boleh cuba ikhtiar dengan Basic H & Multipurpose Herbal Blend.. Insha Allah, berkesan.. =)
Boleh contact Mieza bila2 masa di https://www.facebook.com/ShakleeIpohPerak

Johari Abubakar said...

Anak baru kena tgh mlm..adoiyai.. pening sbb tgh mlm nk cri bahan2 susah..

radin siti aisyah said...

anak saya kena camni jugak rasenye nih.

cida nara said...

ank sy pun rasanya kena jugak ni.. Tapi dia xde la pulak gatal2. Just naik macam ruam satu badan. Demam pun tidak.. Aktive mcm biasa..

jali scha said...

Mcm mne nak ubtkn ye.. Pkai bedak sejuk or calamine lotion lbh baik..
Air kepala bgi minum ke..or bgi mandi.. Maaf pnglmn pertma nie.. 😂😂