Klik Yer!! Mekasih...

Thursday, March 6, 2014

Cara Menghentikan Anak Dari Menghisap Jari

Terpikir apakah cara dan jalan terbaik nak bagi Raiisah berhenti hisap jari.. Pernah mak letak peria kat jari Raiisah pon tak menjadi jugak.. Memang la peria tu pahit lama2 hilang jugak.. Pastu hisap balik jari tu..arghh stresss!

Dari pantang sampai dah masuk setahun lebih tak berenti hisap jarinye.. Mak ngan abah bising, tu la ko tak bagi die hisap puting lagi.. Puting tu lagi senang nak berhenti dari hisap jari.. Yeker rasenye hisap puting lagi susah nak berhenti.. Tak la ko dulu masa baby puting jer mak bagi senang jer nak berhenti.. =____= Hurmm yerlaaaaa....

Sekarang ni baru risau tengok gigi Raiisah macam nak ke depan.. Tak leh jadi ni kalo biar lama jadi gigi jongang anak aku ni..hahahaha Ingat hisap puting jer boley jong hisap jari pon boley tau..hehe

Yerla masa baby tu kite bagi la die hisap jari dengan harapan dia akan berenti sendiri.. Huuuu salah angapan ku itu..huhuhu Memang die takkan berhenti sendiri ye puan puan kakak kakak.. Sekarang ni setiap kali die hisap jari aku laju2 tarik dari mulut die.. Sehari dua boley la ko buat macam tu takkan 24 jam ko nak hadap die hisap jari sepanjang masa, kalo tido macam mane pulak.. memang tak mampulah kan..

Ada orang kata letak garam.. Garam.. hurmm tak pernah try lagi.. Kite try letak coffee dulu..


Muke stress kena letak coffee kat jari.. Mummy kena buat macam ni sayang jari awak tu dah ada bekas gigi dah, dah nak kecut dah..

Mula2 letak coffee kat tangan die kemain bising mulut die.. Siap tunjuk2 jari kat kite suruh basuh...

Ni hari ke empat nenek letak coffee.. Bayangkan mula2 letak satu hari merengek menangis semu tak kena tak dapat hisap jari.. Bile hilang jer serbuk coffee kat jari tu, nenek cepat2 taruk lagi..hehehe Haaa time taruk tu die agak mengamuk la kan..hahaha Terpaksa la nak kalo tak awak memang tak akan berhenti hisap jari tu.. Mak2 nak buat macam ni kena jiwa kental kalo tak sanggup jangan buat..hehehe

Pagi, tengahari dan sebelum tido ini la pekara yang kite lakukan.. Ada yang tanya menjadi tak buat macam ni.. Harusla menjadi dah 4 hari die tak hisap jari tau.. Kena try seminggu buat macam ni.. Cume kadang2 die bising sebab coffee tu kan kaler hitam macam melekit geli die nak pengang barang tu yang kadang2 bising sekejap.. Tapi lama2 die diam..

Sudahnye Atuklah kena layan garu kat belakang badan die.. Siap datang kat Atuk bagi isyarat suruh garu badan.. Nak buat macam hisap jari dah tak boley..hahaha

piece : kathyjem

7 comments:

acikpurple said...

kak sy SR akak...abg n adik sy dulu mmg hisap jari.lagi lama kak.abg sy sampai dia sekolah rendah adik lagi lama haha....tapi hisap time nak tido je lah...tp tak jongang pon kak.cayelah..hehe...lama2 berenti sendiri....

Rizziela said...

comelnya...nasib baik anak2 x isap jari since dr kecik :D

Petak Bunga said...

aloh sian plk.

adda syuhada said...

anak sy dulu isap jari jgk lama2 hilang ngn sendiri...tp habit kutip mengutip tu yg tak tahan smpai la 2thun lebih...org cakap tabur halia..halia kan pedas2 berangin...tetap tak jadi jgk elok jer dia kemam2....

kathy jem said...

adda syuhada : tabur halia pon tk jln jugak..haha..halia tu pedas tu..

salwana nordin @ che'wa said...

alahai kesiannya dia :)

saya tak penah ada situasi begini so nk bg petua pun tak tau..

tp mmg kesian kan bila nk berhenti anak2 dr 1 peel..bertabahlah ye..

akish ali said...

hahahah...mek cha..mek cha....
comel betol awk nih!

ni hah kathy...

mak pembagi anak2 kopek aka puting kosng nk bg komen..

sekang bnyk je kopek yg anti jongang tuh....alhamdulillah...anak sy yg sulung umur 2y++ bleh stop hisap...tp mmg kental la hati time mlm2 dia nak tido..

yg kecik aje ni belom berjaya...psl..tade kopek..jari yg dia hisap...

tgh slowly ajor dia takyah kopek...

=)