Klik Yer!! Mekasih...

Monday, March 24, 2014

Tutorial Wide Shawl Kathyjem

Salam semua..

Hai hai... Siap jugak tutorial wide shawl aku ni ha.. Jenuh nak snap angel2 semua ni demi kawan-kawan di facebook, blog dan instagram yang menanya aku macam mane aku pakai tudung kembong ni..hahahaha Bile orang tanya aku "Akak macam mane nak pakai tudung kembong2 tu kak" nak tergelak pon ada macam bunyi ikan kembong pon ada....kekeke Cute jer..

Antara banyak jenis tudung aku memang suke jenis tudung macam bawah ni.. Wide shawl namanye kain jenis cotton, lebar, panjang dan tak panas.. Nak lilit pon senang.. Tudung yang jenis kain satin  tak brape pandai sangat nak pakai.. Kalo pakai memang lamalah aku mengadap cermin tu ada la 2 3 jam..mehehehe

Okla tak nak membebel panjang mari aku tunjukkan cara nak pakai wide shawl.. Ramai sangat tanyakan meh aku tunjukkan.. 

Step 1 : Ikut suke korang la nak pakai anak tudung yang kecik ker pakai inner neck ker yang silang ker mane2 pon boley.. Pastu lipat dua wide shawl tu.. Pilih colour wide shawl mengikut kesesuaian baju yang korang pakai hari tu.. Pandai2 la match baju ngan skirt/seluar ok..

Step 2 : Sebelah kanan pendek dan sebelah kiri lagi panjangkan.. Jangan letak center nanti susah nak lilit kat bahagian belakang..

Step 3 : Lepas tu pin kan..

Step 4 : Yang bahagian pendek tu tarikkan ke atas kepala..

Step 5 : Pinkan supaya lilitan tu tak jatuh.. Ni ikut korang kalo tak nak pin pon takper, lilitan kain tu takkan jatuhnye.. Macam aku, aku suke pin nampak rapi sikit..

Step 6 : Lipat bertingkat sedikit di hujung shawl tu..

 Step 7 : dan terus tarik ke bahagian atas..

Step 8 : Tarik kemas-kemas ok.. Pastu adjust bagi die kemas lagi...

Step 9 : Akhir sekali pin..

Step 10 : Tadaaaa siap sudah wide shawl kembong-kembong dari Kathyjem..hehehe

Senangkan tak sampai 5 minit pun nak pakainya.. Ni la tudung yang paling aku suke pakai mudah cepat, simple dan selesa..

Aku bagi tip sikit kalo mane pakai baju yang bercorak kalo boley pakai tudung yang plain jangan baju bercorak tudung pon bercorak nanti nampak macam badut pulak..hehehe Ok nanti ada masa aku try buat video pulak..dadaaaa~~ Selamat mencuba!

piece : kathyjem

25 comments:

Emma Kasyuma said...

at last akak buat jgak tutorial wide shawl...tq...

A.I said...

ohoo...gitu ghupanye. bleh tiru pas ni. hehe...maceh ^___^

Idasury Suryida said...

Yeah...best2

sitikamariyahmasod said...

Terbaik la kathy..ble buat gaya cm kamo gk pasni..tq share..hehe

BIRU vs PINK said...

wow.. bestnya. tq.

Haslina Aswam said...

Terbaikla kathy..ble la buat gaya tudung cenggine lak..tq share..

Haslina Aswam said...

Terbaikla kathy..ble buat gaya tudung cmni lak..tq share..

Haslina Aswam said...

Terbaikla kathy..ble la buat gaya tudung cenggine lak..tq share..

Alyza Fisol said...

kita geng...suka jugak pkai tudung ni..senang je nk lilit...yg penting selesa... :)

Rizziela said...

cantik..blh try ni

LindaF said...

Hoyeahhhhh! Tq Tq ! hahaha

Mimy Hamid said...

u buat rasa i nak pakai shawl je tau

suri said...

Kak bukan kain setting tp kain satin

adarnadzmie said...

mudah jer kan tgk kathy pakai wide shawl... nnt leh try...:)

kathy jem said...

suri : ok silap kain setting pulak..hahaha

mrs gold said...

yeay...dah ada tuto...wide shawal tu ada specific saiz x?huhu

Petak Bunga said...

comel..tp tak berapa nampak depan dah siap

eyqaaman. said...

Nak tanya jugekkk..kak kathy slalu beli wide shawl ni kt mna ya?? share2 laaa..hehehe

eyqaaman. said...

Nak tanya jugekkk..kak kathy slalu beli wide shawl ni kt mna ya?? share2 laaa..hehehe

aNNe bOo said...

Hehe comel kembong2 npk nye org dh lama berhijab ni mmg kna blaja dr kathy lerrr antek. Nti nk try pakai cenggini.

Haa Shop said...

wide shawl murah.. hanya di 0135273878

insta ig http://instagram.com/haashop03

eima said...

cantik gile kulit hang wei .....
balik ni nk try la ... kot2 comey plak aku pakai ..aku pakai tak penah nk menjadi ...

MG schmidt said...

comel!

sue haila said...

Comey!..comey! Lom pernah try camni lgik...biasa sarung jer.he3...jom singgah blog sye plak... http://sukabervitamin.blogspot.com

Mama Darwiish said...

suke datang blog sis, entry yg super sweet, gambar pun nice je... btw memang bagus tutorial ni, kadang sampai terbelit2 nak pkai kekekeke