Klik Yer!! Mekasih...

Wednesday, May 2, 2012

First Time Checkup Di Klinik Kesihatan Kelana Jaya

Demi buku merah ini ku sanggup berjam-jam lamanye di Klinik Kesihatan Kelana Jaya.. pufff~~

Owh di fb aku tulis Hospital Kesihatan Kelana Jaya kan.. Tapi sebenarnya di Klinik Kesihatan KJ yek.. hehehe Silap di situ yer.. =D


Ko dari pukul 8.15 aku kat sepital gomen ni sampai kol 1.00 tgh ari baru settel.. rase nak nangis jer masa tunggu kat sepital KK ni tau.. Siap cakap kat Affan.. ** hey b macam ni ker kite nak pegi second checkup.. Tunggu punye lama ni.......

Tapi dah tau dah klinik KKJ ni memang ko akan tunggu berjinggut di situ.. Sajer nak nak buat buku merah ni sebab takut kalo ada kes berat2, Hospital Umra akan refer Hospital Kerajaan gak.. So untuk langkah berjaga aku di nasihatkan untuk check kat Klinik Kesihatan.. Nasib ada Klinik Kesihatan Kelana Jaya ni dekat sikit ngan rumah..

Tapi dari segi checkup KK ni bagus.. Dieorang check detail.. Sebelum ni aku pergi klinik swasta dieorang just check perut jer..

Ada la jugak bagus Klinik Kesihatan ngan Klinik Swasta.. Yang best klinik swasta ko takyah tunggu lama.. Sampai2 terus jumpe doktor.. Kalo KK ko kena register pastu die akan check satu badan ko.. Pastu next appointment baru leh jumpe doktor.. haaa gitew...

Pagi tadi sampai2 jer ambik nombor.. pastu check berat badan.. Dah ambik masa 1 jam.. Pastu ambik ujian HIV.. Dh 1 jam  menunggu.. Pastu ujian darah.. Tunggu nak ambik ujian darah ni la yang paling lama aku rase.. Pastu tunggu untuk check breast.. bla bla bla.. tunggu ambik ubat.. Done.. Lama kan proses die.. Setiap checkup adalah memakan 1 jam lebih yer... senyum skitttttt... =)

Second checkup ni tak tau nak pegi ke tak Klinik Kesihatan ni.. Tapi dieorang suruh datang gak sebab nak check ngan doktor.. Tadi tak jumpe doktor pon.. tapi aku cakap ngan dieorang yang aku hujung bulan ni nak check terus kat Hospital Umra tempat aku bersalin..

Tapi dieorang suruh gak aku datang second checkup.. hurrmmm tak tau nak pergi ke tak... bukan apa tak tahan nak menunggu sebenarnya.. Dah la klinik kerajaan susah nak bagi mc.. Kat SYABAS ni pulak kalo ambik timeoff lebih 2 jam dieorang akan tolak terus cuti tahunan.. Sayangla kan cuti kena tolak.. =(

piece : kathyjem

19 comments:

Tengku Fauziana said...

tu la beza nyer..klinik kerj ni kena byk bersabau jee..tp mang detail dia chek..dr atas smpai bwh..swasta senang sbb xtunggu lama..ana dulu 1st bb chekup kt kk je..padahal boleh claim...xpe la berkorban sikit..

tp kathy boleh k lepas register sume dpt buku sume..pastu next mth xyah dtg..terus g klinik swasta?kite kena g tau dia la ye?

kathy jem said...

tu la bezanye kan klinik gomen ngn swasta..hehehe tkper nnti kalo tak jd kathy call KK tu.. =)

irenedahayu said...

mentainkan stiker putih tu yer... jangan jadi kuning or hijo... sama denga ayu... :D

kathy jem said...

baik sy akan maintainkan stiker putih itu..hahaha ;D

Mooniqueen said...

Ape beze Putih n color? Saya dulu pun cek gov in case kan..but gi check up private n kk sebab kk takde scan...hukhuk...

kathy jem said...

slalu kalu scan kat hospital gomen terpulang pada doktor tu die nk scan atau tak..kalo tak silap saya la..tak sure pulak apa beza putih & colour tu..

FadMN said...

I pun check up kt KK kelana jaya jugak.lama tunggu ,tp nurse2 kt situ baik2.xde garang2.u akan jmpa doc sekali je,pastu nanti jmpa ngan sister aje la.
Cuma sy ada kes buku pink tu "hilang" sbb ada patient terbwk blk umah dia.mmg hangin jgk ms tu.nk salahkan patient,abis,nape buku tu letak mcm tu je kan.drg pun careless jgk la..nasib jmpa blk.
Nanti after 8 mths kena dtg 2x check up,trus xnak dtg lg dah.Ini pun tabah pegi sbb opis consider as mc.hu..hu

illa said...

standard la berjam tunggu..
saya baru ni buat kat KK Putrajaya 1st time..
kul 7 p ambik no.. kul 11 baru settle semua.. pitammsss...

takpe pas ni takla lama ngat sbb by appoinment.. 1st time tu je lama skit...

:)

Chekgu Azrine said...

kalau cekup kerajaan memang lama sebab free.. hehehe.. kalau klinik swasta.. tak yah tunggu lama.. servis pun cepat.. tp kedetailan baik gomen.. cuma tak de scan sesetengah klinik tu..

ceera said...

second chckup tak payah pergi dah... punye lama nak nunggu.

Mimy Hamid said...

first time pegi mmg byk prosedur nya..lagi pulak anak first...rasanya selepas tu next checkup dah tak perlu tunggu lama....

~capital N~ said...

saya pon kene mcm akk dulu..dri pagi sampai tengah hari bru no panggil..
angin jer time tu..tpi sabar jer...

last2 dh tahu yang after lunch kurang orang..terus amik appoiment after lunch jer..
dlm kul 2 tu kene la jd orng first or second ker..
baru cepat dapat blik..
hehehe...

wong meimot said...

alah kesiannya u, slalu dengar org cakap gomen mmg lame menunggu lebam boleh balik sambung tido rasanya..tapi tulah..kalau itu je yg mudah bagi kita sekitar nak buat camne hadap jela

pe kata next time u dtg pagi2 amik no than balik umah tido dulu lepas 2 jam dtg balik ekekekek

eLLy said...

klu deal dng KK memang berjinggut la dik...

Winceswatie said...

Hi ketty..firstly nice to meet u here.. congrats u dah pregnant..:-))
jage kandungan tu baik2 yea..

lily lotus said...

depends mana u rasa berbaloi :) both gomen n private ada pros n cons. yg penting mommy n baby sihat...

Unknown said...

sepatutnya yang check breasts tu nurse ke doktor? i terkena doktor lelaki yang check breasts masa gi checkup bulanan

kathy jem said...

Selalu kalo klinik kesihatan memang nurse perempuan yang akan check breasts..

hazratie said...

i pun terkena doc lelaki masa check baru2 ni...dahla doc india tangan besar dan berbulu...yg malu tu time kena check breasts...