Klik Yer!! Mekasih...

Thursday, March 7, 2013

Lunch Laksa Kedah di Rumah Manjer Ayu

Ayu ajak lunch laksa di rumahnye.. Kebetulan mak mertua die takde pergi Shanghai.. Tengahari tu dah terpajak kat rumah Ayu, tak sabor giler nak makan laksa Kedah yang die masak tu.. Last makan Laksa Ayu masak ni masa aku baru2 pregnant tak silap.. Tu pon tak hingat bulan brape..

Sampai2 terus duduk atas kerusi makan ni.. Dasar tetamu tak tahu malu... hahaha Eh Ayu yang ajak terus la i laju2 duduk makan laksa tu..

Hambik ko pedas giler Ayu punye laksa.. Pedas2 pon 2 3 kali tau i tambah.. Dasar hantu laksa.. hahaha

So far aku makan laksa ok jer, perut pon ok takde problem.. Kalo ikut pantang orang tua kena pantang setahun kalo makan laksa perut akan kembang macam laksa.. hahaha..

Ok fine baru lepas beranak yes tu memang kena pantang.. Ni dah setahun ko dah beranak takkan nak pantang makan lagi kot... Kesian setahun tak makan laksa memang kempunan laaa kat situ.. Lagi pon takde semua makanan ko kena pantang.. Itu terpulang perut masing2.. Kalo rase tak sesuai dengan badan ko takyahlah makan.. Sonang.. Dah la 100 ari ko pantang macam nak pitam ni dah abis pantang nak pantang setahun lagi.. Huuuihh idoklah teman.. Takper yang penting korang tau apa yang korang makan.. =)

Dah abis makan laksa Ayu hidang Puding Karemal Kukus.. Weee sedap giler tapi ni bukan Ayu yang masak Kakak Ayu yang masak Kak Ti...

Kak Ti sedap gilerrr nak mampuih Kak Ti punyer Puding Karemal ni.. Terbaik! Tak manis lemak berkrim di sukai saya.. hahaha

Raiisah ada kawan baru nama die Qhurnia.. Qhurnia ni anak Kak Ti yang bongsu.. Dieorang ni beza sebulan jer..

Ayu bersama Qhurnia dan Raiisah.. Masa ni kami tengah makan Ayu jaga dieorang jap..hehe

Raiisah elok diam jer die.. Bagus macam ni la mummy nak.. Kalo kat rumah takde pulak die behave macam ni.. hahaha Suke la tu orang ramai dok perhati die.. Raiisah memang kalo kat rumah orang die diam jer cube kat rumah sendiri macam kena histeria..hahaha

Mangga pulak.. Kak Ti yang bersemangat kupas kulit mangga..

Ayu tengah buat kuah Garam Belacan nak cicah ngan mangga.. 1st time dengar Garam Belacan.. Ayu cakap orang Kedah makan mangga cicah ngan kuah garam belacan ni.. Tengok Ayu ambik belacan mak aiii boley garuk satu muke.. hahaha Banyak kot belacan tu..

Proses membuat Garam Belacan.. Bahan die senang Cili Padi, Garam, Belacan, Gula, Kicap.. Itu ajer.. Tapi dah pesan awal2 kat Ayu jangan letak cili padi banyak takut tak mampu nak makan.. hahaha Minah ni memang hantu pedas.. Segala makan die nak pedas..

 Daddy dok kulu kilir bawak Raiisah kat dapur nak tengok apa yang kiteorang buat..

Tadaaa siap sudah kuah garam belacan.. Haiiyoo keluaq air liuq tengok mangga ni la pulak..

Terbaik manjer u punyer garam belacan.. Gatai2 hidung lepas makan.. hahaha

Dah  abis makan sembang2 jap...

Kak Ti bergambar dengan Raiisah.. Amboi Qhurnia mulut mucung gatai gusi yer??

Ayu pon nak jugak..

Okey2 ready.. Issshhh Raiisah ni tak nak pulak pandang kamera jenuh panggil die Raiisah Raiisah.. Sibuk die dok pandang tayar kereta tu..

Dah tak larat dukung masa ni.. Jenuh nak ambik gambar Raiisah pandang kamera tak jugak pandang2..

Alih2 senget Qhurnia aku dukung.. hahaha Semangat kot Qhurnia ni.. Tengok perbezaan aku dukung Raiisah dengan Qhurnia macam mane.. hahaha Tak ke senget bahu aku dukung die.. ;P

Raiisah over sengeh macam tu..

Ayu pertama kali bawak kereta volkswagen Kak Ti.. Kereta baru keluaran volkswagen tuuu.. Ko best giler.. Affan nak sebijik satu! Eh!

Moh kite kita pasaraya cari barang dapur boley ronda2 naik kereta baru Kak Ti ni..hehehe

piece : kathyjem

5 comments:

Miss Brenito said...

wuaaa...tomei raisahhhhhhhhhh

genuine1224 said...

selalunya org tua2 kata pantang setahun la laksa tu. takut nnt angin badan.kesan xnampak sekarang, dah umo 40an besok baru rasa.tapi terpulang pada badan masing2

Hidayah said...

hai..!

silent reader yg dah bertahun nih nak komen tapi bukan pasal entry..
pasal header..

awat gmbq kecik kecik kat tgh tu hilang dah..

gmbq2 tu hot la...
cantik..

:)

suri said...

kak kathy bikin sy ngidam! sok nk buat laksa lah sebelom beranak nih huuuuuu...tiga2 makanan dlm gmbr tu fav sy!tp puding tu baru last week mkn so boleh dimaafkan..tetapi tidak pd laksa dan mangga muda..cicah air belacan ittteeewww! waaaaaa kecur yaq lioq!

Erin-Ibu Marsya Qistina + Marissa Qaisara said...

sedapnya makanan tu semua Kathy :D
Raisah semakin cute & comel, sama dgn kawan dia kat sebelah tu jugak....
& Kathy pun mmg maintain cun melecun 24jam :)i like!