Klik Yer!! Mekasih...

Thursday, March 14, 2013

Pertama Kali Raiisah Awfiyah Demam

Sekarang tengah musim baby demam kan.. Aku tengok kat blog bersepah orang update anak demam.. Bukan kata anak, mak bapak pon ramai yang demam.. Aku baru ari tu demam ni sakit tekak datang balik.. huiihh perit!

Ahad pagi tu Raiisah bangun macam biaser gelak2 sengeh2 gurau  dengan die.. Tengah ari tu anta die kat rumah mak sebab petang tu aku kerja.. Petang balik dari kerja mak cakap Raiisah macam nak demam.. Petang tu die dah start merengek sebab badan tak selesa.. Hidung pon dah start meleleh..

Malam tu memang die tak boley tido merengek nak berdukung dengan muntahnya.. Letak atas katil tak mo tido, dalam buaian pon sama tak nak jugak.. Terpaksalah mummy dok dukung sambil hayung2 kan die baru die nak tido..

Check suhu badan 38c.. Bagi ubat demam.. Nasib ada simpan ubat demam kat rumah mak ni kalo tak dah kena ngi klinik malam tu jugak.. Ubat demam ni dapat masa Raiisah inject 3 bulan ari tu..

Tengah sedap tido kejutkan die bagi makan ubat.. Nasib tak susah nak bagi die makan ubat..

Tak susah pon buek buek jugak die.. hahaha.. Abis gak die telan ubat tu dalam keadaan mata terpejam sambil uekk uekk apa ni nenek.. hahaha

Biaserla budakkan kalo demam mane selesa kite yang besar pon rase tak selesa nikan budak yang tak tau apa2.. Kesian tengok.. =(

Atuk larik jap ngi kedai beli kool fever bagi kurangkan panas kat kepala..

Malam tu atuk jaga Raiisah mummy dah tak larat sebab mummy pon tak brape sihat.. Tah berapa kali bangun pon tak tau sebab si Raiisah kejap2 merengek kejap2 menangis sebab hidung tersumbat susah nak bernafas..

Tak boley jadi besok pagi kena gak bawak die ngi klinik.. Susah hati kalo anak sakit tido pon tak lena.. Dah la 1st time die demam mengelabah mummy die buatnye.. Nasib ada atuk ngan nenek takde cuak sangat.. 

Isnin pagi tu terus bawak ngi klinik.. Sampai jer klinik tu diaa bersusun orang dok tunggu depan  klinik nak bukak.. Elok jer doktor sampai bukak pintu klinik tu berderet orang beratur.. Berebut-rebut orang nak dapat nombor first.. Aku pon apa lagi laju2 la beratur dapat la nombor 4.. hehehe Masa tu Raiisah tunggu dalam kereta dengan nenek..

Masa beratur pandang belakang okey nasib aku orang ke empat ada 10 orang lagi belakang aku..hehehe Kalo aku lambat skit sure aku orang ke 20.. hahaha

Biaserlah kalo klinik bagus doktor bagus menang ramai patient.. Cume sanggup ngan tak sanggup jer nak menunggu.. Bagi aku kalo doktor tu bagus sanggup aku tunggu..

Nenek teman Raiisah ngi klinik.. Diam jer Raiisah dalam klinik.. Die kan suka tengok orang ramai sebab tu die diam..

Balik dari klinik sampai rumah bagi makan ubat, minum susu, letak kain basah atas kepala bagi sejukkan badan terus zaasss tido..

Petang tu bagun Alhamdulillah die dah boley senyum gelak.. Panas badan pon dah surut...

Anak mummy deman nak besar yek.. Dah masuk 5 bulan lebih ni kali pertama Raiisah Awfiyah demam.. Pakej sekali batuk selesema sakit tekak.. Mak cakap ni demam nak dapat akai..

Lepas ni jangan demam lagi yer sayang susah ati mummy di buat nye.. Kalo nak demam tunggu besar skit tau..hehehe

piece : kathyjem

9 comments:

Mooniqueen said...

ala kesiannya die.. mcm MQ anak demam dulu mmg susah sgt mkn ubat... MQ suka standby ubat vontot.. klu panas terlampau tu je ubat..

Chekgu Azrine said...

sweet je raiisah walaupun demam..putih haihhh..hehehe

Rina Ellisa said...

cepat sembug raisah.. :)

akak nk tanye, akak guna camera apa yea? pict2 akak clear sgt.. :)

kathy jem said...

Rina Ellisa : kite pakai kamera hp jer awk S3..hehe =)

Rina Ellisa said...

oohh yke.. ok! :P

ooooo S3 patut lah cntik... hihihi :D

アヌム said...

comelnyeee.cian demam ehh.mmg musim ni huhu

Cikgu Norazimah said...

ciannyer si comei ni..kathy, muka awak ada dlm majalah pa&ma april ler..hehe

kathy jem said...

Cikgu Norazimah : Oh yeker..ok wajib beli ari ni jugak..hehehe tenkiu bgtau kite.. ;)

Syue Mustafa said...

Gambar last tu suka tengok. So sweet. Comel lote Raiisah.