Klik Yer!! Mekasih...

Thursday, April 4, 2013

Fungsi Bedak Sejuk Untuk Demam Chickenpox

Bedak sejuk sangat la bagus untuk di sapu jika terkena demam chickenpox.. Bukan kata budak mak bapak budak pon boley pakai gak.. Kalo budak kena mak bapak sapu la kan, kalo sendiri kena sendiri sapu la yer.. hahaha

Bedak sejuk ni 3 hengget jer.. Saiz macam ni boley tahan dalam seminggu macam tu..

Caranye campur sedikit air kelapa muda.. Air kelapa mudakan bagus supaya cikenpox yang ada dalam badan cepat keluar dan tidak menyeman dalam badan.

Then sapu keseluruhan bedak sejuk di badan.. Dah kering jadi la macam ni.. Ni pon kejap jer bedak sejuk tu hinggap kat badan die.. Start die punye pusing 90 darjah abis hilang bedak tu..

Dah mandi dah sapu bedak sejuk kat badan nak susu pulak si Raicha ni..

Raicha dah macam baby ju on.. hahaha Ni kalo malam merangkak pengsan mummy ko..

Bile malam sapu Calamine lotion.. Calamine lotion ni kan ada bahan kimia pengawet sebab tu pakai waktu malam kalo pakai siang abis die pengang2 masuk dalam mulut hisap jari.. 

Bile hisap jari dalam mulut mummy bedung kan die jadi baby baru lahir.. hahahaha.. Kejam mummy buat Raicha macam ni yer..

Takper mummy kejam untuk sihatkan Raicha.. hahaha Takdela aku kejam nak bedungkan die satu malam tu.. Rase2 die dah rimas aku bukakkan la.. Masa baby yerla dok diam dalam tu sekarang dah start melasak memang kejap jer dok dalam kepompong tu..

Apa itu Calamine lotion??


Calamine lotion biasanya berwarna merah jambu. Calamine adalah campuran antara Zink Oksida (ZnO) dengan kira-kira 0.5% Feric Oksida (Fe2O3). Kedua-dua bahan ini adalah bahan utama dalam losyen calamine dan digunakan sebagai antipuritic (agen anti-gatal, disebabkan kehadiran fenol dalam formulanya) untuk merawat keadaan pruritic yang ringan seperti terbakar sinar matahari, ekzema, ruam, racun ivy, cacar air, sengatan dan gigitan serangga. Ia juga digunakan sebagai antiseptik yang ringan untuk mengelakkan jangkitan yang boleh disebabkan oleh aktiviti menggaru kawasan terjejas dan sebagai astrigen untuk mengeringkan kawasan yang melepuh dan juga jerawat.

piece : kathyjem

10 comments:

zarifahmr said...

comelnyaaaa raiisah ! gerammm

Miss Brenito said...

comel raicha... putih melepak.. dlm gelap konfem jelas kelihatan raicha kan... hihihihi...

jgn lupe bg dia sikit air kelapa muda tau, minum pon bagus gak untuk keluarkan semuanya

pinky said...

kesian baby... kecik2 dah kena cikenpot.. tp takpe better kena dr kecik sbb parut xmembawa sampai besar....


tp raiisah...acik dah tua bangka naik pun terus g klinik amik ubat... xmerasa air kelapa, daun semambu, bedak sejuk semua ni....hehehehe....

anna hashim said...

wlumcmana sakit or gatal2 pun, raiisha tetap memberikan senyuman yg plg menawan kt depan camera...kelass ko raiicha, kalah mak siti klu mcmni..kih kih kih :-)

Mooniqueen said...

ala kesiannya raisha... cepat baik ye..

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

Raiisah demam2 pun stil happy .. comei

adarnadzmie said...

alolooo...tetap ceria dan comel...gerammm acik tgk...hehe

mrs kayrul said...

ciannya..kecik2 dah kena chicken pop....kena tepek banyak ngan bedak sejuk pun still comel lagi

not said...

Mna nak cari bedak sejuk ni.kalau bedak sejuk biasa campur dgn daun semambu yg ditumbuk ok tak

not said...

Mna nak cari bedak sejuk ni.kalau bedak sejuk biasa campur dgn daun semambu yg ditumbuk ok tak