Klik Yer!! Mekasih...

Monday, April 1, 2013

Raicha Kena Demam Chickenpox

Sebenarnya Raiisah dah kena demam chickenpox dari isnin malam tu lagi.. Malam tu dah tumbuh satu dua bintik kat tangan die.. Ingatkan kena gigit nyamuk ker apa ker ok la takde la fikir sangat sebab kat rumah mak ni memang banyak nyamuk so dah terbiase tengok nyamuk cium Raiisah.. Besok pagi tu bangun tengok dah tumbuh gelembung2 macam demam cikenpox tu kat badan die.. Sah memang cikenpox..

Tengahari tu mak bagi air kelapa kat Raiisah bagi cikenpox tu keluar abis.. Kemain die toleh tak nak minum air kelapa tu.. Tak nak tak nak nenek ko paksa gak minum nak bagi cikenpox tu keluar abis nanti xdela die tumbuh balik.. Orang cakap air kelapa kan bagus untuk demam cikenpox..

Petang selasa tu lagi la die tumbuh dengan jayanye..hahaha Dalam masa satu ari jer cikenpox kat badan Raiisah dah penuh.. Malam tu nak bawak ngi klinik mak cakap takyah ngi malam2 pergi besok pagi jer.. Malam tu memang aku takleh tido la dok risau suhu badan Raiisah.. Alhamdulillah die tak banyak meragam.. Tu pon sekali dua jer die bangun nak menyusu..

Rabu pagi bangun terus gurau2 ngan atuk.. Raiisah memang suke bangun pagi.. Dalam kol 6.30 macam tu adalah waktu die bangun dan waktu die menyusu.. Lepas menyusu die tak kan tido balik kena gurau2 main ngan die dalam kol 8 9 baru sambung tido balik..

Tapi pagi tu siapkan die bawak ngi klinik.. Memang kat rumah tak pakaikan die baju sebab kalo pakaikan baju kesian die miang..

Ini budak walaupon sakit memanjang nak menyengih.. Lagi2 dapat bergurau ngan atuk die macam budak tak sakit...

Selalu post muke sengih senyum gelak kan.. Kali ni post muke nangis pulak..hahaha hilang kecomelan tu kalo dapat nangis.. Tak mo nangis macam tu yer Raicha buyok.. Lari bakal2 boyfriend Raicha nanti..kakakaka

Haa dah macam budak baru lepas keluar hutan..kakaka Mummy macam ni pon sempat nak kacau Raicha yek.. Babap mummy ni kan.. ;P

Sebelum nak ngi klinik sapu daun bambu kat badan Raiisah.. Sampai jer klinik, doktor Serena bising kat aku.. Die cakap kenapa lambat bawak Raiisah ngi klinik coz kalo lambat boleh effect kat paru2 ngan otak.. Dalam hati aku *erk sampai macam tu sekali upernya..

Ok baru tau baby kalo demam cikpenpox kena terus bawak ngi klinik coz dalam tempoh 24 jam kena doktor akan suntik suntikan anti viral. Anti viral ini boleh membantu mematikan virus di dalam badan yang telah dijangkiti.. Tapi kalau ruam dah keluar banyak, anti viral ni dah tak boleh membantu lagi.

So kalo kena jer demam cikenpox jangan tunggu dah penuh baru nak pergi klinik.. Dah nampak macam ciri2 demam cikenpox terus ngi klinik takdelah die tumbuh satu badan dengan banyak.. Kalo orang tua banyak macam tu kan sakit nak menahan.. Lagi sakit nak tunggu die sembuh, sebulan la dok kat rumah..

Ce tengok bahagian kaki Raiisah itula ibunya.. Bapak besar.. eee geram lak aku tengok rase nak pecahkan jer..hahaha

Petang jer kena mandi daun bambu..

Cepat sembuh yer sayang mummy.. Tak sabar nak tengok Raiisah kembali sihat seperti sebelum ni..

Kalo tak last week ari jumaat Raiisah ngan mummy dah pegi photoshoot Majalah Pa&Ma tapi di sebabkan Raiish demam cikenpox terpaksa post pone bulan depan.. Nasib mummy Ceera ada gantikan tempat aku kalo tak mengagau nak cari orang ganti aku ngan Raiisah dalam masa 2 hari.. Tenkiu manjer.. =)

piece : kathyjem

13 comments:

Nurulhuda Abdul Latip said...

Ala kesiannyaaa.. moga cepat sembuh yea.

Rina Ellisa said...

alaaa sian nye Raisah.. cepat sembuh ye comil...

adarnadzmie said...

alahai sian Raiisah... moga cepat sembuh yer nak...:)

zarifahmr said...

raiisah demam pun happy je geramm mata bulat ee nak pelukk. get well soon baby :')

Mimy Hamid said...

kena chicken pox pun comel la ini budak.sangat behave la

genuine1224 said...

banyaknya! skali kluar sampai mcm tu. sian dia.. seb baik xmeragam. slalu klau chicken pox ni panas dlm and baby akan meragam

yayang laling said...

ala tomeinye raissah. even kena chikenpox.
moga cepat sembuh yer sayang..

FARAH AISHAH said...

hahah..kelakar la akakni....kene babap mamani..bile tgk gbr dier ngan daun bambu pastu muka raisah mcm tu...hahah...

anyway comel sangat..geram....

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

get well soon Raiisah.. jangan sedih ye, semua orang kena cikenpox ni

Suliana said...

Siannya baby.. Geram tgk cp dia tembam2 :-) get well soon baby

cik chinta said...

kuat raicha, sakit pon senyum. smoga cpt sembuh

applemintlady said...

dh mcm puteri bunian..kah3...

Mon MonaLea said...

siannya dekat dia....