Klik Yer!! Mekasih...

Monday, June 3, 2013

Raicha Dah Ada Pasport

Sabtu ari tu kami ke Jabatan Imigresen Kelana Jaya, pergi dalam kol 9 pagi sekali dah keluar dari kereta ada sorang amoi tu tegur.. "U mau buat pasport kah?? Aku jawablah A'ah mau buat pasport.. Amoi tu jawab "Nombor sudah takde, i pergi pon sudah abis nombor so kalo u pergi memang tak boley buat pasport.. Terus aku padang Affan, Affan pon pandang aku... Hurmm Terus aku pon masuk kereta..

B macam mane ni nombor dah abis.. Terus teringat Imigresen Jalan Duta so tanpa buang masa kami terus terjah ke sana sekali dengan harapan nombor ada lagi sekali dah sampai abis jugak nombor.. Orang imigresen cakap kalo nak buat jugak ari ni die suruh pergi kat Pudu.. Sebab kat Jalan Pudu tutup sampai kol 10 malam..

Wut kat Pudu.. Haduihh celah mane pulak tu nak mencarinye dah la bawak Raiisah kalo aku jer ngan Affan gagah lagi.. Huiiih takper kiteorang pergi balik kat Imigresen Kelana Jaya ambik gambar pasport, isi borang siap2 then besok ahad tu datang beratur jer, tapi kena datang awal pagi nak beratur ambik nombor..Affan nak buat kat situ gak sebab dekat ngan rumah lagipon ahad tu Affan kerja so balik dari Imigresen terus pergi kerja..

Ambik ko ahad kol 7.15 Affan beratur panjang nak ambik nombor punyer pasal.. Affan pergi dulu aku ngan Raiisah datang kemudian.. Ko bayangkan kol brape kena bangun pagi nak pergi Imigresen Kelana Jaya tu.. Hari ahad dah tentu-tentu orang ramai tak hingat...

Elok jer Affan beratur dalam kol 8 lebih macam tu aku pon sampai ngan Raiisah, elok beratur sama2 ngan Affan tak sampai 5 minit sekali nombor abis.. Wut???!!!! Haihh Ini boley bikin panas!! Baru beratur nombor dah abis..

Ok dieorang ambik sampai 200 orang jer selebih besok tu kena datang.. Haiihh kalo ku tahu baik buat kat Jalan Duta dah tentu2 tak macam ni.. -____- Tula Affan nk buat kat Imigresen Kelana Jaya ni kalo aku prefer kat Jalan Duta tu parking pon senang sejuk pon sejuk ada aircond, ni kat Kelana Jaya hampeh panas bersesak2.. =( Nak buek macam mane nak dekat ngan rumah..

Haa siap jugak akhirnya pasport Raiisah ni.. Isnin pagi tu settle Raiisah punye pasport khamis baru dapat..

Selama 4 ari menunggu siap jugak akhirnye.. Kalo buat kat Jalan Duta satu ari dah siap..Bapak lama proses nak menyiapakan pasport baru ni..

Ni pasport baru yer mane yang tak tau tu sebab pasport lama banyak kena tipu.. Sekarang ni dieorang pakai teknologi laser engraving..hehe Ewah tau pulak aku pasal sistem pasport yang baru ni.. ekeke Ni pon husband Ayu yang bagitau kalo tak aku pon tak tau gak sebab husband Ayu kerja bahagian buat system pasport ni.. hehehe

Bukti di pagi Isnin orang ramai..Isnin ari kerja pon ramai orang ok.. Al maklum la musim cuti sekolah mesti la ramai orang nak berholiday.. =P

Tapi lagi cantik gambar tu berkaler kan.. Ni hitam putih macam tak comel.. Raiisah tu dah la takde kening dapat pulak gambar hitam putih terus kening tak nampak dah macam anak ju-on..hahaha

Senang buat 5 tahun... Buat 5 tahun untuk kanak2 dan wargaemas hanya rm150 kalo 2 tahun 80 ringgit..

piece : kathyjem

7 comments:

adarnadzmie said...

bulat jer mata raiisah... comel... mau pulak dok diam...hehe

Wawa_Nadwa said...

haaa bagus bagus..
ni wawa nak tanya. haha!
nnti kena bwk gambo or amek gambo kt sana??

kathy jem said...

Wawa : kena ambik gambor kat sana..

umifariswafiq said...

musykil lak nape no blh abes hehe..klo kt trg, tak smpai sejam dah siap.. x perlu beratur pnjg n tggu lm2 hehe:)

Ibu Dhia Danial said...

imigresen melaka pon same je lembss..

Rina Ellisa said...

alololo Raicha comil! :D

Suhailah Abdul Hamid said...

raicha tetap comel :)